x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Flori minunate pentru sărbătorile de iarnă

Flori minunate pentru sărbătorile de iarnă

de Cornelia Constantin    |    09 Ian 2010   •   00:00
Flori minunate pentru sărbătorile de iarnă
Sursa foto: /FD Marketing

Schlumbergera este o plantă a cărei frumuseţe se observă doar iarna, atunci când se deschid florile sale minunate. Cunoscută popular drept Crăciuniţă, această familie de plante numără mai multe specii şi varietăţi. Cea mai răspândită la noi este cea cu floare siclam, dar în ultimii ani au apărut şi varietăţi cu flori albe, roze, roşii, galbene şi portocalii. Cu cât culoarea este mai clară şi mai puternică, cu atât florile sunt mai apreciate.



ATENŢIE, CAD FLORI!
Din păcate, plantele sunt foarte sensibile la schimbări ale factorilor de mediu, mai ales la schimbarea intensităţii şi direcţiei luminii, dar şi la curenţii reci. Florile apar direct pe crenguţe, nu au codiţe aşa încât să se poată mişca după lumină fără probleme. Aşadar, în efortul lor de a ajunge la mai multă lumină, florile practic se desprind de la locul lor şi cad. La fel se întâmplă şi cu bobocii, mai ales cei care sunt gata să se deschidă. Atunci când vă cumpăraţi o astfel de plantă încercaţi s-o transportaţi cât mai uşor la locul final unde doriţi s-o amplasaţi.

LUMINĂ ŞI RĂCOARE

Odată ajunşi cu ea acasă, căutaţi-i un loc luminos în care s-o puteţi lăsa în orice perioadă din an. Dacă are 13-15°C în acel spaţiu, e foarte bine, pentru că nu-i trebuie o temperatură mai mare. Căldura uscată de la sursele de încălzire ale camerelor îi dăunează: florile se trec mai repede, iar unele efectiv se usucă fără să fi ajuns la maturitate. Pământul cu care vine planta absoarbe destul de multă apă, aşa că există riscul să putrezească rădăcinile chiar şi dacă nu-i puneţi prea multă apă. Înainte de o nouă udare lăsaţi pământul să se usuce puţin. Este totuşi un cactus şi câteva zile de uscăciune n-o să-l omoare. În schimb, excesul de apă poate duce la moartea plantei. Aşadar, udaţi moderat cu cantităţi mici de apă şi asociaţi ritmul de udare cu temperatura spaţiului în care o ţineţi.

OBICEIURI
Lumina este un factor important şi cel mai bine este ca ea să vină de sus fix pe plantă. Din păcate, asta înseamnă să aveţi o seră sau un luminator. În lipsa lor, lumina va ajunge la plante dintr-o parte. Toate plantele vor creşte înclinate după lumină. Destul de mulţi iubitori de plante au obiceiul de a roti plantele periodic, pentru că în acest fel cred că obţin o coroană simetrică. Însă acest lucru poate să obosească plantele şi, în final, nu numai că nu obţineţi simetria dorită, dar chiar ajung să se deterioreze ca aspect.

După ce se trec florile, se recomandă transplantarea Schlumbergerei. Atenţie, ghiveciul să nu fie cu mult mai mare decât cel în care a fost iniţial, doar cu 2-3 cm mai mare. Pământul e important să se dreneze foarte bine. Să nu fiţi tentaţi să folosiţi pământ de cactuşi, deşi... Schlumbergera este un cactus. Este, de fapt, un cactus epifit tropical care se dezvoltă bine în pământ obişnuit de grădină şi în condiţii de umiditate atmosferică mare (UR60%). Deci, preferă ca umiditatea să fie mai degrabă în aer decât să aibă apă multă la rădăcină. Aşa că ocazional, când e destul de cald, puteţi să-i pulverizaţi crenguţele cu apă la temperatura camerei.

Atât timp cât temperatura este sub 20-25 de grade rezistă la câteva ore de soare direct dimineaţa. Însă vara, când temperaturile depăşesc uneori şi 40 de grade, se recomandă umbrirea plantei măcar parţial. Atunci se petrece şi pulverizarea plantei cu apă pentru a se reconstrui practic atmosfera din locurile originare ale plantei

×
Subiecte în articol: mereu verde