x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice

Colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice

de Alina Iancu    |    23 Oct 2010   •   00:00
Colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice
Sursa foto: vapeninsularealtor.featuredblog.com/

Trăim într-o lume în care, în medie, fiecare gospodărie beneficiază de cel puţin un aparat electric sau electronic. Indiferent că este vorba de frigider, fier de călcat, cuptor cu microunde sau computer, fiecare dintre ele are o durată de viaţă limitată.



Aşa se facă că, în urma unui studiu realizat de Ecotic şi compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown, s-a constatat faptul că patru din zece români din mediul urban deţin în gospodărie deşeuri de echipamente electrice şi electronice cunoscute ca DEEE. Motivele principale sunt intenţia de a le repara sau, faptul că oamenii nu ştiu ce să facă cu ele.

TIMBRUL VERDE
Hotărârea de Guvern 448/2005, intrată în vigoare de la 1 iulie 2007 impune o taxă de gestionare a DEEE, care se percepe la achiziţia acestor produse. Numită Taxa Timbrul Verde, ea este o consecinţă a intrării României în Uniunea Europeană, iar sumele provenite din acestă taxă sunt destinate Asociaţiei Române pentru Reciclare (Ro - Rec). Valoarea Timbrului Verde este împărţită pe categorii, în funcţie de mărimea şi destinaţia produselor.

Majoritatea persoanelor participante la studiul realizat de cele două companii au declarat că au auzit de Timbrul verde, dar că de cele mai multe ori acesta nu este un criteriu important în alegerea unui produs electric sau electronic la fel ca şi reducerile de preţ oferite de marile magazine la echipamentele electrice şi electronice dacă în schimbul lor sunt date cele ieşite din funcţiune. Cela mai importante rămân preţul, firma producătoare, serviciile de garanţie şi post garanţie şi abia apoi Timbrul Verde.

„Studiul efectuat anul acesta ne confirmă încă o dată că românii se despart cu greu de electronicele vechi. Ba mai mult, spre deosebire de 2008 şi 2009, ediţia din acest an relevă o uşoară creştere a numărului celor care fie păstrează, în gospodăriile proprii, aparatele uzate, fie le dau altor persoane. Oamenii încă nu ştiu ce alternative au şi, în mare parte, nici nu sunt conştienţi de efectele negative ale unei gestionări neadecvate a deşeurilor electrice şi electronice (DEEE) asupra sănătăţii noastre şi a mediului", a declarat Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC.

În România există multe oferte care au la bază schimbul unui produs vechi pentru unul nou, cu preţ redus. De asemenea, au fost înfiinţate multe firme specializate în colectarea DEEE, iar unele dintre ele chiar vin şi iau deşeurile din locul indicat de proprietar.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv