x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Este posibila realizarea termoizolatiei la interior?

Este posibila realizarea termoizolatiei la interior?

de Catiusa Ivanov    |    27 Iul 2006   •   00:00

Parerea specialistilor si costurile necesare implementarii

Parerea specialistilor si costurile necesare implementarii

In mod normal, termoizolarea unei cladiri, vechi sau noi, se face prin anveloparea acesteia cu un strat de material termoizolant la exterior. Exista insa si situatii in care este aproape imposibila realizarea sistemului termoizolant pe exteriorul cladirii (Asociatia de proprietari nu are bani pentru reabilitarea termica a cladirii sau nu cad toti locatarii de acord), iar locatarii, din cauza problemelor cauzate de igrasie, au nevoie urgenta de termoizolarea locuintei. Radu Grigorescu, coordonator tehnic la unul dintre cei mari producatori de materiale termoizolante din Europa, ne-a spus ca in aceste situatii se poate realiza termoizolatia pe interiorul cladirii, dar trebuie respectate cateva principii de baza:

MATERIALE ADECVATE

Materialele utilizate la termoizolatii trebuie sa fie special create cu acest scop. Spre exemplu, pentru termoizolarea sufrageriilor sau dormitoarelor, incaperi mai putin expuse la umezeala, se poate folosi cu succes polistirenul expandat. Pentru spatiile expuse la umezeala, cum sunt baile, balcoanele sau bucatariile, se recomanda folosirea polistirenului extrudat. Pentru termoizolarea pardoselilor, polistirenul nu este insa recomandat, Radu Grigorescu recomandand folosirea unui strat de vata minerala insotit de o folie anticondens. In cazul in care folositi materiale termoizolante necorespunzatoare, termoizolatia nu va avea nici un randament.

APELATI LA SPECIALISTI

Pe langa materialele de constructii pe care le folositi, trebuie sa fiti foarte atenti si la mesterul care executa lucrarea. Radu Grigorescu recomanda ca lucrarea sa fie excutata de un specialist in domeniu, care sa respecte tehnologia de executie data de proiectantul avizat. O executie incorecta a sistemului termoizolant poate duce la aparitia unor fenomene de condens local. Spre exemplu, cea mai mare greseala pe care o fac montatorii amatori este lipsa de contact intre termoizolatie si rama ferestrelor cu geam termoizolant. Acest lucru duce la aparitia unor pete permanente de umezeala in vecinatatea ferestrei.

CUM SE PROCEDEAZA?

In cazul in care totusi va hotarati sa va faceti singuri termoizolatia, iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati:
  • 1. Se curata peretele pana se ajunge la beton sau la zidaria tencuita;
  • 2. Pe fiecare placa de polistiren se pune adeziv special pentru polistiren, in strat de circa 5 mm, continuu, si la final placile se preseaza pe perete;
  • 3. Peste placile de polistiren lipite de perete se mai adauga un strat de adeziv in care se inglobeaza plasa din fibra de sticla pentru interior;
  • 4. Dupa circa 48 de ore se aplica gletul, care se poate finisa cu vopsea de interior. In loc de glet mai puteti folosi placi de gips-carton;
  • Atentie, grosimea stratului de polistiren se calculeaza in functie de tipul peretelui de inchidere! De asemenea, tot in functie de tipul peretelui de inchidere se stabileste necesitatea executarii si aerisirii stratului de difuzie dintre perete si polistiren.

    IGRASIA SI TERMOIZOLATIA

    Desi majoritatea oamenilor cred ca termoizolatia este o solutie buna pentru combaterea igrasiei, sunt si situatii in care lucrurile nu stau asa. In cazul in care peretii sunt afectati de igrasie prin capilaritate (apa circula prin perete de jos in sus), nu este indicat sa se aplice termoizolatia la interior, deoarece nu va da nici un randament. In cazul in care peretii au fost afectati de igrasie din cauza condensarii vaporilor de apa, atunci termoizolarea este o solutie eficienta, cu conditia sa uscati foarte bine peretii inainte de a aplica stratul termoizolant.

    PRETURI

    In functie de sistemul de termoizolare adoptat si de constructorul la care apelati, costul materialelor si al manoperei poate varia intre 10 si 20 de euro/mp.

    SFAT
    Dupa montarea polistirenului, puteti folosi in loc de glet pentru interior o placa de gips-carton. Acest material este usor de montat si lasa peretii sa respire foarte bine.
    Pentru termoizolarea cladirlor la interior folositi numai materiale special create pentru acest gen de lucrare.
    Pentru realizarea termoizolatiei apelati la specialisi. Ei vor sti sa va recomande materialele cele mai potrivite si vor executa lucrarea in mod corect. In cazul in care polistirenul nu este montat corespunzator, pot aparea probleme foarte serioase
  • ×
    Subiecte în articol: interior