x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Colectarea selectiva a ambalajelor reciclabile

Colectarea selectiva a ambalajelor reciclabile

de Catiusa Ivanov    |    08 Iun 2006   •   00:00
Colectarea selectiva a ambalajelor reciclabile

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Economisirea resurselor regenerabile, conditie de integrare in UE
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Economisirea resurselor regenerabile, conditie de integrare in UE

Asociatia Expertilor de Mediu impreuna cu Primaria Sectorului 6 si Fundatia Actiunea Civica au pus la punct incepand din februarie un program-pilot de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje. Programul, finantat de Uniunea Europeana, se desfasoara pe teritoriul Sectorului 6, cuprinde strazile Ariesul Mare, Arinii Dornei si Baia de Aries, iar participantii sunt cei 6.000 de locuitori din perimetru. Colectarea selectiva a deseurilor presupune strangerea acestora pe categorii (plastic, carton si sticla), fiecarui tip de deseu fiindu-i destinat un tomberon. Dupa colectare, acestea vor fi preluate de societatea de salubritate si transportate la o firma de reciclare pentru a fi refolosite. Atentie, doar deseurile din sticla, carton sau plastic pot fi depuse in tomberoanele speciale. Celelalte deseuri menajere se depun la ghena blocului ca si inainte.

Paul Claus, coordonatorul acestui proiect, este de parere ca, pana in acest moment, campania a fost un succes, participarea cetatenilor din zona-pilot devenind din ce in ce mai activa. Conform unui sondaj efectuat de Asociatia expertilor de mediu, cel putin 80% dintre locuitorii zonei-pilot participa la sortarea deseurilor de ambalaje, 87% din ei sunt constienti ca in urma colectarii selective a deseurilor va fi redusa poluarea, iar 47% considera ca vor avea un cartier mai curat.

In perioada 14 februarie-15 aprilie 2006, in urma sortarii deseurilor de ambalaje, au fost colectate 3.510 kg hartie carton, 1.960 kg plastic si 700 kg sticla. Din acestea au fost valorificate pe piata reciclarii 2.010 kg hartie carton, 1.280 kg plastic si 700 kg sticla. Aceasta initiativa a condus la salvarea a 5 tone lemn de padure, 1.094 kg petrol brut, 460 kg nisip si 70 kg carbune, potrivit calculelor facute de expertii de mediu.

Coordonatorul proiectului ne-a mai declarat ca acest program va continua si va fi extins pentru inceput in unitatile de invatamant din Sectorul 6, in zonele Brancusi si Crangasi, iar mai tarziu in celelalte sectoare ale Capitalei.
×