x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decoraţiuni din materiale naturale

Decoraţiuni din materiale naturale

de Georgiana Teodorescu    |    16 Mai 2009   •   00:00
Decoraţiuni din materiale naturale
Sursa foto: /

Într-o lume a tehnologizării şi informaţiei, obiceiurile şi meşteşugurile de altădată (încondeiatul ouălor, traforajul, sculptura lemnului pentru înfrumuseţarea casei şi a porţii, războiul de ţesut, croşetarea manuală) se rezumau cel mai adesea la exponate în muzeu.



OBIECTE TRADIŢIONALE DE ARTIZANAT CONFECŢIONATE MANUAL
Într-un astfel de context, firma Ceara Do Lar Lda, fondată de o familie de portughezi,    prezintă o colecţie de decoraţiuni bazată pe această întoarcere în timp la tradiţii, la manual, la natural. Aceasta a făcut o conversie la nivel funcţional pentru elementele pe care le ştiam din mediul rural, din spusele bunicilor, dar cărora nu le găseam o funcţiune şi un design de actualitate. Precizăm de la început că toate aceste mici minunăţii - made in Portugalia - le-am găsit în România, în showroom-urile din Bucureşti şi Bacău ale distribuitorului autorizat SC Home Style SRL.

Concept
Sursa de inspiraţie se raportează la elementele din universul casnic de altădată (unelte din lemn, obiecte domestice), la natură (frunze de castan, diferite legume). Utilizarea tradiţiilor şi a obiceiurilor preluate din diferite colţuri ale Europei conduce la exponate noi, realizate pentru secolul al XXI-lea, care răspund nevoilor societăţii actuale, deşi se simte prezentă inserţia de istoric, în vreme ce tradiţia este impregnată în detalii şi tehnici de realizare.

Materiale utilizate
Obiectele sunt confecţionate de meşterii portughezi în funcţie de materialele pe care le au la dispoziţie. De cele mai multe ori, aceste materiale sunt folosite aproape în stare brută, fiindu-le aplicată eventual o prelucrare manuală minimă (vopsire cu coloranţi naturali, tăiere şi finisare, sculptare, vopsire, împletire. Cel mai des, meşterii "apelează" pentru creaţiile lor la funii din rapiţă, in, cânepă, bumbac, lemn, seminţe şi fructe conservate, coji de fructe, materiale realizate la război, cusute la maşină) etc. Tot materialele determină şi combinaţiile de culori pentru viitoarele decoraţiuni, multe dintre ele rămânând la culoarea naturală (tonuri de gri, crem, maro).

Gama de decoraţiuni pentru perete cuprinde de la împletituri, suporturi de lemn, saci pur şi simplu, ajungând până la ceasuri original construite din lemn, tacâmuri supradimensionate, ţesături croşetate sau brodate, toate 100% naturale. Dacă vă spunem că pentru construcţia unora dintre modelele de ceasuri s-au folosit elemente precum: tocătorul de legume, tacâmuri din lemn, ştergarul, prea bine ştiutul sac folosit pentru depozitarea cerealelor, o să înţelegeţi de ce am folosit apelativul "originale" atunci când m-am referit la ceasuri. Interesant este că toate elementele pe care le-am enumerat au rezonanţă şi în tradiţia românească (sacul semnifică bogăţie şi prosperitate, tacâmul şi tocătorul - masă îmbelşugată tot anul). Locuinţele care se pretează unor astfel de decoraţiuni sunt cele în stil rustic, montan, în care întreaga amenajare se bazează pe elemente naturale (covoare prelucrate manual, mobilier din lemn masiv, decoraţiuni din lut). Încăperi precum bucătăria, pivniţa, camera armelor sau podurile pot fi decorate în acest spirit natural.

Alte detalii care pot întregi imaginea de rustic sunt şiragurile de legume împletite şi suspendate sau  brâuri şi ştergare ţesute în diferite stiluri tradiţionale.

MODEL APARTE
Împletiturile de inspiraţie englezească sunt finalizate cu diferite noduri simple sau marinăreşti şi sunt decoraţiuni frecvente pentru spaţii rustice, de munte, în care se pretează stilul tradiţional. Pentru România există mai multe tipuri de împletituri, diferenţa făcându-se după regiunea din care provin, acestea fiind vizibile atât prin coloristica utilizată (Muntenia -  culoarea roşie, Ardeal - albastru şi verde, Moldova - galben), cât şi prin modul de împletire.

Sfat

Dispunerea pe perete a unui suport vertical din material textil poate avea atât rol funcţional, cât şi decorativ. Buzunarele acestuia pot depozita mici instrumente sau săculeţi cu seminţe, condimente sau flori. Împletitura puternică cu motiv tradiţional dă un aer rustic, în combinaţie cu suportul de lemn şi seminţele viu colorate rezultând un element de decor pur "eco"

×
Subiecte în articol: lemn decoratiuni idei pentru casa ta decora