x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum va arata casa in viitor?

Cum va arata casa in viitor?

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    22 Feb 2007   •   00:00
Cum va arata casa in viitor?
AFLA CE E NOU - Concepte prezentate la IMM Cologne 2007
Recent incheiatul targ de la Köln de cinci ani incoace se straduieste sa smulga celor mai renumiti designeri si arhitecti ai momentului, viziuni si conceptii referitoare la modul in care isi inchipuie ei ca va arata mobilierul si maniera in care va fi mobilata casa in viitor. "Casa ideala", eveniment anual cu traditie, reclama folosita la fiecare editie, ca si spatiu "bun de mobilat" a unui cub.

In acest an scena, in forma de cub, a fost incredintata actorilor: Zaha Hadid renumita architecta stabilita la Londra si designerul Naoto Fufasawa, pentru multi ani director de creatie al celui mai renumit centru de design din Japonia.

RASTALMACIREA CONCEPTELOR

Desi in ansamblu o aparitie spatiala, conceptul arhitectei Zaha Hadid comparativ cu acela al lui Naoto Fukasawa, reda mai mult din acea functiune traditionala a casei de intreg, de "chochilie" protectoare. Este mai legata si mai prietenoasa. Toate celelalte argumente insa, pledeaza in favoarea ideii de casa "spatiala"
Viziunea de ansamblu a casei conceputa de Zaha Hadid este aceea a unui bloc urias, scobit dupa niste forme nedefinite, care din pricina asta lasa impresia unei structuri "spatiale" (foto 3, 4). Interiorul apare ca o secventa de cavitati, care conduc/se scurg una in cealalta. Ideea de scurgere este sustinuta pe de alta parte de suprafetele lucioase si de lumina care se prelinge pe formele curgatoare ale corpurilor de iluminat.

Cazul celuilalt protagonist, anume Naoto Fukasawa (foto 1, 2) este unul mai lumesc, mai real. Pentru el se pare ca viitorul este mai aprope. Toti peretii sunt drepti. Intreaga structura lasa asupra privitorului impresia de spatiu aproape… gol.

Creatorul acestui concept a ajuns la acest mod de abordare dupa ce a studiat modul de viata contemporan. Si a bagat de seama ca obiectele care altadata eram obisnuiti sa ne inconjoare in casa sunt din ce in ce mai des integrate in pereti (luminile, sistemele de incalzire, sistemele de aer conditionat, televizoarele).

APROPIAT DE STILUL CONTEMPORAN

foto 1
Mult mai apropiata de realitate, abordarea lui Naoto Fukasawa este una extrem de interesanta. Peretii au inceput sa dobandeasca functiuni care depasesc cu mult "ceea ce stiau ei sa faca" pana acum. Pe masura acestei, sa-i zicem "preluari de functii", spatiul care ne inconjoara devine din ce in ce mai gol. O particularitate constructiva aparte este aceea ca spatiul, care putea foarte bine sa fie impartit pe doua nivele, este lasat asa. Astfel, peretii apar ca niste entitati foarte inalte, dominante in contrast cu mobilierul de dimensiuni normale.

foto 2
foto 3
foto 4

  • Foto: www.imm-cologne.de
  • ×
    Subiecte în articol: foto