x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cea mai scurtă cale spre o pardoseală caldă

Cea mai scurtă cale spre o pardoseală caldă

28 Aug 2010   •   00:00
Cea mai scurtă cale spre o pardoseală caldă
Sursa foto: danfoss/

De-a lungul sezonului de iarnă, cu siguranţă aţi simţit disconfortul creat de camerele cu pardoseală rece de gresie sau marmură. Senzaţia de frig la picioare, neplăcerea de a sta încălţat gros tot timpul, inclusiv în baie şi stresul de a convinge copiii să poarte papuci tot timpul sunt câteva dintre dezavantajele pardoselii reci. Astfel de neajunsuri pot fi foarte simplu îndepărtate prin montarea unui sistem de încălzire prin pardoseală.

În acest mod, asiguraţi confortul la nivelul pardoselii. În acelaşi timp, sistemul poate fi singura sursă de încălzire a unei camere. Controlul lui poate fi menţinut cu ajutorul unui termostat electronic digital programabil.

Principii de funcţionare
Calitatea acestei încălziri este superioară oricărui alt sistem de distribuţie, este constantă şi uniformă, fără să faciliteze formarea unor puncte reci sau calde în spaţiul încălzit. Principiul de funcţionare a sistemului se bazează pe potenţialul pe care îl are pardoseala, ca un enorm corp de încălzit, cu capacitate termică mare, de a radia uniform şi în toate direcţiile. Încălzirea se realizează prin circularea apei, cu temperaturi cuprinse între 30°C şi 45°C, prin ţevi încorporate în pardoseală. În plus, reţeaua de încălzire în pardoseală poate fi folosită pe timpul verii pentru răcire, circulând apa rece, cu temperaturi cuprinse între 14°C şi 18°C.

Pentru realizarea încălzirii în pardoseală se pot folosi diverse materiale, precum ţeava de polietilenă reticulată, ţeavă multistrat din polietilenă reticulată cu aluminiu sau ţeavă de cupru moale, recomandată datorită calităţilor sale.

Avantajele sistemului de încălzire în pardoseală
Dată fiind temperatura scăzută a agentului termic şi reducerea pierderilor prin convecţie pe suprafeţe vitrate se realizează o economie la energie cu 10% până la 15% faţă de sistemele tradiţionale. Căldura este repartizată confortabil şi uniform în spaţiu, ceea ce oferă un mediu sănătos şi curat, fără circulaţia prafului şi fără înnegrirea pereţilor, cauzate de curenţii de convecţie. Spaţiul util se măreşte, dată fiind absenţa corpurilor de încălzit, care de cele mai multe ori impun restricţii în amenajarea interioară. Funcţionarea silenţioasă este un alt avantaj al încălzirii în pardoseală.

Cuprul, ca material de încălzire în pardoseală
Cuprul are conductibilitate termică excepţională - de 1.000 de ori mai mare decât a materialelor compozite, ceea ce oferă randament sistemului. Rezistenţa deosebită a cuprului în timp garantează o durată de viaţă fără egal a instalaţiei. Proprietatea sa antioxidantă previne obturarea instalaţiilor cu acumulări de oxigen în reţea, iar proprietăţile antibacteriene elimină riscul obturărilor de natură organică. Construcţia specială a ţevilor de cupru flexibile permite derularea uşoară şi îndoirea la rece, în arcuri închise, chiar cu mâna. Ţeava de cupru moale este tratată (decălită) special pentru a putea fi curbată în diferite forme şi permite realizarea de instalaţii lungi fără racorduri.

Articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

×
Subiecte în articol: jurnalul casei mele