ARHITECTURA PENTRU FAMILIE - Corespondenta din Norvegia
Avantajul unei
case din lemn este ca poate fi marita in timp
Toti viseaza la propia
casa, mai ales atunci cand si-au intemeiat propria familie. Si, cand apar
copii in "peisaj", curtea casei e esentiala! La bloc, oricat ar fi el de confortabil, energia celor mici se consuma si pe nervii parintilor, dar mai ales a vecinilor, care reclama galagia tropaiturilor juniorilor de la etaj.
Am intalnit o familie norvegiana tanara si fericita, care a reusit sa-si construiasca casa dorita. Aspectul ei cu volumetrie bizara mi-a atras atentia. Ca sa nu mai spun de rosul royal, care o evidentiaza de cartierul blocurilor din vecinatate. Dar cum fiecare casa are povestea ei si, in cazul de fata, arhitectura stranie a casei are o explicatie.
Constructia a evoluat in cativa ani de la o forma simpla, la una complexa. De ce? Pentru ca au fost adaugate in timp anexe devenite incaperi. Si asta pentru ca acum familia are patru copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani. Asa ca era nevoie de mai mult spatiu. Nabadaiosilor blonzi le-a fost oferit de catre parinti si un adevarat parc de joaca in curtea casei. Spatiu in aer liber, unde sa-si mai tempereze vitalitatea joviala a copilariei.
DESPRE EXTINDERE
Terenul stancos, specific aici, a impus ca pe parcusul dezvoltarii constructiei, camerele adaugate sa fie alipite de casa acolo unde nu existau probleme de fundare. "Anexele" sunt in trepte, in functie de punctele de rezistenta gasite pe lotul de teren muntos. De aceea, in final, casa, vazuta de sus, apare ca un "L". Aici totul este foarte bine organizat in privinta materialelor de constructie si a finisajelor.
Chiar daca incaperile mai noi, ce formeaza acum un fel de aripi ale casei, au fost construite dupa ridicarea corpului principal, ele beneficiaza de acelasi tratament estetic. Lambriurile montate in functie de cladirea mai veche, iar pentru uniformizare s-a vopsit toata casa in aceeasi culoare. Se poate remarca faptul ca pantele acoperisurilor sunt aproape la acelasi unghi calculate. Astfel, per ansamblu, casa pare unitara si coerenta ca si arhitectura. Singurele zone care deranjeaza ochiul, cel putin din punctul meu de vedere, sunt ferestrele cu rama alba, care nu au acelasi desen. Aici se simte tratarea diferita, deoarece la corpul central predomina suprafetele mari de geam, ceea ce ii confera un aer modern. Acestea sunt orientate in sensul opus blocurilor din vecinatate. Oricum, daca nu as fi aflat de la proprietari ca vilisoara lor a fost extinsa in timp, cu greu mi-as fi dat seama.
ORGANIZARE FUNCTIONALA
Garajul se afla construit in partea cea mai de sus a terenului si accesul la acesta nu este ingradit. Pe masura ce se coboara panta, se profileaza casa cu accesul principal. De aici, din hol (care comunica cu garajul prin interior) sunt trepte care coboara spre camera de zi de la parter. Tot aici e bucataria si cu sufrageria. Alaturat acestor zone de zi se afla si un dormitor de oaspeti. Acesta este ingenios amenajat intr-o "anexa" alipita in spatele casei. Are si acces separat de cel principal in casa. Daca familia ar dori, ar putea chiar inchiria spatiul, numai ca asta ar presupune niste imbunatatiri la demisol, respectiv amenajarea unei bai si a unei bucatarii independente de cele ale casei. Dar cu atatia copii, dormitorul de oaspeti se preconizeaza a deveni camera primului adolescent din familie.
La etaj se ajunge pe trepte pornite din holul principal. Aici sunt patru dormitoare, unul matrimonial si celelalte pentru cei patru copii. Dormitorul matrimonial are acces la o baie proprie, iar copiii au una separata.
CASUTA PENTRU COPII
Este interesanta casuta din spatele gradinii. Initial am crezut ca este o constructie unde se afla uneltele pentru gradinarit. Dar, de fapt, prezenta in foarte multe curti norve-giene, acest model de casa in miniatura este special facuta pentru copii. Ei se pot juca aici chiar daca vremea este ploioasa, mai ales pe timpul verii. Oricum norvegienii, obisnuiti cu frigul, isi incurajeaza copiii sa petreaca cat mai mult timp in aer liber. De remarcat faptul ca o parte din piesele de joaca (leaganul) sunt realizate rustic din lemn si funii.