Preocupaţi mereu de frumos şi decorativ, sîntem tentaţi să uităm de grădina utilitară. Pînă la urmă şi ea poate fi la fel de frumoasă, nu doar folositoare. Aşadar, daţi atenţia cuvenită aromaticelor.
Preocupaţi mereu de frumos şi decorativ, sîntem tentaţi să uităm de grădina utilitară. Pînă la urmă şi ea poate fi la fel de frumoasă, nu doar folositoare. Aşadar, daţi atenţia cuvenită aromaticelor.
Despre grădina cu plante aromatice am mai vorbit şi cu alte ocazii şi ne-am concentrat atunci pe aromaticele mai… exotice. Adică cele care se folosesc frecvent în bucătăria franceză sau italiană. De această dată am revenit pe meleagurile noastre la leuştean, pătrunjel şi mărar. Suntem de acord cred în privinţa necesităţii lor în plan gastronomic, ca prezenţă în grădinile noastre utilitare şi, de ce nu, decorative.
Despre cultură
De cele mai multe ori nu vrem să cultivăm cu aromatice o suprafaţă prea mare. Aşadar se recomandă folosirea seminţelor şi obţinerea de răsaduri în spaţii protejate încă din luna februarie. După ce temperaturile au mai crescut şi a trecut pericolul îngheţului, răsadurile se mută în grădină distanţate suficient în aşa fel încît să aibă loc să se dezvolte.Combinaţii
Pentru supe, borşuri şi ciorbe se foloseşte leuşteanul. De preferat proaspăt, dar şi uscat e binevenit. El se poate asocia cu pătrunjelul în cazul ciorbelor (cele cu prăjeală). Tot el se poate asocia cu mărarul (accentuează gustul sărat) pentru diverse tocăniţe, sosuri sau salate.Dacă nu dispuneţi de o grădină, dar vă doriţi măcar pătrunjel verde pentru la bucătarie, există varietatea pitică şi creaţă. Ea se poate achiziţiona la ghiveci din diverse supermarket-uri.
Citește pe Antena3.ro



