x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Din nou despre grădina aromatică

Din nou despre grădina aromatică

de Cornelia Constantin    |    19 Iun 2008   •   00:00

Preocupaţi mereu de frumos şi decorativ, sîntem tentaţi să uităm de grădina utilitară. Pînă la urmă şi ea poate fi la fel de frumoasă, nu doar folositoare. Aşadar, daţi atenţia cuvenită aromaticelor.



Preocupaţi mereu de frumos şi decorativ, sîntem tentaţi să uităm de grădina utilitară. Pînă la urmă şi ea poate fi la fel de frumoasă, nu doar folositoare. Aşadar, daţi atenţia cuvenită aromaticelor.

Despre grădina cu plante aromatice am mai vorbit şi cu alte ocazii şi ne-am concentrat atunci pe aromaticele mai… exotice. Adică cele care se folosesc frecvent în bucătăria franceză sau italiană. De această dată am revenit pe meleagurile noastre la leuştean, pătrunjel şi mărar. Suntem de acord cred în privinţa necesităţii lor în plan gastronomic, ca prezenţă în grădinile noastre utilitare şi, de ce nu, decorative.

Despre cultură

De cele mai multe ori nu vrem să cultivăm cu aromatice o suprafaţă prea mare. Aşadar se recomandă folosirea seminţelor şi obţinerea de răsaduri în spaţii protejate încă din luna februarie. După ce temperaturile au mai crescut şi a trecut pericolul îngheţului, răsadurile se mută în grădină distanţate suficient în aşa fel încît să aibă loc să se dezvolte.

În cazul pătrunjelului şi al mărarului, puteţi chiar să însămînţaţi direct în grădină, nu sunt deloc pretenţioase. Cu leuşteanul o să aveţi mai mult de furcă. Este mai sensibil la factorii de mediu cît este răsad sau plantă mică. Are nevoie de spaţiu mai mare pentru că rădăcina pivotantă ajunge la dimensiuni uimitoare, iar tufa poate ajunge şi la 2 m înălţime. Acestea sunt motivele pentru care el se creşte în ghivece cu mare dificultate. De asemenea, nu orice loc din grădină e bun pentru el. Are nevoie de pămînt fertil, cîteva ore de soare direct, dar şi umbră în orele de arşiţă.

Combinaţii  

Pentru supe, borşuri şi ciorbe se foloseşte leuşteanul. De preferat proaspăt, dar şi uscat e binevenit. El se poate asocia cu pătrunjelul în cazul ciorbelor (cele cu prăjeală). Tot el se poate asocia cu mărarul (accentuează gustul sărat) pentru diverse tocăniţe, sosuri sau salate.  

Dacă nu dispuneţi de o grădină, dar vă doriţi măcar pătrunjel verde pentru la bucătarie, există varietatea pitică şi creaţă. Ea se poate achiziţiona la ghiveci din diverse supermarket-uri.

×
Subiecte în articol: mereu verde