x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Crinul de toamnă, un frunziş decorativ

Crinul de toamnă, un frunziş decorativ

06 Oct 2007   •   00:00

Hosta sau Crinul de toamnă este o plantă răspăndită in grădinile noastre datorită frunzişului deosebit. Nu este vorba de o vedetă, ci mai degrabă de o plantă companion. Sunt foarte multe varietăţi, cu frunziş care de care mai frumos. Cele mai multe produc flori albe, dar sunt şi varietăţi cu flori lila sau roz.

Hosta sau Crinul de toamnă este o plantă răspăndită in grădinile noastre datorită frunzişului deosebit. Nu este vorba de o vedetă, ci mai degrabă de o plantă companion. Sunt foarte multe varietăţi, cu frunziş care de care mai frumos. Cele mai multe produc flori albe, dar sunt şi varietăţi cu flori lila sau roz. Hosta este uşor de ingrijit şi, din cauza toleranţei la umbră, este utilizată mai ales in acele grădini care prezintă probleme de amenajare (cu copaci umbroşi, cu orientare către nord etc.). Este o plantă originară din Japonia, care a fost adusă in Europa pe la 1700. S-a răspăndit rapid, iar acum există sute de varietăţi. Cu fiecare an care trece, mai multe şi mai frumoase.

Plantarea

Puteţi să vă cumpăraţi Hosta, din magazinele specializate, de primăvara şi pănă toamna. Insă plantele sunt destul de mici şi nu sunt disponibile la noi toate varietăţile pe care le puteţi intălni, de exemplu, intr-o monografie a acestei plante. Ele se vănd fie cu colet de rădăcini, fie plantate in ghivece de mărime medie. Alegeţi cu grijă locul din grădină, pentru că e important să ţineţi cont de drenajul solului (dacă apa nu se infiltrează corespunzător, poate să provoace putrezirea bazei plantei) şi de faptul că Hosta nu agrează soarele direct, mai ales la amiază. Specialiştii recomandă ca, după ce săpaţi groapa in care veţi amplasa Hosta, să amestecaţi in părţi egale (pe lăngă solul existent) humus şi scoarţă de pin. Insă se poate şi fără.

Particularităţi

Cei care au Hosta in grădină de căţiva ani au observat tot felul de ciudăţenii in dezvoltarea plantei. De exemplu, coloritul frunzişului se schimbă in funcţie de condiţiile de mediu. Pornirea in vegetaţie este atăt de lentă incăt florile apar chiar in pragul primelor geruri. Unele varietăţi cresc mai puţin, altele mai mult, in funcţie de locul in care sunt plantate (cu referire la zona climaterică). In soare direct, plantele par că se topesc.

Boli şi dăunători

Dacă aveţi Hosta plantată in grădină, vă puteţi aştepta la neplăceri din cauza melcilor, şoarecilor şi iepurilor. Dar, in mod curent, melcii afectează frunzele de Hosta. Supărători pot fi greierii şi găndacii de frunze, care pot devaliza plantele mai rău decăt melcii.

Hosta este un element important in aranjamentele de toamnă. Tolerează prezenţa unei game variate de plante in acelaşi ghiveci sau rond. Dacă vă decideţi să plantaţi Hosta intr-un ghiveci (propriu-zis sau de tip mască - ceramic, din piatră sau metal) mare sau intr-un suport special, veţi obţine efecte decorative mai insemnate dacă veţi grupa două sau trei varietăţi de talii asemănătoare. Dacă vă doriţi grupaje, puteţi să asociaţi (dar in vase diferite) Hosta cu suculente (Echeveria, Kalanchoe), cu crizanteme scunde (cu flori galben-verzui) şi ierburi decorative (Accor). Frunzele, dar şi florile de Hosta, se pot folosi cu succes in diverse buchete cu flori tăiate

×
Subiecte în articol: mereu verde hosta