x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decalogul gesturilor mici care pot salva o planetă mare

Decalogul gesturilor mici care pot salva o planetă mare

de Maria Coman    |    08 Mai 2019   •   11:17
Decalogul gesturilor mici care pot salva o planetă mare

Specialiştii estimează că până în anul 2030 vom avea nevoie de două planete, din punctul de vedere al resurselor, ca să mai avem ce folosi. Încălzirea globală nu este din păcate un mit, poluarea creşte în fiecare zi, produsele din plastic de unică folosinţă au invadat la propriu mările şi oceanele. Situaţia este gravă, iar pe lângă măsurile mai mult sau mai puţin concrete pe care le iau autorităţile, fiecare dintre noi poate să facă unele schimbări simple în viaţa sa, dar cu efecte spectaculoase.

 

Fiecare din noi poate ajuta la salvarea planetei, iar cele zece sugestii de mai jos sunt uşor de aplicat şi cu efecte dovedite. Dacă toţi cei peste şapte miliarde de locuitori ai Pământului ar respecta acest „decalog”, viitorul ne-ar fi mult mai prietenos.

 

1.   Opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi sau când spălaţi vasele

Resursele de apă, spun specialiştii, ar urma să fie epuizate peste 30 de ani. Iar noi o risipim în fiecare zi, prin gesturi mici, la care de obicei nu ne gândim. Cantităţile de apă folosite în ultima sută de ani, în ciuda faptului că avem la dispoziţie o grămadă de echipamente, au crescut de patru ori. Cantitatea de apă utilizată anual pentru producerea alimentelor pierdute sau risipite este echivalentul debitului anual al râului Volga, sau de trei ori mai mare decât volumul lacului Geneva. Doar oprind apa în timp ce ne spălăm pe dinţi, fiecare dintre noi economiseşte lunar peste 750 de litri de apă. E valabil şi în cazul spălatului vaselor sau spălatului pe mâini.

2.   Scoateţi telefoanele, televizoarele şi alte aparate de uz casnic din priză

Veţi economisi şi bani, facturile se estimează că pot scădea cu aproximativ 500 de lei în fiecare an. Potrivit calculelor făcute,  75% din energia consumată de o locuinţă e folosită atunci când aparatele sunt oprite, dar lăsate în priză. O temperatură uşor mai scăzută iarna şi folosirea raţională a aerului condiţionat vara ajută, de asemenea, şi la economiile băneşti.

3.   Nu mai mestecați gumă

Ar trebui, probabil, să ştiţi că guma de mestecat e făcută în principal din petrol. O mestecăm 10 minute, dar apoi este nevoie de cel puţin 5 ani pentru ca ea să se descompună. Londra, de exemplu, cheltuie 6 milioane de euro în fiecare an doar ca să cureţe trotuarele de guma aruncată pe jos. Şi, spun specialiştii, e mai poluantă chiar decât fecalele de animale.

 

4.   Cumpăraţi-va o cană termorezistentă pentru apă sau cafea, folosiţi filtre de apă sau căni cu filtru

Potrivit unui studiu recent, după cel de-al doilea război mondial oamenii au produs suficient plastic încât să poată acoperi toată suprafaţa Pământului. Plasticul de unică folosinţă este cel care creează cele mai mari probleme. 322 de milioane de tone în fiecare an, atât se foloseşte la nivel global. O cană termorezistentă şi un filtru de apă vă pot reduce consumul de sticle de plastic în mod spectaculos. În plus, produceţi mult mai puţin gunoi şi scăpaţi şi de nenumăratele drumuri făcute pentru aprovizionare.

 

5.   Luați-vă o sacoşă pentru cumpărături

Plasticul este poate cea mai poluantă substanţă. Se degradează, în natură, în cel puţin 500 de ani, şi nici atunci complet. Anual, un milion de păsări, 100.000 de broaşte ţestoase şi nenumărate animale marine mor pentru că înghit plastic. Din cercetările actuale reiese că în următorii 20 de ani fiecare peşte din mări şi oceane va fi ingerat deja plastic. Imaginile cu balene moarte, în care s-au găsit tone de pungi de plastic, saci de gunoi şi alte produse de unică folosinţă au făcut înconjurul lumii, dar din păcate prea puţine se schimbă. O sacoşă ca pe vremea bunicii înlocuieşte toate pungile pe care le luaţi de la piaţă. Probabil nu aţi calculat niciodată câte folosiţi lunar. Încercaţi acest experiment, va fi revelator. La nivel internaţional s-a estimat că o singură persoană foloseşte anual între 3 şi 500 de pungi de plastic.

 

6.   Mergeţi la supermarket cu listă de cumpărături şi nu vă abateţi de la ea. Şi nu mergeţi la magazin fără să fi mâncat înainte

Vă veţi surprinde cumpărând o cantitate impresionantă de produse de care de fapt nu aveţi nevoie. 3.500 de coşuri de gunoi sunt aruncate în fiecare minut în Europa. În acestea se regăseşte, din păcate, enorm de multă mâncare. Un singur român generează în fiecare an 227 de kilograme de deşeuri menajere. Un calcul simplu ne arată că o familie de 4 persoane aruncă anual la gunoi o tonă de mâncare. Spre comparaţie, aceste deşeuri ar putea produce suficientă energie încât să asigure funcţionarea unui televizor timp de 7 luni, fără oprire.

 

7.   Cumpăraţi produse locale şi de sezon   

Poluarea aerului cauzată de transport cauzează daune de sănătate în valoare de cel puţin 70 de miliarde de euro anual în Uniunea Europeană. Produsele locale sunt evident transportate pe distanţe mai mici şi aşa se reduce amprenta de carbon. În plus,  nu sunt făcute să reziste multă vreme, aşa că metodele de cultivare şi creştere sunt mai puţin poluante, se folosesc mai puţine pesticide şi îngrăşăminte. Un alt avantaj, nelegat neapărat de protecţia mediului, este cel al susţinerii industriilor şi afacerilor locale.

 

8.   Mergeţi mai mult pe jos sau cu bicicleta sau folosiţi maşinile în comun 

Dacă vă uitaţi seara, în Bucureşti, în cele mai multe maşini se află câte o singură persoană. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, doar prin folosirea bicicletei, se previne moartea a 27.860 de cetăţeni europeni anual. În plus, mersul pe jos este, ştim cu toţii, benefic pentru sănătate. Mai puţine maşini în oraş înseamnă şi mai puţină poluare fonică.

 

9.   Cumpăraţi mai puţine obiecte vestimentare

Industria modei este a doua cea mai poluantă industrie din lume, foloseşte miliarde de litri de apă şi cantităţi similare de chimicale. Mai puţin de 15% din ceea ce se produce se şi reciclează. Ce e drept, acum au apărut la nivelul marilor producători tentative timide de a refolosi hainele vechi, dar cel mai eficient ar fi să ne raţionalizăm noi înşine consumul.

 

10.                      Folosiţi motorul de căutare ECOSIA, în locul Google  

Ecosia este un motor de căutare care donează 80% din veniturile sale pentru plantarea copacilor în zonele în care este nevoie. Motorul de căutare a fost creat acum 10 ani, iar de atunci încoace, cei care îl deţin au finanţat plantarea a aproape 60 de milioane de copaci în întreaga lume. Ecosia este folosit acum de aproximativ 7 milioane de utilizatori. 

 

×