x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial - Sa-ti faci pravalie cu scara?

Editorial - Sa-ti faci pravalie cu scara?

de Adrian Parvu    |    23 Noi 2006   •   00:00

Sa-ti faci pravalie cu scara?

editorial de ADRIAN PARVU
In Bucuresti, ca de altfel in absolut toate orasele patriei, o multime de "intreprinzatori" si-au facut tot soiul de pravalii in propriul apartament, la parterul minunatelor noastre blocuri.

Buticuri si farmacii, cabinete dentare sau notariale, frizerii, saloane de masaj, covrigarii si nu mai stiu cate alte initiative particulare si-au gasit locul si functioneaza bine-mersi in astfel de spatii. Istetii proprietari au obtinut aprobarile necesare (spaga grasa probabil…) sau pur si simplu fara nici o aprobare au construit scari de acces pe domeniul public, au confiscat halci de trotuar si le-au pavat cu gresie, au demolat pereti pentru a instala usi ori pentru a monta ghisee pentru servirea clientilor.

Stiu locuri unde s-au achizitionat doua sau chiar trei apartamente alaturate, s-au desfiintat stalpi de sustinere ori pereti portanti pentru a avea suficient loc de depozitare. Mai stiu si cazuri in care gradina din fata blocului a fost confiscata pentru a se trasa alei de circulatie catre pravalie sau pentru a se instala acolo doua-trei mese cu umbrelele aferente si cu diverse destinatii.

Nu stiu daca o atare stare de fapt ar trebui sa ne incante (spre lauda initiativei private si a intreprinzatorilor mici sau foarte mici) sau dimpotriva, sa ne revolte (pentru barbarizarea orasului, punerea in pericol a integritatii unor constructii ori deranjul provocat colocatarilor).

Poate ar trebui sa ne intrebam inainte de orice cum a fost posibila aparitia acestor pravalii, legalitatea existentei lor si cum poate fi indreptata situatia (daca mai poate fi cu adevarat indreptata…). Un lung lant al slabiciunilor, de la asociatiile de locatari sau proprietari, la functionarii corupti aflati prin primarii pana la inspectorii de tot soiul la fel de coruptibili si ei, pare a fi suficient de rezistent si cu verigile indeajuns de puternice incat sa nu-l poata rupe nimeni.

Daca aceste pravalii aflate la vedere nu deranjeaza pe nimeni, atunci ce sa mai zicem de acelea care functioneaza clandestin sau sub tot felul de acoperiri care de care mai ridicole, dar, se pare, asiguratorii. Sau cum si cine ar putea sa mai pliveasca buruienile din impresionanta gradina a caselor de schimb valutar, al caselor de amanet, al micilor si ciudatelor banci comerciale cu nume exotice sau al salilor de jocuri mecanice, internet sau biliard?

Si mai este de analizat inca o chestiune suparatoare: in toate locurile enumerate mai sus se petrec sub ochii somnorosi ai autoritatilor tot soiul de infractiuni ce tin direct de codul penal, se munceste la negru, se spala sume considerabile de bani sau se face trafic de produse furate, stupefiante ori fiinte umane.

Iar peste toate acestea sta cu strasnicie de paza cine altcineva decat eroica noastra politie impreuna cu suratele ei, jandarmeria si proximitatea. De aceea zic poate nu e prea departe timpul cand cineva va avea curajul si puterea sa spuna de ce nu e bine sa-ti faci pravalie cu scara in apartamentul de la parterul blocului…
×