Fără îndoială cuvântul definitoriul pentru începutul secolului acesta este ecologia. Toate domeniile şi-au asumat responsabilitatea de a proteja mediul înconjurător prin înlocuirea în timp a produselor nocive cu cele biodegradabile.
Şi în arhitectură şi amenajări lucrurile au luat o turnură interesantă. La ora actuală tot mai multe case sunt incluse în programe cu profil ecologic care garantează transformarea lor din cenuşărese în prinţese eco folosind încălzirea prin panouri solare, materiale de construcţie biodegradabile, introducerea apei de ploaie în circuitul casei, reciclarea mobilierului vechi într-unul nou, însă detalierea acestor exemple face subiectul altui articol. Pentru toate aceste transformări există specialişti, însă dacă nu intenţionaţi să interveniţi drastic în transformarea casei, iată câteva idei eco pentru amenajarea interioarelor.
Living şi dormitor
Plecând de la vopsele şi uleiuri pentru pereţi şi tâmplărie de interior până la mobilier, accesorii şi ţesături, toate pot fi înlocuite cu produse reciclabile.
Pereţi. Pentru pereţi cea mai recomandată vopsea este cea pe bază de apă cu pigment de colorare natural, fiind o alternativă bună pentru vopseaua acrilică. Altă variantă ar fi tapetul din material textil natural şi hârtie stratificată.
Mobilier. Cea mai bună metodă de a fi eco este recondiţionarea mobilierului folosind lacuri de protecţie şi înfrumuseţare, tapisare sau combinarea mai multor piese într-una nouă.
Dacă doriţi să achiziţionaţi mobilier nou urmăriţi certificatul de fabricare a acestuia, pentru mobilierul ecologic fiind specificată supervizarea FSC (Forest Stewerdship Council), astfel veţi şti că fabricarea piesei a respectat toate practicile forestiere durabile.
Ţesăturile din casă. O suprafaţă mare din cameră este acoperită de ţesături, fie că sunt draperii, covoare, lenjerii de pat sau cuverturi. Pentru draperii, elemente atât de importante pentru filtrarea aerului şi a luminii naturale, vă sfătuim să optaţi pentru in sau mătase.
Covoarele din materiale naturale (lână, bumbac) s-au dovedit în timp mai călduroase şi mai rezistente la procesul de frecare decât cele din poliesteri.
O atenţie deosebită trebuie să acordaţi lenjeriei de pat şi păturilor, o pătrime din zi fiind petrecută în dormitor. Bumbacul este materialul optim pentru lenjerie de pat datorită proprietăţilor sale: higroscopicitate (calitatea de absorbi umiditatea din aer), reţinerea căldurii, pigmentul natural plăcut.
Pernele din puf de pasăre sunt din nou la modă, fiind şi ecologice, însă cea mai mare noutate este perna umplută cu coji de hrişcă, o plantă erbacee meliferă cu proprietăţi benefice organismului uman. Soia şi algele marine au devenit şi ele marterie primă pentru elementele de îmbrăcăminte a patului.
Spaţii adiacente
În bucătărie şi baie nu s-a ajuns la înlocuirea placărilor cu materiale biodegradabile, însă mobilierul şi accesoriile pot fi achiziţionate din materiale naturale. O soluţie ecologică de protejare a mediului, pe care firmele de profil se luptă să o updateze, este reducerea debitului apei la duş şi chiuvetă, cu regulatoare de presiune, salvând 30% din consumul de apă pe lună. Mai mult, au fost lansate colecţii de obiecte sanitare care utilizează apa de la chiuvetă pentru umplerea bazinului de la WC, această metodă economisind 50-60% din apa consumată lunar.
Preocuparea şi interesul pentru aceste detalii este semnalul că nouă ne pasă şi poate drumul către o lume mai bună.
Citește pe Antena3.ro