x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum puteţi amenaja

Cum puteţi amenaja

02 Aug 2007   •   00:00

Pentru modificările constructive din apartamentele de bloc sunt necesare aprobări pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi deci un proiect de amenajare interioară intocmit de un arhitect cu drept de semnătură.

Pentru modificările constructive din apartamentele de bloc sunt necesare aprobări pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi deci un proiect de amenajare interioară intocmit de un arhitect cu drept de semnătură. Dar asta nu inseamnă că acel proiect trebuie să fie unul extravagant sau spectaculos. Există soluţii simple, dar de efect, care pot fi aplicate cu succes dacă se ţine cont de anumite detalii.

Alegeţi culori pastelate

Pentru spaţiile mici sunt potrivite culorile deschise, pastelate. Cine preferă culorile tari e bine să se limiteze la colţuri de camere care să pună in evidenţă o bibliotecă sau un raft realizat din gips-carton sau o piesă de mobilier mai colorată.

Finisarea unui intreg perete cu o culoare stridentă, aşa cum se procedează deseori, poate obosi şi plicitisi după scurt timp privirea. Important de reţinut este faptul că nuanţele pastelate aduc luminozitate şi nu incarcă vizual camerele mici de bloc, iar in privinţa parchetului sau altor tipuri de pardoseli culorile deschise sau naturale (teracotă, esenţe lemnoase) sunt mult mai potrivite decăt cele inchise sau stridente.

Tămplăria contează

După ce suprafeţe mari au fost finisate - pardoseala şi pereţii - aveţi in vedere tămplăria interioară. Alegeţi albul, griul sau culorile care se estompează in ansamblul camerelor. Nu alegeţi uşi interioare din PVC sau lemn masiv. Optaţi pentru modelele moderne cu feţe simple, fără ornamente, eventual decupate cu geamuri simple cu sticlă sablată. Orice model mai complicat va atrage inutil atenţia şi va sufoca vizual spaţiile mici de bloc. Dacă nu puteţi inlocui tămplăria veche, apelaţi la un meşter să vă simplifice forma tocurilor şi vopsiţi feţele uşilor intr-o culoare apropiată de cea a pereţilor. Intotdeauna ceva simplu, dar frumos finisat va contribui la degajarea camerelor şi va schimba in bine confortul şi estetica lor.

Mobila strict necesară

Toţi doresc locuinţe moderne şi cred că o mobilă actuală costă foarte mult. Nu e chiar aşa. Renunţaţi la dulapuri şi rafturi complicate din PAL melaminat in cameral de zi sau dormitoare. Alegeţi ori varianta mobilierului fix din gips-carton sau cumpăraţi piese de mobilă strict necesare. Cu căt este mai multă mobilă, cu atăt spaţiile se micşorează. Nu alegeţi corpuri de mobilier pănă in tavan sau in culori inchise.

Intr-o cameră modestă ca dimensiuni asta va accentua şi mai mult senzaţia de incărcat, sufocant. De asemenea, renunţaţi la seturile de canapea şi fotolii. Mai bine alegeţi o canapea modernă de trei locuri cu formă simplă, cu tapiţerie in maximum două culori, şi un fotoliu sau doi tabureţi. Nu vă găndiţi la tapiţerie din piele pentru canapea şi celelate piese. Pentru ca imaginea camerelor să fie mai dinamică şi modernă alegeţi materiale textile, culori diferite, dar asortate sau complementare pentru canapea şi fotoliu.

Fără scafe pe tavan

O locuinţă mică trebuie să fie căt mai degajată in special pe verticală. Scafele de lumină sau ornamentele de tot felul realizate din gisp-carton pe plafoane vor micşora inălţimea incăperilor şi le vor incărca inutil. Renunţaţi la astfel de soluţii care nu sunt nici estetice, nici practice. De asemenea, candelabrele nu sunt potrivite la bloc. Alegeţi plafoniere şi suplimentaţi necesarul de lumină artificială cu corpuri discrete pe pereţi, nu pe tavan.

×
Subiecte în articol: alegeti la bloc, dar altfel