x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum putem recrea în casă un decor de inspiraţie africană

Cum putem recrea în casă un decor de inspiraţie africană

de Claudia Curici    |    29 Ian 2009   •   00:00

Revalorizată estetic de către artiştii avangardişti ai secolului XX, inspiraţie pentru Picasso, Modigliani sau chiar Brâncuşi,  arta africană câştigă din ce în ce mai mult teren în afara graniţelor în care a fost concepută.



În designul de interior acest univers se conturează timid, dar sigur. Care sunt elementele sale distinctive, cum putem recrea, în propria noastră casă, un spaţiu care să ne poarte în acest univers primordial, mistic, aproape "sălbatic" ?

MĂŞTILE AFRICANE
Create pentru a fi folosite în ritualurile tribale, măştile sunt produse ale unor credinţe magice, motiv pentru care nu au fost recunoscute ca artă decât odată cu apariţia curentelor avangardiste. În majoritatea cazurilor sculptate în lemn, de cele mai multe ori în culorile pământului – negru, maron – măştile reprezintă expresii umane uneori exagerate, rolul lor original fiind de a atrage sau alunga spirite.

SĂ BATEM ÎN LEMN... AFRICAN
Lemnul a fost şi este materialul cel mai la îndemână al africanilor, mai mult sau mai puţin artişti. Abanos (negru), acaju (roşu), lemnul de aur (galben auriu), tec (maron), esenţe dintre cele mai rare sunt folosite, fiecare cu proprietăţile şi culoarea sa, în crearea statuetelor.
La cererea din ce în ce mai mare a occidentalilor, Africa răspunde cu o artă "adaptată", pentru toate valizele, toate buzunarele şi toate gusturile. De la miniaturi în abanos – celebru pentru culoarea neagră şi pentru greutatea sa, până la celebrul "Diplomat", o sculptură de dimensiuni mari ce reprezintă un animal căruia i s-au împrumutat atribute umane.

EXPLOZIE DE CULORI
Expresie a lumii contemporane, complexe şi pline de tensiuni, pictura africană contemporană este o explozie de culori vii, amestecuri şi contraste vizuale stridente. O pânză africană va fi, dacă vă decideţi să plonjaţi în acest univers, pata de culoare. Masca revine ca leit-motiv, dar nu monopolizează. Acesteia i se adaugă scene din viaţa de zi cu zi, în care sunt celebrate, rând pe rând, femeia africană, muzica şi dansul. De altfel, instrumentele muzicale tradiţionale, de percuţie sau suflat, sunt obiecte de decor esenţiale. Negru, maron, roşu, galben, accente de verde şi bleu, un mozaic în nuanţe de pământ, calde, mult lemn natur de esenţe exotice, lumina filtrată prin tonuri de pământ şi forme geometrice, câteva statuete şi măşti, ţesături cu motive africane, câteva plante tropicale, pot crea o atmosferă caldă, misterioasă, uşor "sălbatică", ideală pentru cei ce iubesc natura şi visează la un safari african.

PIESE VECHI
Măştile vechi  sunt cele mai căutate şi apreciate, există însă şi măşti contemporane reuşite. Diferenţa este de preţ şi de valoare. În Africa o mască veche poate costa de la câteva zeci de euro până la câteva sute, pe când o mască nouă poate fi achiziţionată la în jur de 10 euro, în funcţie de talentul de negociator al cumpărătorului. Statuete de muzeu sau contemporane, reprezentând femei sau/ şi bărbaţi în ipostaze să zicem impudice, în care simboluri ale fertilităţii – sânii şi falusul – sunt generos reprezentate, sunt alte elemente specifice culturii africane.


Info
"La paillote" sau coliba cu acoperişul de paie reprezintă un alt element distinctiv al culturii africane. Originală ca formă, dar nu foarte străină tradiţiei româneşti, asociată plantelor tropicale, ea poate fi micul colţ de paradis de acasă, dacă avem norocul să avem o curte. Dacă îi asociem un mobilier de rafie, tradiţional în cultura africană şi uşor de găsit sau confecţionat după gust la noi, suntem siguri că putem plonja, în momentele de relaxare, într-un univers african.
O categorie aparte a picturii africane, pictura murală este foarte apreciată ca şi modalitate de acoperire decorativă a pereţilor. În culori vii, fotografică, abstractă, sau pur şi simplu grafică în alb şi negru, pictura murală este specifică Africii de vest şi centrale, în special în zonele tropicale

×
Subiecte în articol: dialog constructiv