x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Dormitoare cu aer clasic

Dormitoare cu aer clasic

de Adela Parvu    |    24 Aug 2006   •   00:00
Dormitoare cu aer clasic

Lemnul masiv, sub bagheta artizanilor italieni
Din sumar: Editorial - Primarii nu mai semneaza… ca primarul I Afla ce e nou I Emailate, cazile vechi de baie vor arata ca noi I Se pot monta corpuri grele de mobilier pe gips-carton? I Mandatarul nu poate fi si cumparator I Promisiunea de vanzare...si pactul de preferinta I Design inedit pentru aparate electronice I Dormitoare cu aer clasic I Casa de 300 mp la marginea Bucurestiului I Cascada de 6,5 metri I Yucca de gradina I Cum inmultesc Crotonul si Schefflera?

AMENAJARI ORIGINALE
Lemnul masiv, sub bagheta artizanilor italieni

Lemnul masiv este pe placul multora, iar piesele de mobila din acest material inspira rezistenta, durabilitate in timp, eleganta si naturalete. Italienii sunt renumiti in industria de mobilier si s-au impus in designul international gratie noilor tehnologii pe care le aplica in producerea de piese extraordinare, de la cele minimaliste, la cele cu iz clasic. Annibale Colombo este o firma din Italia care de 200 de ani s-a perfectionat in manufacturarea de mobilier din lemn masiv. Folosind peste 60 de esente lemnoase, cei din regiunea Brianza reusesc sa dea viata unor stiluri ce pareau a nu mai face fata modului de viata contemporan, au creat colectii care transforma alura clasica in piese unicat atat ca estetica, cat si ca modalitate de fabricatie.

ULTIMELE TENDINTE

In 2006, la Targul de mobila de la Milano, firma Annibale Colombo a lansat doua colectii noi, intitulate sugestiv "Today" si "Time". Prima vrea sa exprime tendintele Art Deco reluate de producatorii traditionali in modelarea mobilierului din esente lemnoase valoroase, a doua colectie reinterpreteaza stilul clasic de influenta franceza. Am ales sa va prezentam gama de dormitoare nu numai pentru ca sunt recent lansate pe piata, ci mai ales pentru ca ele pot constitui o reala sursa de ispiratie pentru cei indragostiti de stilul clasic si in special de mobila din lemn masiv. Desi dormitoarele propuse de italieni sunt aranjate special in incaperi mari pentru a putea fi frumos fotografiate, piesele de mobilier se potrivesc deopotriva la bloc (in camere de minimum 14 mp, mai ales in cele modificate, extinse catre balcon) si la case.

COMBINATII REUSITE

Liniile geometrice curate, suprafetele fara ornamente, dar cu o textura interesanta data de fibra lemnului acentuata sunt specifice stilului Art Deco. In dormitorul colectie "Today" (vezi foto) surprinde acuratetea formelor, dar mai ales combinatiile de culori. In asta consta reusita ambientarii.

Rosul, folosit pentru a accentua zona capataiului patului in contrast cu nuanta relaxanta de verde folosita pentru restul peretilor.

Podeaua acoperita cu materiale moderne (rasini ori vinilim) este intr-o nuanta inchisa, ceea ce face sa fie accentuata partea superioara a amenajarii si deci alura frumoasa geometrica a pieselor de mobilier.

Covorul este in ton cu pardoseala, aproape insesizabil vizual. De remarcat corpurile de iluminat alese in tonuri de bej apropiate de cele ce se regasesc in piesele de mobila si cu pliuri ce repeta sugestiv textura striata a lemnului.

Noptierele, prin designul lor, au o valoare estetica ce completeaza frumos patul simplu, dar ele pot lipsi dintr-un dormitor de bloc unde spatiul este prea mic.

ROMANTISM PUR

Doua modele de dormitoare si doua stiluri intr-o singura colectie: "Time". Prima gama (foto stanga jos) aminteste de geometria Art Deco-ului. Un dormitor amenajat sobru, echilibrat, fara culori puternice, fara decoratiuni spectaculoase. Lipsa de culoare stridenta din amenajare face ca liniile pieselor sa iasa in evidenta, esentele lemnoase se percep in splendoarea detaliilor sublim executate. Tablia patului, capitonata cu piele, accentueaza sobrietatea. Este cu siguranta un stil preferat de oamenii maturi pentru care armonia proportiilor si acuratetea finisajelor primeaza. Patul are doua noptiere - piese de sine statatoare cu o feronerie moderna (manere simple) frumos inglobata in lemnul masiv. Modelul ce incadreaza tablia patului se regaseste in cel al oglinzii si se repeta frumos, dar mai subtil, la celelalte piese. Lampile, lucrarile de grafica si obiectele decorative contribuie la tonul clasic al amenajarii.

A doua gama a colectiei "Time" aminteste de eleganta romantica a clasicului francez. Tablia capitonata a patului transforma alura acestuia, facandu-l feminin, dulce si datorita culorii vii. De asemenea perceptia de feminitate este intarita de picioarele pieselor (pat si comoda cu sertare), frumos ornamentate si curbate. Cei de la Annibale Colombo au creat aceasta gama cu picioare detasabile, astfel incat cele existente sa poata fi inlocuite cu altele mai sobre, daca asta e dorinta clientilor. Un detaliu ce poate modifica interesant aspectul pieselor.

COLECTIA „TIME"

Un stil clasic, ce parca le transcede pe toate de pAna acum pentru a ajunge la esenta romantismului perfect adaptabil la viata contemporana. Cam asta ar fi pe scurt colectia „Time" de la Annibale Colombo. O colectie ce cuprinde doua game de dormitoare pe gustul celor ndragostiti de dulcele stil clasic. Ornamente putine, dar forme solide ce par a nu se demoda niciodata.


PENTRU SPATII MICI
Daca va doriti un aranjament similar intr-o camera de bloc, din cauza lipsei de spatiu, trebuie sa renuntati la cateva piese din aceasta colectie: noptierele, comoda cu sertare, banca, lustra suspendata. Informativ, dimensiunile pieselor sunt urmatoarele: pat - latime 195 cm, lungime 215 cm, inaltime tablie 154 cm; noptiera - latime 40 cm, adancime 36 cm, inaltime 65 cm; comoda cu sertare - latime 129 cm, adancime 48 cm, inaltime 87 cm; banca - latime 120 cm, adancime 40 cm, inaltime 46 cm.

Noptierele dormitorului din colectia "Today" au un pregnant rol decorativ datorita ornamentului superior. Ele completeaza frumos alura geometrica, curata a patului, in special a cadrului din ansamblul tabliei Pentru un decor desavarsit, este important si asternutul patului. De remarcat, faptul ca aici el a fost asorat cu lampile si nuanta deschisa prezenta in cadrul noptierelor si a comodei

ESENTE LEMNOASE DE VALOARE

Din cele 60 de esente lemnoase folosite de firma italiana pentru piesele de mobilier n noua colectie „Time" predomina ciresul combinat cu alunul. Eleganta, rafinament n cele mai mici detalii pentru rasfatul zilnic, dar si asociere de texturi si nuante care sporesc contrastul si frumusesea esentelor folosite. Un mobilier a carui valoare sporeste o data cu trecerea timpului, gratie maiestriei italiene.

Patul este realizat din esenta de cires si are picioarele detasabile, astfel incat sa poata fi adaptat si altor stiluri de ambientare Tablia patului este capitonata cu piele, iar restul este realizat din lemn de cires cu insertii din lemn de alun, ceea ce face ca modelul delicat sa iasa in evidenta

SE POTRIVESC IN CAMERELE DE BLOC?

Cele doua modele de dormitoare propuse in aceste pagini sunt mai greu de adaptat la bloc in forma de set complet. Locul comodelor cu sertare va fi luat cu siguranta de dulapurile pentru haine. Primul dormitor, cu tablia capitonata in piele, are piesele la urmatoarele dimensiuni: pat - latime 192 cm, lungime 217 cm, inaltime tablie 154 cm; noptiera - latime 57 cm, adancime 38 cm, inaltime 63 cm; comoda - latime 130 cm, adancime 53 cm, inaltime 93 cm. Al doilea dormitor, cu tablia capitonata in catifea, are piesele de urmatoarele dimensiuni: pat - latime 183 cm, lungime 223 cm, inaltime 106 cm; comoda - latime 128 cm, adancime 54 cm, inaltime 91 cm; noptiera - latime 40 cm, adancime 59, inaltime 50 cm.
×
Subiecte în articol: clasic inaltime latime patului