x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Floarea-soarelui, o sumă de flori avide de lumină

0
Autor: Ing. Lucian Cristian 21 Aug 2008 - 00:00

Plante supuse heliotropismului
În mai toate limbile pămîntului i se spune floarea-soarelui, o heliotropă nativă în America, din familia Asteraceae, pe numele ei ştiinţific Heliantus Annuus. Este cultivată în lanuri compacte, în condiţii favorabile, tulpina putînd atinge o înălţime de 3 metri, iar "pălăria", un diametru de 30 de centimetri.



Plante supuse heliotropismului
În mai toate limbile pămîntului i se spune floarea-soarelui, o heliotropă nativă în America, din familia Asteraceae, pe numele ei ştiinţific Heliantus Annuus. Este cultivată în lanuri compacte, în condiţii favorabile, tulpina putînd atinge o înălţime de 3 metri, iar "pălăria", un diametru de 30 de centimetri. Deşi este unanim percepută ca o singură floare, în realitate, are un cap compozit, care înglobează o multitudine de flori minuscule, aşezate pe un disc, în ordine spiralată ori concentrică. Mănunchiul de flori, atît de spectaculos în mişcarea diurnă ce urmăreşte trecerea soarelui de la răsărit către apus, poate avea culori de la galben intens la portocaliu sau maro. Şi încă o curiozitate: ceea ce toţi numim, în mod curent, "seminţe de floarea-soarelui" sînt, de fapt, micile şi gustoasele fructe ale plantei…

Cultivare şi utilizare

Aşa cum am spus, planta este ori­ginară din America, studii recente relevînd faptul că ea a fost "domesticită" aproape simultan (desigur, la o anumită scară de timp…) în Mexic şi pe cursul mijlociu al Fluviului Mississippi. Este cert că mexicanii o cultivau încă cu 2.600 de ani înainte de Hristos. Multe civilizaţii indigene au folosit-o drept simbol în legătură cu anumite zeităţi, inclusiv aztecii şi incaşii. 

Conchistadorii spanioli au adus pe continentul european reprezentări din aur ale florii şi chiar ale seminţelor, iar cultivarea plantei dincolo de ocean se pare că a fost întîrziată din motive… religioase, fanatismul creştin refuzînd-o pentru că era asociată cu puterea su­prana­turală a Soarelui.  

Pentru a creşte repede şi bine, planta are nevoie de multă lumină solară, un teren bine drenat şi fertil. Seminţele (fructele) sale pot fi mîncate după o coacere în cuptor (cu sau fără adaos de sare). Din ele se prepară margarina un unt vegetal extrem de hrănitor (mai ales în Rusia, China, SUA), ulei alimentar, un sortiment de pîine apreciat mai cu seamă de popoarele germane. Unele varietăţi sînt cultivate pentru hrana păsărilor sau pentru a fi utilizate direct în bucătărie (anumite feluri de mîncare, salate etc).  

Valoarea uleiului

Cea mai răspîndită utilizare rămîne obţinerea de ulei alimentar, un produs mult mai ieftin decît marele concurent, uleiul de măsline. Din punct de vedere al calităţii, anumite varietăţi de floarea-soarelui dau un ulei ce conţine un nivel foarte ridicat de grăsimi monosaturate, foarte sănătoase pentru organismul uman. Predominant în Europa, dar şi pe alte continente, uleiul de floarea-soarelui este cel mai intens folosit în prepararea mîncării, în pati­serie, dar şi în alte industrii, cum ar fi cea cosmetică sau farmaceutică. Şrotul rămas după presarea seminţelor, pentru a se extrage ulei, este şi el integral urilizat fie în diferite amestecuri, drept hrană pentru animale, fie ca îngrăşămînt natural.

Soiuri şi simboluri

Printre cele mai exploatate soiuri de floarea-soarelui se numără American Giant Hybrid, Arikara, Autumn Beauty, Aztec Sun sau Italian White. De remarcat că există şi varietăţi de floarea-soarelui perene (un număr de 38 de specii), dintre care cele mai cunoscute sînt Maximillian Sunflower, nativă în America de Nord, şi Jerusalem Artichoke. Literatura ştiinţifică notează prezenţa unei varietăţi care atingea înălţimea de 12 metri pe plantaţiile din Padua, iar specialiştii olandezi au creat o varietate care creşte, în lan, la 8 metri înălţime. 

Specialiştii au creat şi va­rietăţi pur decorative ale acestei plante, care de altfel este şi azi un simbol respectabil. Ea e pusă la loc de cinste, spre exemplu, pe emblema statului Kansas sau a oraşului japonez Kitakyushu. A fost cîntată de poeţi sau muzicieni şi imortalizată de marele Van Gogh într-o celebră serie de tablouri.

Un model matematic Nici matematicienii nu au scăpat de fascina­ţia florii-soarelui, atît timp cît H. Vogel a propus un model de distribuţie a seminţelor pe disc. El a lansat formula r = c  n, unde r este raza discului, c este o constantă de creştere, iar n este nu­mă­rul de mici inflorescenţe dispuse radial. Acest model serveşte şi azi la gene­rarea de imagini ale florii-soarelui pe com­pu­ter. Formula este completată de re­la­ţia Q=n x 137,5°, care dă în­cli­narea faţă de incidenţa cu lumina solară.

În ceea ce priveşte consumul de ulei de floarea-soarelui, este de reţinut faptul că el conţine o cantitate apreciabilă de vitamina E şi de grăsimi sa­tu­rate. Se extrag două categorii distincte, una cu un conţinut oleic normal (uleiul de gătit) şi una cu un înalt conţinut oleic (uti­lizat în diferite industrii). S-a demons­trat că un consum mo­derat de ulei de floa­rea-soarelui are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular. Cercetătorii su­gerează că un nivel scăzut al coleste­rolului este rezultatul echi­librului dintre aci­zii graşi polisaturaţi şi cei monosa­turaţi. Iar uleiul de floarea-soa­relui conţine, în propor­ţie de 48%-74%, acid linoleic sub forma unor trigliceride
Citeşte mai multe despre:   floarea-soarelui,   viaţa la ţară

 



Mai multe titluri din categorie

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...
Serviciul de email marketing furnizat de