x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Despre iesirea din octombrie

Despre iesirea din octombrie

de Cristina Zaharia    |    26 Oct 2006   •   00:00
Despre iesirea din octombrie

VIATA LA TARA
Sau cum sa trecem peste luna frunzelor cazute
VIATA LA TARA
Sau cum sa trecem peste luna frunzelor cazute Iesirea din octombrie inseamna sfarsitul toamnei, chiar daca zilele insorite, cu aerul nitel mai rece dar inca prietenos, pot acapara si inceputul de iarna. E o perioada a anului in care natura isi etaleaza o impresionanta parte a splendorilor cu care ne inconjoara. Dar este si o vreme a incheierii unui ciclu vegetal, cu toate consecintele de rigoare.

PERIOADA DE APATIE

De obicei in acesta perioada a anului si fiinta umana este cotropita de o blanda apatie, de deviatii melancolice. Parca energiile sunt pe sfarsite, ziua devine din ce in ce mai scurta, noaptea mai intunecoasa, cerul acoperit, vantul mai taios si mai iute. Arborii desfrunziti isi arata acum betesugurile si e timpul cel mai bun sa dam jos cracile uscate si sa mai tundem din coroana. Daca aveti in gradina specii care necesita protectie speciala acordati-le timpul si atentia cuvenite. Unele plante trebuie bagate in casa pentru iernat, sau mutate intrun loc unde sa nu fie expuse direct gerului.

CONSTRUCTIILE ANEXE

In gospodariile in care exista constructii anexe (magazii, hambare, adaposturi pentru pasari sau animale, chioscuri de gradina etc.) este mult de lucru. Toate aceste constructii trebuie bine izolate, eventual protejate cu un strat de vopsea. Important este sa ne asiguram inca de pe acum ca in timpul iernii caile de acces catre punctele importante ale curtii sau gradinii vor putea fi utilizate in bune conditii. Am mai spus si intr-un articol anterior dar credem ca e bine sa repetam: mare atentie la locul si felul in care este depozitat combustibilul pentru iarna (lemne, carbune, motorina) care trebuie ferit de posibilitatea unor aprinderi accidentale si usor de evacuat in caz de pericol.

TRADITIA, CATA MAI ESTE…

La tara inca se mai pastreaza macar traditia conservarii legumelor si fructelor pentru iarna. Femeile au pregatit borcanele cu magiunuri si dulceturi, butoaiele cu muraturi si cu varza sunt pline. In camarile bunului gospodar se mai pastreaza nuci, fructe uscate, morcovi la nisip si cate altele. Multi romani au adus aceste obiceiuri si in oras, mirosul de otet, de marar uscat si de peltea punand stapanire pe holurile blocurilor. Competitia intre produsele conservate in casa, dupa metode traditionale si cele fabricate industrial a ramas una interesanta, cel putin in apropierea sarbatorilor de iarna. De meditat asupra faptului ca in multe tari europene conservele preparate in cantitati mici, dupa metode orientale sau cu specific balcanic, sunt la mare cautare in pietele specializate si se vand la preturi destul de piperate.


CONSTRUCTIILE ANEXA Constructiile anexa aflate departe de casa, catre fundul curtii, pe malurile lacurilor sau pe liziera padurii cer o pregatire speciala. Se verifica buna stare a izolatiei la pereti si la acoperis, se inchid golurile, se aplica un strat proaspat de vopsea. Foarte important este eliberarea drumului de acces si inventarierea materialelor depozitate la interior, si asigurarea ca ele sunt bine protejate impotriva umiditatii excesive sau a temperaturilor foarte scazute. Nu neglijati nici protectia impotriva inghetului a eventualelor conducte de apa sau a traseelor de evacuare a deseurilor menajere. Daca acestea nu au fost, din constructie, suficient de adanc ingropate sau izolate exista riscul sa plesneasca si sa provoace mari neajunsuri in timpul iernii.
ATENTIE
Exista gradini si curti care, prin pozitionarea fata de punctele cardinale, sunt expuse in timpul iernii crivatului. Daca nu aveti o protectie naturala pe laturile afectate de vantul iernii si de depunerile mari de zapada incercati sa construiti cu forte proprii parapete artificiale. Segmentele de garduri din lemn bine proptite si ancorate, impletituri de nuiele sau stive de busteni pot fi tot atatea solutii rapide si destul de putin costisitoare. O astfet de protectie va va scuti de multe neplaceri in cazul unui anotimp cu ninsori abundente sau vanturi rebele
Si portiunile zidite trebuie pregatite pentru iarna prin inchiderea rosturilor degradate, aplicarea de lacuri protectoare, curatarea de plantele agresive
Costructiile de forma regulata si cu acoperis simplu, in doua pante rezista mai bine in iernile grele Octombrie este, poate, dintr-un an intreg, luna in care fiinta umana este indemnata catre stari melancolice

×