x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Dreptul de superficie

Dreptul de superficie

de Melania Floarea    |    05 Oct 2006   •   00:00
Dreptul de superficie
CE SPUNE LEGEA
Un alt cititor, de aceasta data din Slobozia, ne povesteste ca tatal sau a construit o casa pe un teren care nu ii apartinea lui, ci altui proprietar care i-a dat voie sa cladeasca pe pamantul sau. In jurul casei s-a consolidat in timp o gospodarie, cu diverse alte mici constructii adiacente si gradina de zarzavat

Din modalitatea in care ne este descrisa situatia, in acest moment dvs. nu sunteti proprietarul terenului, ci doar al casei, al celorlalte constructii si al plantatiilor, evident daca s-a desfasurat procedura succesorala in urma decesului tatalui dvs.

Teoretic vorbind, in cazul in care cineva construieste pe terenul altcuiva nu inseamna ca a devenit si proprietarul terenului, fiind doar titularul unui drept de superficie.

Dreptul de superficie este un drept real rezultat din dreptul de proprietate pe care il are o persoana, denumita superficiar, asupra constructiilor, plantatiilor sau a altor lucrari care se afla pe o suprafata de teren apartinand unei alte persoane, teren asupra caruia superficiarul capata doar un drept de folosinta.

Practic avem de a face cu doi proprietari: unul al terenului si altul al constructiilor ridicate pe acesta. Titularul dreptului de superficie - superficiarul, adica cititorul nostru din Slobozia - are doar un drept de proprietate asupra constructiilor si un drept de folosinta asupra terenului.

Probabil ca intre tatal cititorului nostru si proprietarul terenului s-a incheiat la momentul ridicarii constructiilor (sau anterior) o conventie in acest sens. De obicei, cel care detine proprietatea asupra terenului solicita si plata unei remuneratii de la cel care construieste.

In concluzie, ar trebui intreprinse demersuri la Oficiul de Cadastru local pentru a afla cine este proprietarul terenului in discutie. Mai mult, in cazul in care cititorul nostru poate demonstra (cu martori) ca detine acel teren de mai bine de 30 de ani, ca achita impozitele si taxele aferente, in conditiile in care fostul proprietar nu s-a mai interesat de soarta terenului in discutie, poate face demersuri in instanta pentru a uzucapa terenul, adica pentru a deveni proprietarul acestuia. Numai dupa obtinerea unei astfel de solutii din partea instantei, consfintite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, poate proceda la vinderea terenului in calitate de proprietar al acestuia.
×
Subiecte în articol: terenului