MEREU VERDE
Cateva luni de incantare vizuala
MEREU VERDE
Cateva luni de incantare vizuala
Clematita este una dintre cele mai frumoase plante de gradina, si nu ma refer doar la grupa cataratoarelor. Sunt multe varietati de Clematita foarte atractive ce pot face pereche cu trandafirii sau alte plante, dar care pot reprezenta si un punct de atractie prin ele insele.
De unde cumparati clematite?
|
|
Clematitele se vand primavara devreme in magazinele cu articole pentru gradinarit care sunt mai bine aprovizionate. In general, plantele sunt cu colet, mici si nu atat de sanatoase pe cat ar trebui, pentru ca sunt nevoite sa suporte drumul de la furnizorii straini pana la noi. Unele au tulpini ingalbenite, le lipsesc frunzele, iar bobocii existenti cad la prima atingere. Planta are nevoie de o perioada destul de lunga pentru a-si recapata fortele. In primii ani de vegetatie, ea poate fi pastrata si in ghiveci, dupa care este indicat s-o plantati in gradina. Sunt varietati inalte de numai 30 cm, altele care ajung la 15 m lungime, unele infloresc primavara devreme, altele in mijlocul verii, iar altele sunt inca inflorite in luna noiembrie. Florile sunt de cele mai multe ori aplatizate cu patru-sapte petale si stamine proeminente, dar sunt si varietati cu flori sub forma de clopotel. La cele mai multe dintre ele si semintele, care apar dupa trecerea florilor, sunt decorative.
|
|
Asortarea culorilor
Florile sunt extraordinare atat ca forma, cat mai ales ca dimensiune si paleta coloristica. La noi pe piata se gasesc varietati cu flori albe mici (5-10 cm), dar si hibrizi alb cu roz, alb cu mov sau mov simplu (20-23 cm). Foarte atractiva este si culoarea galbena, numai ca pana acum nu s-au obtinut decat hibrizi de culoare galben-pal, aproape alb.
Pana atunci puteti sa plantati Clematite albe alaturi de roz, grena impreuna cu roz, alb alaturi de mov, in functie de efectul cromatic pe care doriti sa-l obtineti. Daca sunteti curiosi sau daca va pasioneaza Clematitele in mod deosebit, puteti sa urmariti targurile straine de plante, pentru ca in mod sigur veti descoperi an de an varietati noi si mai atractive. Din pacate, nu toate ajung si pe piata noastra.
Cum le ingrijiti?
Chiar daca in primii ani de vegetatie lasati planta in ghiveci, tot va trebui sa ajunga in gradina. Locul in care urmeaza sa plantati Clematita trebuie ales cu grija. Nu neaparat din punct de vedere al solului, spalierelor sau al vantului, ci din punct de vedere al expunerii la soare. In mod surprinzator pentru unii dintre noi, Clematita prefera ca baza tulpinii sa fie umbrita, dar restul plantei tolereaza chiar si cateva ore bune de soare pe zi. Acesta este motivul pentru care Clematitele sunt plantate aproape de cladiri, la intrarea in
case etc.
Cladirile umbresc tocmai baza tulpinii in momentele din zi in care soarele devine torid. Daca v-ati gandit la alt loc pentru planta dumneavoastra, puteti sa obtineti umbrirea bazala si altfel: plantati alaturi iedera sau plante scunde care sa ofere exact ce-i place Clematitei.
Sunt varietati ce se dezvolta foarte bine si la umbra sau se multumesc doar cu doua-trei ore de soare pe zi. Altele au nevoie de mai mult. Dar o umbrire partiala este binevenita, pentru ca soarele arzator decoloreaza florile si le vestejeste prematur.