x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Doua romance, la New York

Doua romance, la New York

de Luminita Cuna    |    21 Sep 2006   •   00:00
Doua romance, la New York
AMENAJARI ORIGINALE
Cand eu si colega mea de apartament am inceput decorarea si organizarea spatiului locativ, am fost ghidate de urmatoarele idei: spatiu, lumina, caldura, culoare, optimism, relaxare. Am decis sa introducem in decor multe elemente etnice pentru a ne aminti de calatoriile facute in diverse locuri

Apartamentul este in Brooklyn, New York, intr-un bloc construit inaintea celui de-al doilea razboi mondial. Aceasta inseamna ca este spatios, cu tavan inalt (2 m), camere mari si ferestre generoase. Apartamentul are o suprafata de 90 metri patrati, si consista dintr-un hol, o bucatarie, o baie, doua dormitoare, doua camere de zi (una nu este amenajata inca). Locuim doua persoane in apartament. Zugravirea ne-a costat cam 100 de dolari (vopselele si uneltele de vopsit - bidinele, tavi etc.), iar manopera, pe gratis, deoarece am vopsit noi tot apartamentul.

Mobilele sunt in majoritate cumparate de la magazine de mobila veche pentru a da impresia de locuit, folosit, comod.

MOBILIER MINIMAL

Mobila putina ne ajuta sa nu strangem multe lucruri inutile. Avem rafturi de carti, masute cu sertare, iar in debarale avem sertare si lazi de plastic in care depozitam diferite lucruri, de la haine la reviste, sau obiecte mai putin folosite. Aceste sertare si lazi de plastic sunt foarte practice, deoarece se pot cladi una peste alta, se pot baga in dulapuri sau sub paturi, sunt un mod foarte eficient de folosire a spatiilor mai putin accesibile sau care altfel ar ramane goale (de exemplu, sub pat).

Nu exista ca piesa de mobilier dulapul. Hainele sunt aranjate in debarale care sunt construite direct in peretele camerei. Asa sunt concepute mai toate apartamentele si casele din America. Se elimina nevoia de dulapuri masive care ar reduce din marimea camerelor. Debaralele sunt inalte cat camera, cu multe rafturi. Pe rafturile de sus, mai greu accesibile, punem cutii cu pantofi si haine care nu sunt folosite in anotimpul curent. Astfel, iarna, punem la o parte hainele si incaltamintea de vara si viceversa.

CAMERA DE ZI

Peretii sunt vopsiti cu vopsea lavabila si lazura (vopsea semitransparenta), marca Behr. Am folosit tehnica de tamponare prin stergere cu carpa. Am obtinut, poate mai mult din intamplare aceeasi culoare ca si in tabloul lui Klimt, "Sarutul", al carui poster este atarnat pe perete. Pentru ca avem mult spatiu gol pe perete, am decis sa punem poze facute de mine si de prietena mea in calatoriile facute in America de Sud.

Am ales poze cu case colorate din Guatemala si Puerto Rico, deoarece culorile din poze ies in evidenta pe fundalul maroniu al peretelui. Bar este un glob pamantesc primit cadou. Globul se deschide in a doua si inauntru pot fi depozitate sticle de bautura si pahare, la fel si pe raftul de dedesubt. Perdelele de la geam sunt facute dintr-un sari indian de trei metri (a costat 15 dolari) pe care l-am taiat in jumatate, i-am facut tivuri la ambele capete si l-am agatat de lustra. Covorul e de fapt o bucata de material mai gros (de cuvertura de pat, luat la metru).

CAMERA "LUMINITA"

Peretii sunt vopsiti in galben inchis (galben hawaian) cu vopsea lavabila. Au fost lasate albe chenarele in relief de pe pereti. Rama geamului este vopsita in verde. La geam este o jaluzea de lemn si bambus (18 de dolari), iar perdele sunt din bumbac (20 de dolari).

Cuvertura de pe pat este din Guatemala, cumparata din Chichicastenango, un mic sat de munte cunoscut pentru targurile saptamanale de artizanat. Este facuta de mana si a costat numai 20 de dolari.

Cufarul de lemn a fost cumparat de la un targ de antichitati din Manhattan cu 40 de dolari. Pe cufar este o oglinda indiana (50 de dolari), o tesatura din Guatemala (1 dolar), o caseta din lemn pentru bijuterii (10 dolari), o stea de mare si o lumanare pe un suport de fier. Etajera de langa lada este facuta de mine, din rafturile ramase de la doua biblioteci stricate. Am montat rafturile impreuna si le-am vopsit in culori vii (am folosit vopselele ramase de la zugravit), ca sa arate deosebit si sa se potriveasca cu celelalte obiecte colorate din camera. Pe jos, langa cufar, este un covor de lana cumparat din Romania. Pozele de pe perete sunt facute si inramate de mine. Sunt pasionata de fotografie si am gasit ca este mai interesant sa imi pun pozele preferate pe perete decat sa cumpar poze facute de altii sau postere. Pozele mele sunt mai valoroase din punct de vedere sentimental pentru mine, plus ca imi reamintesc de locuri pe care le-am vazut si mi-au placut. In afara de asta, sunt unicate! Cele trei cuburi de lemn de pe perete sunt si practice si sunt un detaliu interesant pe perete. Se pot folosi pentru a sustine obiecte decorative, dar si carti mici sau DVD-uri.

MASTI ARTIZANALE

Masca dintre cuburi este o masca de lemn romaneasca (de la un magazin de artizanat din Cluj), parul este din lana de oaie, iar capul este un trunchi de copac cioplit in forma de fata omeneasca haioasa. Pe cuburi se pot atarna esarfe, se pot pune parfumuri, lumanari parfumate sau alte obiecte decorative. Pe peretele de langa pat este o masca de lemn din Guatemala cu Soarele si Luna, mi-a placut contrastul dintre rosul inchis al mastii si galbenul peretelui.

Am inramat poza intr-un mod mai deosebit. Rama este un suport de lemn pentru pahare sau cratite fierbinti, cumparat cu 1 dolar de la un magazin de obiecte casnice. Am lipit poza pe acest suport de lemn si astfel l-am transformat intr-o rama unicat. Rama o folosesc si ca agatatoare pentru coliere si esarfe subtiri.

SURSA DE INSPIRATIE

America de Sud a fost principala sursa de inspiratie pentru decorul interior. Casele din America de Sud sunt foarte viu colorate pe dinafara, dar si pe dinauntru, astfel am decis sa vopsim si noi apartamentul in culori stridente, dar calde, care sa ne aminteasca de atmosfera placuta din locurile vizitate in Puerto Rico sau Guatemala, de exemplu. Am adaugat si cateva elemente romanesti si asiatice, obtinand un potpuriu de decoratii etnice.

Am vrut sa cream un spatiu confortabil, vesel, plin de vivacitate, dinamic, cu energie. Am dorit ca in timpul iernii, cand afara se intuneca repede si este foarte frig, apartamentul sa fie o oaza de caldura, lumina si energie, in care sa fie recreata atmosfera sudamericana, cu care asociem relaxare, caldura si chef de viata. Pe masute si noptiere am pus lumanari si betisoare parfumate, care dau un miros placut si relaxant, putin exotic intregului apartament atunci cand le aprindem. Daca la toate acestea se adauga putina muzica salsa sau merengue, aproape ca uiti ca esti intr-o metropola americana.

CAMERA "LIANA"

Patul este acoperit de o cuvertura cumparata din Guatemala, acelasi targ din Chichicastenango de unde am cumparat cuvertura din camera mea. Pernele sunt imbracate in fete de perna indiene (primite cadou din India). Noptiera este cumparata de la un magazin de mobila veche cu doar cinci dolari. Pe noptiera sunt: o statuie Budha primita cadou din Tailanda, un servetel rosu cumparat de la un artizanat din Cluj, o cutie de bijuterii din India, o cutie cu betigase aromate si suport pentru arderea lor, ambele cumparate din cartierul Indian din New York.
×
Subiecte în articol: dolari lemn