x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Curiozități despre pisici. De ce strălucesc ochii felinelor pe timpul nopții

Curiozități despre pisici. De ce strălucesc ochii felinelor pe timpul nopții

de Redacția Jurnalul    |    08 Aug 2024   •   17:30
Curiozități despre pisici. De ce strălucesc ochii felinelor pe timpul nopții

Pisicile sunt printre cele mai îndrăgite animale de companie ale omului. Abilitățile lor sunt uimitoare, cele mai evidente fiind flexibilitatea uimitoare a corpului și ochii lor care strălucesc în noapte.

Ochii pisicilor strălucesc noaptea datorită unei structuri speciale numită tapetum lucidum. Accesga este un strat de celule reflectorizante aflat în spatele retinei, cu rolul de a îmbunătăți vederea în condiții de lumină scăzută. 

Când lumina pătrunde în ochii unei pisici, aceasta trece prin cornee și lentilă, ajungând la retină.

Lumina care nu este absorbită de celulele fotoreceptoare de pe retină este reflectată înapoi de tapetum lucidum. Lumina reflectată trece din nou prin retină, oferind celulelor fotoreceptoare o a doua șansă de a capta fotonii. Acest lucru îmbunătățește sensibilitatea la lumină și ajută pisicile să vadă mai bine în întuneric.

În întuneric, când o sursă de lumină (farurile unei mașini sau o lanternă) strălucește în ochii unei pisici, tapetum lucidum reflectă acea lumină, producând efectul de strălucire pe care îl vedem.

Acest mecanism este comun la multe animale nocturne și contribuie la abilitatea lor de a se orienta și de a vâna în condiții de luminozitate scăzută.

Mai multe despre lumea  invizibilă a pisicilor aflați AICI

Cum văd pisicile

Pupilele felinelor se pot dilata foarte mult pentru a permite intrarea unei cantități mai mari de lumină, ceea ce îmbunătățește vederea nocturnă.

Animalele văd culorile diferit față de oameni. Ele au doar două tipuri de conuri (receptori de culoare) în ochi, comparativ cu cele trei tipuri pe care le au oamenii. Aceasta înseamnă că pisicile percep mai puțin culorile și văd lumea într-o gamă de culori mai restrânsă, predominant în nuanțe de albastru și verde. Roșul și portocaliul apar mai mult ca nuanțe de gri sau maro.

Pisicile au un câmp vizual larg, de circa 200 de grade, comparativ cu cele 180 de grade ale oamenilor. Aceasta le ajută să detecteze mișcarea și să monitorizeze mediul înconjurător.

Au o vedere bună la distanță scurtă și medie, dar nu sunt la fel de eficiente în a vedea obiectele foarte apropiate sau foarte îndepărtate. Distanța optimă la care pot focaliza clar este între 2 și 6 metri. Vederea lor la distanță este mai puțin clară.

Pisicile pot detecta mișcările rapide mult mai bine decât oamenii. Aceasta le ajută în special la vânătoare.

Iată AICI care sunt efectele benefice ale pisicilor asupra bolilor și energiilor negative.

Curiozități despre pisici

Pisicile torc când sunt fericite dar și când sunt speriate, rănite sau bolnave. Se crede că torsul are proprietăți vindecătoare deoarece frecvențele vibrațiilor pot ajuta la repararea oaselor și la reducerea durerii.

Pisicile dorm între 12 și 16 ore pe zi, fapt ce le ajută să-și conserve energia pentru vânătoare.

Simțul olfactiv al pisicilor este deosebit de dezvoltat, având circa 200 de milioane de receptori olfactivi, comparativ cu numai 5 milioane la oameni.

Nasul unei pisici are un model unic, asemănător cu amprentele digitale ale oamenilor. Fiecare pisică are un model distinct de linii și cute pe nas.

Dispun de un "reflex de redresare" care le permite să își răsucească corpul în aer și să aterizeze pe picioare atunci când cad de la mare înălțime.

Cea mai longevivă pisică a trăit 38 de ani și 3 zile. Numele ei era Creme Puff, și a fost în viață din 3 august 1967 până pe 6 august 2005, potrivit spynews.ro.

×
Subiecte în articol: pisici ochi noapte stralucire feline