x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ferigi decorative în casa dumneavoastră

Ferigi decorative în casa dumneavoastră

de Cornelia Constantin    |    26 Ian 2008   •   00:00

Ferigile reprezintă o familie de plante destul de îndrăgită, inclusiv la noi în ţară. Din cauza climei temperate, în grădinile noastre nu se găsesc prea multe varietăţi, însă în interioare se pot răsfăţa în voie simpaticele plante cu frunze decorative.

Elegante şi puţin solicitante

 

Ferigile reprezintă o familie de plante destul de îndrăgită, inclusiv la noi în ţară. Din cauza climei temperate, în grădinile noastre nu se găsesc prea multe varietăţi, însă în interioare se pot răsfăţa în voie simpaticele plante cu frunze decorative. Ele sunt intens folosite în realizarea de buchete atractive şi în diverse aranjamente florale. De fapt, fără ferigi, puţine realizări ornamentale ar fi la fel. Haideţi să le cunoaştem pe câteva dintre ele şi să aflăm ce anume trebuie să facem aşa, încât să le creştem sănătoase şi frumoase.

 

Comportamentul ferigilor

Nephrolepisul este de departe cea mai răspândită ferigă la noi, probabil datorită aspectului său elegant şi a pretenţiilor reduse în privinţa mediului şi îngrijirilor acordate. Pe ea o întâlnim atât în buchetele obişnuite, cât şi în colţurile umbrite ale caselor, inclusiv în ghivece suspendate pe timp de vară în balcoane sau pe terase.

Ea poate avea un ciclu vegetativ continuu dacă i se acordă aceleaşi îngrijiri pe toată perioada anului (dacă iarna nu este trecută printr-un uşor repaus, ea poate continua să crească la fel de bine ca şi vara). Este o plantă care are nevoie de destul de mult spaţiu, pentru că lungimea frunzelor sale poate ajunge chiar şi la 1 m la maturitate. Planta se înmulţeşte singură uneori, formând mai multe “rozete” în acelaşi ghiveci.

Este indicat să se separe aceste aglomerări de plante pentru a putea fi mai uşor îngrijite – există riscul ca în acest fel să apară dereglări de udare şi plantele să sufere stricându-şi aspectul decorativ.

 

Cauzele problemelor

Ferigile iubesc umiditatea. Din acest motiv apa devine un factor important al dezvoltării lor, dar şi un subiect dificil pentru grădinarii începători. La achiziţionare, plantele au ghivece puţin înalte, mai degrabă late, care conţin un amestec poros. Este dificil de păstrat planta în asemenea condiţii, aşa că de cele mai multe ori ne grăbim să schimbăm aceste ghivece cu unele mai înalte, aşa încât să nu murdărim mobila prin casă atunci când udăm plantele. Implicit schimbăm şi pământul sau o parte a acestuia.

Nu ne dăm seama că în acest fel intervenim masiv în condiţiile de mediu ale plantei, iar ea va începe să se deterioreze. Şi intensitatea luminoasă se schimbă când aducem plantele acasă din florărie sau seră, precum şi temperatura. Cu mici excepţii, temperatura trebuie păstrată la peste 15-16 grade Celsius, dar plantele se feresc de căldura uscată.

 

Adianthum

Este o ferigă mai puţin voluminoasă decât îndrăgita Nephrolepis, dar la fel de graţioasă. Frunzele sale arată ca nişte mici evantaie care plutesc în preaj­ma crengilor. Ea este mai sensibilă la dereglările de udare, motiv pentru care se foloseşte la diverse aranjamente în aşa fel încât să se vadă tot coletul cu rădăcini. Aşa se poate afla exact care este momentul prielnic udării. De asemenea, ea se foloseşte şi la realizarea de terarrii – mici grădini-surpriză în interiorul unor boluri de sti­clă. Arată foarte bine dacă este ampla­sată în ghivece decorative (măşti).

 

Asplenium

Face parte dintr-o familie numeroasă de plante cu foliaje surprinzătoare. Cea mai cunoscută la noi este varietatea Nidus, care are frunze asemănătoare celor de banan – de aici şi aerul exotic pe care îl degajă. Şi ea necesită destul de mult spaţiu de dezvoltare. Dacă aveţi o baie luminoasă în care iarna temperatura să nu coboare prea mult, puteţi să realizaţi aici un rai tropical plin de ferigi precum cele menţionate. Trebuie să reţineţi că circulaţia aerului este un factor important în dezvoltarea ferigilor – aşadar aerisiţi frecvent.

 

Pteris

Poate surprinde prin frunzişul delicat şi frumos colorat (variegat). Ca multe dintre suratele sale, este de origine sud-americană, deci îi plac căldura şi umiditatea ridicată mai ales în aer. Iarna poate fi trecută printr-un uşor re­paus, însă va trebui să asociaţi udarea cu temperatura, altfel baza şi rădăcinile plantei pot putrezi. Este o ferigă care nu merge plantată în ghivece suspen­date, pentru că are port vertical. Ea pare să fie mai atacată de dăunători decât celelalte ferigi, deci supravegheaţi-o cu atenţie dacă doriţi s-o păstraţi sănătoasă şi să crească repede.

 

Înmulţirea ferigilor

De cele mai multe ori, ferigile se în­mul­ţesc prin separarea plantelor mature, însă ele se pot obţine şi din spori. Acele frunzuliţe foarte mici ale ferigilor pot fi tratate ca micii lăstari ai altor plante pe care îi folosiţi în mod curent pentru înmulţire. Aveţi nevoie de ceva răbdare pentru a obţine o ferigă prin această metodă, însă veţi avea şi satisfacţii pe măsură. Secretul este, pe lângă pasiune, umiditatea relativă. Dacă reuşiţi să controlaţi condiţiile de mediu (în principal umiditatea), atunci în mod sigur experimentul cu spori va fi o reuşită.

×
Subiecte în articol: mereu verde