
În loc să cumperi îngrășăminte din comerț, poți folosi zațul ca îngrășământ pentru a îmbunătăți sănătatea gazonului și a plantelor de grădină. Experții în grădinărit și gazon explică de ce și cum să folosești zațul de cafea ca hrană pentru verdeață.
Beneficiile utilizării zațului de cafea ca îngrășământ
Zațul de cafea poate fi folosit în moduri neașteptate. Acesta este bogat în azot, un nutrient cheie de care ierburile și alte plante au nevoie pentru a prospera. Acesta poate ajuta la îmbunătățirea structurii solului atunci când este compostat sau ușor încorporat în sol. Azotul ajută plantele și cu fotosinteza, procesul prin care plantele folosesc lumina soarelui, apa și dioxidul de carbon pentru a crea energie.
Cum se folosește zațul de cafea ca îngrășământ
Poți folosi zațul de cafea imediat după prepararea unei cești de cafea. După ce s-a răcit și uscat, presară un strat subțire și uniform de zaț de cafea ( 1/2 cană pe metru pătrat) pe iarbă. Apoi udă ușor pământul, astfel încât zațul să se așeze în firul de iarbă. Poți urma aceiași pași în straturile de grădină. Pe măsură ce zațul de cafea se descompune, acesta hrănește prin picurare cu azot, îmbunătățind textura solului și invitând râmele să aereze gratuit gazonul. Aruncă zațul de cafea în grădină, în fiecare lună din timpul sezonului de creștere.
Împrăștie zațul de cafea pentru a preveni potențialele probleme. Grămezile aglomerate pot forma o crustă hidrofugă. Acest lucru va împiedica apa să ajungă la rădăcini, ceea ce poate avea un impact negativ asupra creșterii și sănătății gazonului.
Alternativ, poți adăuga zaț de cafea în grămada de compost. Odată ce compostul este gata, amestecă-l în sol ca îngrășământ natural. Această metodă este preferabilă presărării directe a zațului de cafea pe gazon sau grădină întrucât ajută la echilibrarea acidității și previne compactarea, care poate bloca apa și aerul să ajungă la rădăcini.
Plante cărora le place zațul de cafea
Pe lângă iarba de gazon, mai multe plante se bucură de zațul de cafea ca îngrășământ. Este vorba despre azalee, camelii, hollies, hortensii, crini, lupini, magnolii și rododendroni, care apreciază zațul de cafea pentru aciditatea lor ușoară. Aciditatea ajută la menținerea nivelului de pH al solului în care aceste plante iubitoare de acid se dezvoltă. Simpla amestecare a zațului de cafea uscat în primii câțiva centimetri de sol va ajuta la creșterea acestuia pentru a ajuta acestor plante.
Multe plante comestibile se bucură, de asemenea, de azotul din zațul de cafea, inclusiv murele, afinele, morcovii, castraveții, legumele cu frunze verzi (kale, salată verde, spanac, mangold), ardei, cartofi, trandafiri, mazărea dulce și roșii.

Cu toate acestea, zațul de cafea ar trebui folosit doar pentru a suplimenta alte forme de îngrășământ deoarece nu conține suficienți nutrienți pentru a hrăni plantele cultivate.
Este recomandată evitarea utilizării zațului de cafea atunci când plantezi semințe sau când plantele sunt răsaduri deoarece zațul poate inhiba germinarea semințelor și poate împiedica creșterea plantelor tinere.
Plante cărora NU le place zațul de cafea
În timp ce unor plante le place solul acid, altele preferă condițiile alcaline și nu vor zaț de cafea în solul lor. Plantele care se încadrează în această categorie includ achillea, lavanda, prazul, liliacul, rozmarinul, floarea-soarelui și cimbru.
Deși zațul de cafea conține foarte puțină cofeină, plantele sensibile la cofeină ar putea fi afectate negativ de abundența de zaț de cafea în sol. Plante precum sparanghelul, mușcatele, salvia rusească și plantele de yucca pot avea o creștere încetinită prin utilizarea repetată a zațului de cafea, notează marthastewart.com.