x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum puteti avea orhidee Inflorite

Cum puteti avea orhidee Inflorite

de Luminita Alexe    |    29 Sep 2005   •   00:00
Cum puteti avea orhidee Inflorite

GRADINA TA, MEREU VERDE
Sfaturi pentru Ingrijire corecta
GRADINA TA, MEREU VERDE
Orhideele pot rezista mult timp in apartamentele de bloc? Cum trebuie ingrijite, care soiuri sunt mai rezistente si cum pot fi stimulate sa aiba mereu flori?
Brandusa Mihalache, Bucuresti

Phalaenopsis este probabil cea mai potrivita orhidee pentru a fi cultivata in casa sau in sera. Temperaturile si conditiile din casa sunt de obicei suficiente. In unele cazuri, inflorirea poate fi stimulata prin taierea varfului dupa prima inflorire, procedeu aplicat doar plantelor sanatoase. Phalaenopsis creste cu usurinta daca este plasata in dreptul unei ferestre partial umbrite. Locul ideal ar fi o fereastra orientata catre est. In zonele cu clima rece este necesara o expunere totala a plantei catre sud. De asemenea, se poate folosi cu usurinta si lumina artificiala (4 tuburi fluorescente se pun la 20-25 cm deasupra frunzelor, 12-16 ore pe zi). Pentru ca Phalaenopsis sa se dezvolte corespunzator ar trebui ca temperaturile sa fie cuprinse intre 17°C noaptea si intre 24-30°C in timpul zilei. Desi temperaturile mai mari forteaza cresterea, acestea trebuie sa fie insotite de o umiditate mai ridicata si de o ventilatie corespunzatoare. Temperaturi nocturne de aproximativ 15°C sunt recomandate toamna pentru a stimula bobocirea. Temperaturile fluctuante duc la caderea bobocilor.

UDARE IN FUNCTIE DE SEZON


Apa este critica pentru Phalaenopsis. Planta nu are organe importante de retentie a apei in afara frunzelor. Asa ca nu trebuie sa fie lasata niciodata complet fara apa. Udati abundent dupa care lasati pamantul sa respire (sa se usuce numai putin la suprafata). Pe timpul verii, intr-un climat uscat, udarea poate fi facuta la aproximativ 2 zile. Iarna, intr-o sera racoroasa nordica, se poate uda si la 10 zile. Pentru a preveni putrezirea, udarea se face doar dimineata, asa incat pana seara frunzele sa nu mai aiba stropi de apa. Se recomanda umiditatea cuprinsa intre 50% si 80%. In serele cu climat umed este necesar ca aerul umed sa circule, sa existe ventilatie. Pentru a mentine umiditatea relativ ridicata in preajma plantei, asezati ghiveciul pe o tavita in care ati pus pietris si ati umplut-o pe jumatate cu apa. Aveti grija insa ca apa sa nu balteasca.

STIMULAREA CRESTERII


Fertilizarea este necesara mai ales daca plantele se afla in perioada de crestere. Se aplica ingrasaminte bogate in azot atunci cand se doreste cresterea plantei si in fosfor pentru a favoriza inflorirea. Unii cultivatori aplica ingrasamant diluat la fiecare udare. Acest lucru este bun in conditii de caldura si umiditate ridicata. Cand este mai racoare ingrasamantul trebuie aplicat de doua ori pe luna bine diluat. Schimbarea pamantului (si a ghiveciului, doar daca este necesar) este cel mai bine sa se faca primavara, imediat dupa inflorire. Se folosesc amestecuri poroase care sa includa si scoarta de copac, pentru a evita imbibarea radacinilor cu apa. Pentru operatia de mutare se curata bine si se taie radacinile putrezite. Intre varful radacinilor si baza ghiveciului trebuie sa fie distanta de cel putin o palma. Ghiveciul se completeaza cu pamant, imprastiindu-l printre radacini, astfel incat jonctiunea dintre tulpina si radacina sa fie deasupra pamantului.

×