x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Esente lemnoase la moda

Esente lemnoase la moda

de Adela Parvu    |    05 Oct 2006   •   00:00

O data cu invazia influentelor exotice in amenajarile de interior din ultimii ani, esentele naturale clasice de lemn si-au pierdut din prestanta. Iar pentru ca lemnul exotic autentic este foarte scump si greu accesibil,
Din sumar: Editorial - Gardul si salcamii / Afla ce e nou / Vara praf si iarna glod / Casele construite in zone nepopulate / Reamenajarea apartamentului / Dreptul de superficie / Pictura ca o victorie asupra raului / Povestea caselor familiei Ion C. BrAtianu din Bucuresti / Casa din lemn pe malul lacului / Vasele pentru bonsai / Mic curs de gradinarit

IDEI PENTRU CASA TA

Sfatul designerului

Despre tendintele in alegerea stilului, culorilor sau liniilor pentru interioare am tot vorbit. Dar alegerea esentelor de lemn pentru mobila este la fel de importanta in incercarea de a tine pasul cu moda.

Wenge vs zebrano - ce s-a purtat si ce se poarta in materie de fibra, textura si culoare a lemnului folosit la amenajarile interioare, atat pentru mobila, cat si pentru finisaje sau accesorii

O data cu invazia influentelor exotice in amenajarile de interior din ultimii ani, esentele naturale clasice de lemn si-au pierdut din prestanta. Iar pentru ca lemnul exotic autentic este foarte scump si greu accesibil, lacurile colorate si baiturile cu pigmenti puternici au inlocuit culorile naturale cu care am fost obisnuiti. Chiar si furnirul sau melamina aplicata pe pal au capatat texturi si culori exotice.

PREA MULT WENGE

Impletirea dintre liniile riguroase minimaliste si contrastele puternice ale culturilor orientale sau africane au transformat culoarea wenge intr-una foarte populara. S-ar putea spune chiar prea populara.

Wenge este o esenta tropicala din Africa, foarte inchisa la culoare si densa. Lemnul autentic se distinge cu usurinta, datorita desenului pregnant pe care il are fibra lui. Puterea sa de ordonare si ritmare a spatiului prin intensitatea culorii a facut din el simbolul interioarelor moderne.

De aproximativ patru ani incoace, se prefera wenge. Nu contesta nimeni calitatile estetice ale acestei esente, dar a ajuns sa fie folosita in exces. Pardoseli, tamplarie, mobila si accesorii wenge au invadat piata. Locuinte generoase sau spatii meschine, case pe pamant sau apartamente in blocuri comuniste, toate sunt amenajate cu wenge.

Este adevarat ca designul locuintei nu se poate schimba de la un an la altul, iar cele amenajate cu doi trei ani in urma sunt bine amenajate, dar grav este faptul ca la noi, wenge este inca numarul unu in topul preferintelor.

ZEBRANO

La marile targuri internationale de specialitate, locul culorii wenge a fost luat de zebrano. Aceasta denumire vine de la cuvantul "zebra" si este atribuit esentelor al caror flader (desenul lemnului) este compus dintr-o multitudine de linii fine cu nuante diferite. Dincolo de aspectul estetic deosebit, aceasta alternativa ofera avantaje mari din punctul de vedere al flexibilitatii in combinarea cu celelalte elemente ce alcatuiesc interiorul. Lemnul de tip zebrano alatura o gama variata de nuante naturale de lemn si astfel, poate fi usor armonizat intr-un interior in care usile, pardoseala sau tamplaria au culori diferite. Ca si in cazul wenge-lui, numele arborilor s-a generalizat si defineste acum o caracteristica cromatica a materialului lemnos.

×
Subiecte în articol: wenge