Dromoland, fosta reşedinţă a baroneţilor de Inchiquin, se află situat undeva în comitatul Clare, lîngă Newmaket on Fergus, în Irlanda, în apropiere de coasta Oceanului Atlantic. În mare, înfăţişarea actuală datează cam din anul 1835 şi a fost vreme de opt generaţii reşedinţa familiei O’Brien.
Dromoland, fosta reşedinţă a baroneţilor de Inchiquin, se află situat undeva în comitatul Clare, lîngă Newmaket on Fergus, în Irlanda, în apropiere de coasta Oceanului Atlantic. În mare, înfăţişarea actuală datează cam din anul 1835 şi a fost vreme de opt generaţii reşedinţa familiei O’Brien.
Atestare istorică
Într-un inventar din anii 1830 al castelelor aflate în zonă, Dromoland apare ca fiind ridicat de Thomas, fiul lui Shane Mc Anerheny, la sfîrşitul secolului al XV-lea. Iniţial se prezenta ca o casă turn. O atestare certă este dată de testamentul din 1551 al lui Murrough O’Brien prin care acesta, primul conte de Thomond, ridicat în rang în 1543 de Regele Henric al VIII-lea, lasă celui de-al treilea fiu al său Donough Mac Murrough O’Brien, domeniul şi castelul Leamaneh o dată cu domeniul şi castelul Dromond. Acesta nu se va bucura prea mult de moştenire, fiind spînzurat în 1582 pentru răzvrătire. Toate bunurile sale trec în patrimoniul reginei.
Şeriful George Cussack păstrează Dromoland pentru sine, numai că la cîţiva ani distanţă sir George este ucis de Turlough O’Brien şi se redeschide lupta pentru moştenirea castelului între diverşi O’Brien. Castelul revine unui alt O’Brien decît urmaşului direct al conţilor de Thomond, astfel că pe la 1604 al patrulea conte era în litigiu cu Donough Mac Conor O’Brien moştenitor în vîrstă de numai 8 ani. Mama lui Donough, Slany O’Brien, cedează în 1613 castelul în schimbul unei sume de bani contelui de Thomond, devenit între timp Lord.
Aproape de zilele noastre
Disputele între lorzii de Thomond şi ceilalţi O’Brien au continuat şi următorii 50 de ani, pînă cînd apare familia Starkey, ca arendaşi ai lorzilor de Thomond. Aceştia au continuat să apere interesele lorzilor Thomond împotriva ramurii familiei O’Brien, care revendica domeniul Dromond, ba chiar au avut tupeul ca spre sfîrşitul secolului al XVII-lea să subînchirieze castelul şi domeniul moştenitorilor de drept.
În timpul lor s-a adăugat castelului două turnuri şi au fost întărite zidurile. Cert este că ramura familiei O’Brien, aflată în permanentă luptă cu lorzii de Thomond pentru această proprietate au fost înnobilaţi, astfel că la 1717 se menţionează un oarecare sir Donough O’Brien ca prim baronet de Dromond. Moare în acelaşi an cu fiul său Lucius, astfel că nepotul său Edward devine al doilea baronet. Acesta avea să trăiască pînă spre sfîrşitul secolului al XVIII-lea şi va fi cel care va aduce castelul cît mai aproape de aspectul lui actual, îmbunătăţind atît aspectul exterior, cît şi cel interior prin schimbarea picturilor murale.
Un fel de chioşc
Tot el va fi acela care va adăuga în 1736 un gazebo (un fel de chioşc) pe dealul Turrets vizavi de intrarea principală în castel, folosit probabil pentru supravegherea dresurii cailor şi va angaja doi arhitecţi, pe Thomas Roberts şi John Aheron, care vor definitiva aspectul castelului şi vor proiecta grădina înconjurătoare. Sir Lucius devine al treilea baronet, iar fiul său, sir Edward, al patrulea baronet va termina clădirea dîndu-i aspectul său actual după reconstrucţia din 1835.
Aspectul castelului
Actualmente, castelul se prezintă aşa cum a fost conceput de fraţii Pain. Construit din piatră de calcar vineţiu închis, finisată manual, aşezat în mijlocul unei proprietăţi de peste 6 km pătraţi pe malul unui lac, are o splendidă vedere către dealurile împădurite din vecinătate.
Castelul are patru turnuri atipice legate între ele. Intrarea, aflată înspre nord, are un impunător portal gotic pe care tronează armoriile familiei O’Brien. Faţada vestică dă înspre lac, în timp ce în est se poate admira impunătoarea reşedinţă a lorzilor Thomond. Interioarele bogat ornamentate în mătase şi catifea, cu statui şi armuri originale, dau întregii clădiri un aspect medieval.
Dificultăţi financiare
În 1962 Donough O’Brien cel de al 16-lea baronet de Inchiquin a vîndut castelul Dromoland şi o suprafaţa de 6 km pătraţi din cauza unor dificultăţi financiare. După rezolvarea acestora a construit reşedinţa de Thomond aflată pe un deal care domină Dromoland. S-a mutat în această nouă casă în stil georgian în 1965 şi a murit în 1968. Dromoland a fost cumpărată americanul Bernard Mac Donough, care l-a transformat într-un hotel de lux.