x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cristo Redentor, o gazdă primitoare cu braţele deschise

Cristo Redentor, o gazdă primitoare cu braţele deschise

de Ing. Lucian Cristian    |    29 Oct 2008   •   00:00

Cel mai mare monument singular în stil Art Deco din lume
Aşezat deasupra unuia dintre cele mai mari oraşe ale lumii, pe care cu braţele sale uriaşe pare că vrea să-l cuprindă dintr-o singură îmbrăţişare, Cristo Redentor (în portugheză, în original) sau Jesus Redeemer sau Iisus Mântuitorul domină autoritar întreaga panoramă a oraşului Rio de Janeiro.



CUM A APĂRUT?
Ideea construcţiei unei statui religioase măreţe pe înălţimea Corcovado care domină oraşul Rio i-a apărut ca o revelaţie în timpul rugăciunilor preotului catolic Pedro Maria Boss pe la anii 1850. El este cel care depune numeroase diligenţe în acest sens pe lângă prinţesa Isabel, care nu se arată entuziasmată de idee.

Lucrurile se tărăgănează şi proiectul va cădea definitv în 1889, o dată cu instaurarea Republicii în Brazilia, fapt care va duce la separarea statului de biserică şi în consecinţă la diminuarea puterii acesteia. În epocă, ideea construirii de statui-gigant în preajma marilor oraşe nu era deloc nouă, dacă ne gândim numai la Statuia Libertăţii, cadoul Franţei către SUA, instalată pe Liberty Island şi inaugurată în octombrie 1886. Ideea a rămas şi va fi reluată de arhidioceza din Rio care, în anul 1921, organizează un eveniment numit Semana do Monumento (Săptămâna Monumentului) la care se strâng fonduri de la catolicii brazilieni în vederea construirii unui monument creştin pe înălţimea Corcovado.



STATUIA PROPRIU-ZISĂ
De la bun început a fost vorba de un Christ uriaş, iar desenatorul Carlos Oswald a realizat mai multe variante: Christ cu crucea, Christ cu un glob în mână, Christ cu braţele deschise etc. În final a fost aleasă această ultimă variantă, iar realizarea a fost încredinţată inginerului Heitor da Silva Costa. Dar realizarea practică a statuii aparţine sculptorului  francez de origine poloneză Paul Landowski, care se spune că a făcut şi ceva stilizări la faţă şi la mâini.

Amplasată în vârful înălţimii Corcovado (710 m) din Parcul Naţional Tijuca, statuia are 38 m înălţime şi e orientată cu faţa spre oraş. S-a realizat pe bucăţi care au fost transportate cu un trenuleţ, de altfel singurul mijloc de transport care duce la statuie. Materialul folosit este betonul armat considerat mai bun ca oţelul, acoperit cu piatră poroasă adusă de la Limhamn, Malmo, Suedia, considerată a fi mult mai rezistentă la capriciile vremii şi climei.

Construcţia  a durat cinci ani, din 1926 până în 1931, când la 12 octombrie preşedintele Getullio Vargas a inaugurat această statuie. Ca un amănunt picant, sistemul de iluminat pe timp de noapte al statuii trebuia aprins de italianul Guglielmo Marconi (inventatorul radioului)  de la 9.700 km distanţă, prin unde radio de undeva de lângă Roma, numai că vremea nefavorabilă a impiedicat transmisia, aşa că a fost necesară intervenţia electricienilor autohtoni.

ALTE CÂTEVA AMĂNUNTE
Accesul s-a făcut multă vreme cu trenuleţul Corcovado, care a fost inaugurat în 1884 de împăratul Dom Pedro II la 9 octombrie 1884. Electrificat în 1910 (deci printre primele din lume) a funcţionat şi funcţionează neîntrerupt ducând cam 200 de vizitatori la o jumătate de oră până în apropierea statuii. Accesul spre statuie s-a făcut până recent urcând 222 de trepte.

Din 2002 (cu ocazia unei masive renovări) s-au montat  patru scări rulante şi trei lifturi panoramice. În 2006 la a 75-a aniversare, arhiepiscopul de Rio Eusebio Scheid a inaugurat sub statuie o capelă unde se pot oficia nunţi şi botezuri. Lovită de trăznet la 10 februarie 2008 în timpul unei puternice furtuni electrice, statuia nu a suferit nici un fel de stricăciuni datorită proprietăţilor dielectrice excelente ale steatitei cu care este acoperită, confirmând previziunile constructorilor.

SIMBOL CREŞTIN
Emblemă a oraşului Rio de Janeiro, Cristo Redentor a fost trecut la 7 iulie 2007 pe lista  Noilor şapte Minuni ale Lumii, listă pe care se mai află Taj Mahal (India), Colloseum (Italia), Petra (Jordania), Marele Zid Chinezesc, Machu Pichu (Peru), Chichen Itza (Mexic).

De-a lungul timpului, statuia ridicată parcă pentru a sublinia caracterul deschis şi prietenos al poporului brazilian, a fost vizitată de mari personalităţi ca Einstein, Papa Ioan Paul al II-lea, Prinţesa Diana.

×
Subiecte în articol: idei europene