x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Datoriile la intretinere

Datoriile la intretinere

de Melania Floarea    |    26 Oct 2006   •   00:00
Datoriile la intretinere

CE SPUNE LEGEA
Membrii unei familii din Cluj-Napoca sunt extrem de ingrijorati, deoarece, desi se straduiesc sa achite toate datoriile si penalitatile la plata intretinerii, realizeaza ca nu vor reusi niciodata, si asta din cauza administratorului. Se tem ca apartamentul lor va fi scos la licitatie. Membrii unei familii din Cluj-Napoca sunt extrem de ingrijorati, deoarece, desi se straduiesc sa achite toate datoriile si penalitatile la plata intretinerii, realizeaza ca nu vor reusi niciodata, si asta din cauza administratorului. Se tem ca apartamentul lor va fi scos la licitatie.
CE SPUNE LEGEA
Membrii unei familii din Cluj-Napoca sunt extrem de ingrijorati, deoarece, desi se straduiesc sa achite toate datoriile si penalitatile la plata intretinerii, realizeaza ca nu vor reusi niciodata, si asta din cauza administratorului. Se tem ca apartamentul lor va fi scos la licitatie. <.i>

Astfel, dl Dinescu ne povesteste ca este dator cu 50 de milioane de lei vechi la intretinere, la care se adauga si o suma considerabila reprezentand penalitati de intarziere. S-a ajuns la aceste datorii prin adunarea sumelor exorbitante de plata pe care familia sa trebuie sa le achite lunar din cauza faptului ca sunt printre singurii din bloc care nu si-au instalat apometre. "Cei cu apometre platesc destul de putin, iar restul de plata, inclusiv pierderile de prin retea, cred ca se repartizeaza intre noi, cei care nu am avut posibilitatea sa ne cumparam si montam aceste aparate. Cu toate acestea, oricum mi se pare ca suma trecuta pe listele de intretinere (la apa calda) in dreptul apartamentului nostru este excesiva, doar nu avem piscina!".

Desi a intentionat sa plateasca luna de luna cateva milioane de lei vechi, atat cat isi putea permite, dl Dinescu a fost refuzat constant de administrator. Refuzul administratorului era motivat prin aceea ca "nu pot primi in mod fractionat datoria, trebuie sa o achitati pe toata o data, inclusiv penalitatile de intarziere". administratorul

VA DA SOCOTEALA

Administratorul este obligat sa dea socoteala pentru calculele facute
In primul rand, trebuie sa stiti ca modul de calcul al intretinerii nu este un secret sau, mai bine zis, nu ar trebui sa fie. Administratorul este obligat prin lege sa dea socoteala despre fiecare leu pe care trebuie sa il achitati lunar, fie ca este vorba despre gaze, apa calda sau rece, sau alte cheltuieli ale administratiei de proprietari. Puteti solicita acest lucru si de la cenzor, respectiv comisia de cenzori a administratiei.

Nu uitati niciodata ca administratorul este in slujba dvs., fiind angajat de administratia de proprietari - iar salariul pe care il primeste este platit inclusiv din banii dvs. Daca domnia sa a uitat acest lucru, aduceti-i aminte si discutati si cu presedintele aspectele pe care ni le-ati relatat noua, pentru ca situatia trebuie clarificata.

SESIZARE SCRISA

Ne mai spuneti ca ati achitat cateva milioane de lei vechi pe luna apa calda pentru patru persoane. Recunosc, si mie mi se pare o suma uriasa de plata, iar acest lucru nu trebuie tolerat de dvs. in continuare. Faceti o sesizare scrisa atat administratorului, cat si presedintelui asociatiei. Cereti acestora sa va arate atat modul de calcul, cat si factura de apa emisa de furnizor.

Cat priveste scoaterea la vanzare a apartamentului, aceasta nu se poate face decat in urma castigarii unui proces intentat de asociatia de proprietari impotriva dvs. Daca nu a avut loc un astfel de litigiu, casa nu poate fi scoasa la licitatie. Transmiteti administratorului si presedintelui ca nu sunteti obligat sa platiti in bloc datoria si nici penalitatile de intarziere. Chiar si in urma unui litigiu, judecatorul, apreciind de la caz la caz posibilitatea datornicului de a plati, stabileste transe de plata.

Daca nu rezolvati problema discutand cu administratorul si nici cu presedintele asociatiei, adresati-va primariei, in cadrul careia este infiintat un departament special pentru asociatiile de proprietari.

PROCURA PENTRU INCHIRIERE
Daca in numarul trecut am vorbit pe larg despre procura speciala, intocmita in vederea vanzarii-cumpararii unui imobil, in acest numar al suplimentului, pentru ca multi cititori ne solicita acest lucru si pentru ca este extrem de des folosita in practica, va ofer mai jos un model de procura de administrare si conservare a unui imobil, necesara pentru inchirierea imobilului de catre mandatar in numele proprietarului.

PROCURA
Subsemnatul …………………, cetatean ………………, nascut la data de …………………, in localitatea ……………………, de sex ……………………, casatorit/necasatorit, domiciliat in …………………, Str. ………………………… nr. …, bloc …, scara …, etaj …, apt. …, sector/judet ………………, identificat cu CI/BI seria …… nr. ………………… eliberat de ………………… la data de ……………………, avand CNP ……………………………,

Prin prezenta,
imputernicesc pe ………………………… cetatean ……………………, nascut la data de …………………………………, in localitatea ……………………………, de sex ………………………, casatorit/necasatorit, domiciliat in ……………………………, Str. …………………………………… nr. …………, bloc …, scara …, etaj ……, apt. …, sector/judet ………………, identificat cu CI/BI seria ……… nr. ………… eliberat de ……………………… la data de……………………, avand CNP ……………………………………, ca, in numele meu si pentru mine, sa efectueze orice act sau fapt juridic, pentru o buna administrare si conservare a dreptului meu de proprietate asupra apartamentului nr. ……… situat in localitatea …………………………………, Str. …………………………… nr. …, bloc …, scara …, etaj …, apt. …, sector/judet ……………, dobandit in baza contractului de vanzare-cumparare nr. …………… din …………………………………, incheiat la BNP ………………………………….

In acest scop, mandatarul meu va face, oriunde va fi necesar, dovada proprietatii mele asupra apartamentului, ma va reprezenta in fata oricaror persoane fizice si juridice, precum si in fata autoritatilor administratiei publice si a instantelor judecatoresti, in vederea sustinerii si apararii drepturilor si intereselor mele, in legatura cu indeplinirea tuturor actelor de administrare si conservare a apartamentului mentionat; va plati orice suma de bani pe care o datorez institutiilor statului si altor persoane fizice si juridice, atat ca impozite si taxe, precum si cu orice alt titlu sau, dupa caz, va putea sa incaseze orice suma de bani, cu orice titlu, care mi s-ar cuveni, de la orice persoane fizice sau juridice, in calitatea mea de proprietar. Mandatarul meu se va ocupa de intretinerea apartamentului, putand lua, dupa libera sa apreciere, orice masuri pentru administrarea si conservarea acestuia, ca un bun proprietar. Mandatarul meu este imputernicit, totodata, sa inchirieze apartamentul unor persoane fizice sau juridice, la libera sa apreciere, va stabili, in toate conditiile cele mai avantajoase mie, toate clauzele contractului de inchiriere, inclusiv chiria. Va incasa, pentru mine si in numele meu, chiriile, dand chitante descarcatoare de primirea lor, va urmari si asigura respectarea contractelor incheiate, va putea introduce orice actiune civila pentru plata chiriei sau pentru evacuarea chiriasilor ce nu si-au indeplinit aceasta obligatie.

In indeplinirea prezentului mandat, mandatarul meu va semna in numele meu si pentru mine, oriunde va fi necesar, semnatura sa fiindu-mi pe deplin opozabila.
MANDANT
…………………………
×
Subiecte în articol: plata