Dacă aţi avut vreodată ghinionul ca vreuna dintre ţevile de apă să îngheţe şi să se spargă ştiţi că este o experienţă pe care nu doriţi să o repetaţi. Nu este vorba doar de gravitatea situaţiei în sine şi de costurile necesare reparării conductei, ci şi de pagubele pe care o ţeavă spartă le poate aduce întregii locuinţe.
Pereţii, tavanul, podeaua şi toate bunurile aflate în preajma tevii cu pricina vor fi afectate uneori chiar iremediabil. Dacă aţi fost suficient de precauţi şi aveţi asigurare pentru astfel de situaţii, costurile vor fi suportate de firma asiguratoare, dar chiar şi aşa, o perioadă, casa, sau cel puţin o parte din ea, se va transforma într-un şantier. În cazul în care nu sunteţi asiguraţi pe lângă disconfort va trebui să suportaţi şi costurile de reparaţii. O opţiune mult mai bună este să vă asiguraţi că ţevile dumeavoastră de apă nu vor îngheţa.
Câteva idei pentru a preveni îngheţarea conductelor
Verificaţi fiecare conductă aflată lângă pereţii exteriori, precum şi pe cele situate în beciuri, garaje sau, alte spaţii nefolosite unde temperatura este scăzută. Pe cele din interiorul locuinţei puneţi fibră de sticlă pentru a crea o barieră între ele şi pereţi.
La fel trebuie să procedaţi şi cu ţevile aflate în spaţiile neîncălzite. Există materiale izolatoare, la preţuri mici, special create pentru a fi puse în jurul conductelor de apă. Puneţi fâşiile cap la cap şi lipiţi-le cu bandă adezivă. O metodă mai eficientă, dar şi mai scumpă este să înfăşuraţi ţevile cu bandă electrică menită să le încălzească. La fel ca şi materialele izolatoare, datorită designului special creat, pot fi puse în jurul conductelor. Avantajul acestor benzi este că se comportă precum o pătură electrică şi previn astfel apariţia îngheţului. Înainte de a cumpăra astfel de produse asiguraţi-vă că vânzătorul este autorizat, iar produsul realizat în conformitate cu standardele impuse. Nu uitaţi că o conductă de apă caldă poate să îngheţe la fel de repede ca şi una de apă rece, aşa că va trebui să le izolaţi şi pe acestea.
Soluţii pentru conductele îngheţate
Atunci când, în ciuda precauţiilor luate, o conductă de apă îngheaţă, problema mai poate fi remediată numai dacă sunteţi acasă şi observaţi acest lucru la timp. Primul lucru pe care trebuie să îl determinaţi este dacă lipsa apei la robinet este cauzată de îngheţ şi dacă acest lucru s-a întâmplat verificaţi dacă ţeava s-a crăpat deja ori, în interiorul ei s-a format un dop de gheaţă care blochează apa. Dacă ţeava s-a spart deja, reparaţi-o înainte să o dezgheţaţi.
Pentru ţevile îngheţate, dar care nu au crăpat, primul lucru care trebuie făcut este să opriţi alimentarea cu apă. În funcţie de cum este făcut sistemul de ţevi veţi avea două posibilitaţi: fie opriţi alimentarea cu apă a ţevii respective sau a segmentului din care face parte, fie opriţi debitarea întregului sistem. Valva principală este poziţionată de obicei lângă apometru sau acolo unde conducta principală intră în casă. După ce aţi asigurat întreruperea fluxului de apă, deschideţi un robinet astfel încât apa dezgheţată să se poată scurge.
Conducta trebuie încălzită treptat, cu grijă ca diferenţa mare de temperatură să nu ducă la crăpături nedorite. Pentru ca apa din interior să nu fiarbă şi pentru a păstra ţeava la o temperatură care să vă permită să o atingeţi, nu este recomandat să folosiţi propan sau flacără deschisă ca să topiţi gheaţa. Indicat este să utilizaţi un foehn, un încălzitor mic sau înfăşuraţi conducta cu bandă electrică. Ca alternativă pentru benzile electrice, puteţi folosi câteva ţesături călduroase peste care turnaţi apă fierbinte până când gheaţa se topeşte.
Soluţii pe termen scurt
Dacă nu aţi reuşit să izolaţi conductele înainte de instalarea iernii, o modalitate de protejare ar fi să lăsaţi un robinet parţial deschis astfel încât să permită circulaţia unei mici cantităţi de apă. Acest lucru se va simţi la factură, însă este mult mai ieftin decât să înlocuiţi o ţeavă de apă şi să acoperiţi pagubele produse.
Cele mai mari pagube produse de ţevi îngheţate şi sparte se înregistrează în case nelocuite unde odată ce vremea se încălzeşte, apa se dezgheaţă şi curge pe pereţi, duşumele şi chiar prin tavane dacă conducta spartă se afla la un nivel superior. Pagubele pot fi de mii de lei. Dacă plănuiţi să plecaţi de acasă pe perioade lungi, puteţi preveni astfel de accidente, foarte simplu.
Opriţi alimentarea cu apă, apoi deschideţi un robinet şi aşteptaţi până când toată apa din conducte se scurge. Asiguraţi-vă că faceţi acest lucru atât cu apa rece cât şi cu cea caldă. Astfel, indiferent de temperatura de afară veţi şti că nu există apă care să îngheţe şi să spargă conductele.