x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Dusumeaua, la moda iar

Dusumeaua, la moda iar

de Adela Parvu    |    10 Aug 2006   •   00:00
Dusumeaua, la moda iar

Din sumear: Editorial - Supradimensionarea / Afla ce e nou - Concepte ingenioase de corpuri de mobilier / Invelitori pentru acoperis: Tigle ceramice / Cu ce inlocuiesti tevile vechi de apa din apartamnent? / Antecontractul de vanzare-cumparare / Metoda eficienta si ieftina de hidroizolare a terasei blocului / Vopsele noi si efecte deosebite / Amenajare simpla, dar de efect, la bloc / Tot confortul In 130 mp / Spoturi pentru gradina / Cum alegeti plantele pentru buchete? /



AMENAJARI ORIGINALE
Pardoseli calde cu forma clasica, dar materiale moderne

Pentru pardoseli au aparut numeroase materiale actuale care sunt decorative si practice deopotriva, adica arata bine, dar sunt usor de intretinut in timp gratie calitatilor conferite in urma tehnologiilor de fabricatie moderne.

Printre produsele de acoperire preferate de romani in top se situeaza parchetul. Dar ce se alege pentru apartamentele de bloc cand exista deja multe tipuri de pardoseli calde? Parchet masiv clasic, parchet laminat ori chiar scanduri pentru o dusumea clasica? Da, dusumeaua este din nou la moda. Aspectul ei usor rustic ori patinat contrasteaza frumos cu mobilierul si obiectele contemporane. Aduce acea caldura inegalabila a unui camin, dar, mai nou, se intretine usor, se monteaza repede pe sisteme ingenios de simple de prindere si poate acoperi stratul izolator de vata minerala ce se monteaza sub ea. Fara smoala, nisip sau alte metode invechite de montare, dusumeaua clasica este acum reinventata ca si materiale, chiar daca forma scandurilor late a fost pastrata. Si asta pentru ca noile produse trebuie sa poata fi adaptate diferitelor spatii, de la bucatarie, livinguri, dormitoare pana la holuri (spatii de trecere) si chiar camere de baie. Clasica prin forma, dar inovatoare in rest, ceea ce face ca "scandurile" sa aiba imbinari realizate din faza de productie. Asadar, un montaj rapid si estetic fara spatii libere intre elementele care se imbina. Mai mult, materialele din care este confectionata sunt multiple si de calitate. De la cele mai ieftine din lemn masiv de rasinoase (circa 28 RON mp la Praktiker) pana la cele din lemn triplustratificat, exista si game de mijloc, respectiv laminate. La bloc este de preferat un montaj cu strat izolator, astfel incat zgomotul sa nu se propage (mai ales de la cele laminate), iar cel mai bun izolant atat fonic, cat si termic il poate constitui vata minerala ori cea de sticla.

Oricum, dusumeaua poate da o nota originala locuintei voastre si se potriveste pentru multe stiluri de ambientare, inclusiv cel minimalist ori avangardist.

FINISAJE VARIATE

Nuantele in care poate fi vopsita ori tratata o dusumea sunt foarte multe, gratie produselor de baituire si a vopselelor speciale pentru lemn. Mai mult decat nuantele sunt texturile suprafetelor. Puteti alege produse de finisaj cu aspect mat, semilucios ori lucios (cel mai pretentios si care se potriveste mai degraba stilului luxos clasic din vile ce au camere mari). Dusumeaua se combina excelent cu tamplaria casei, dar si cu tapetele, care sunt din nou in voga.

AMBIENTARI MODERNE

Credeati ca dusumeaua este potrivita numai in casele de vacanta sau cele de la tara? Gresit! Producatorii unor astfel de pardoseli indraznesc sa arate ca dusumeaua are toate meritele pentru care revine in ambientari, fie ele foarte moderne, si poate avea acelasi efect spectaculos.

MONTAJ DE EFECT

Foarte important in aspectul unei incaperi este montajul scandurilor, pe langa nuantele si texturile acesteia. Nu uitati ca pardoseala, indiferent cu ce este acoperita, constituie o suprafata mare din volumetria unei camere, deci impactul vizual asupra acesteia este hotarator. Asa ca nu este totuna cum se realizeaza montajul dusumelei. Liniile date de imbinari trebuie frumos terminate in zona de impact vizual la intrarea in camera. Spre exemplu, din usa unui dormitor privirea se va opri catre zona patului si cea a ferestrei. De asemenea, daca o incapere nu este bine proportionata, vizual se poate remedia problema prin modul de orientare a scandurilor dusumelelor. Si cine nu spune ca, pentru ca totul sa fie perfect sub aspectul echilibrarii proportiilor, dusumeaua dintr-o incapere nu se poate vopsi in nuante diferite? Se poate realiza si chiar in variate moduri, de la nuante discrete pana la culori tari in contrast.

NUANTE DESCHISE

Cu cat este mai deschisa nuanta lemnului ori finisajului ales, cu atat senzatia de spatiu larg este mai accentuata, iar imbinarile sunt mai putin vizibile. Desi sunt foarte in voga nuantele deschise pentru dusumele, trebuie sa hotarati singuri ce vi se potriveste mai bine in propria locuinta.

Dusumeaua este o pardoseala calda, perfecta pentru dormitor, iar produsele moderne permit si instalarea sistemului de incalzire sub ea. Asa puteti avea o pardoseala calda si la propriu, si la figurat Sufrageria si bucataria pot avea o pardoseala calda fara probleme. Noile elemente de dusumea laminate permit curatarea rapida si sporesc rezistenta la pete si chiar la aburi ori umezeala (pentru bucatarie)


Chiar daca intre bucatarie si sufragerie exista o deschidere, ea nu este folosita in genul barului des intalnit la noi. Pur si simplu este un spatiu de depozitare folosit si ca oficiu intre zona de gatit si masa din sufragerie. De remarcat, amenajarea bucatariei si modul de dispunere a faiantei pe perete pana la nivelul de lucru si nu pana in tavan


In ce priveste culoarea pe care o alegeti in cazul in care decideti aplicarea unui strat de vopsea, aceasta trebuie sa fie in rezonanta cu peretii

Doua canapele confortabile, dar de culori si texturi diferite, o nisa fara spoturi, dar cu efect, pozitionata asimetric pe peretele camerei, un covor mitos, doua mese joase si iata o camera in care-ti poti invita prietenii sau te poti relaxa citind o carte ori ascultand muzica Dormitor simplu, dar cu o zona intentionat "invechita" in dreptul unui calorifer, usa veche cu geam mic pastrata, doua noptiere diferite, tablouri mici asimetric asezate in lateral cat sa nu devina periculoase in caz de cutremur si loc suficient si pentru un birou cu calculator
×
Subiecte în articol: dusumeaua