O casă mobilată simplu, dar cu stil. O grădină care merită atenţie. Puţin timp pe care să-l puteţi aloca îngrijirii plantelor, din cauza serviciului care vă consumă, dar şi dragoste pentru frumos.
O casă mobilată simplu, dar cu stil. O grădină care merită atenţie. Puţin timp pe care să-l puteţi aloca îngrijirii plantelor, din cauza serviciului care vă consumă, dar şi dragoste pentru frumos. Iată o situaţie frecventă şi un posibil răspuns – plante suculente şi puţin pretenţioase.
Revenim în acest număr la o temă dragă cititorilor noştri mai tineri, dar nu numai lor: ce plante se potrivesc într-o casă modernă decorată în stil minimalist? Dar într-o grădină? Nu este o alegere uşoară, de aceea o sugestie este mereu binevenită. Cu ajutorul designerilor danezi am ales pentru dumneavoastră o plantă necunoscută la noi: Bulbine. La prima vedere seamănă cu Aloea, dar florile sale sunt mai graţioase şi mai neobişnuite. De aici şi interesul în ceea ce o priveşte. Din păcate, veţi vedea că va fi greu s-o procuraţi.
Să facem cunoştinţă!
Bulbine este o plantă originară din Africa de Sud, are frunze cărnoase, dispuse într-o rozetă nonconformistă, iar tija florală este înaltă şi elegantă. Florile pot fi galbene sau portocalii, în culori strălucitoare, grupate în inflorescenţe în vârful tijei. O plantă matură poate avea eşalonat chiar şi 12 tije florale, care se pot deschide de la mijlocul primăverii până toamna târziu. În general, planta are 30 cm înălţime şi se întinde pe o suprafaţă de 15-20 cm. Ea se poate planta şi în grădină, unde poate ajunge la dimensiuni mai mari şi rezistă chiar şi la temperaturi uşor negative. În caz de ger, frunzele mor, dar planta reapare din baza tulpinii (un fel de rizom) rămase în pământ.
Efect decorativ
Este o plantă excelentă pentru a crea accente în grădină, dar trebuie plantată în aşa fel încât să fie văzută – farmecul său constă în detalii. Merge de minune în grădini de piatră, dar şi în ghivece, în egală măsură. Cel mai bine se dezvoltă în plin soare, dar tolerează şi o uşoară umbrire, fără ca înflorirea să-i fie afectată. Dacă este plantată în ghiveci va necesita udare moderată şi sol bine drenat. Solul poate fi oricare, planta se va adapta relativ uşor. Puteţi să-i administraţi îngrăşământ în perioada de vegetaţie, dar diluat şi în cantităţi reduse. Se înmulţeşte cu uşurinţă prin diviziune, iar întreţinerea plantei presupune udare conform necesităţilor şi îndepărtarea florilor trecute.
În interioare
În acord cu cele spuse mai sus, în cazul în care vreţi să vă decoraţi interioarele cu Bulbine, va trebui să îi găsiţi un loc cu lumină bună şi câteva ore de soare direct. De fapt, acesta este singurul aspect dificil. Cele mai multe case sunt deficitare la capitolul lumină naturală şi soare direct, dar cu siguranţă există soluţii. Planta rezistă pe perioade scurte în amplasamente mai puţin luminate, aşa încât vă permite să decoraţi şi alte spaţii decât pervazul ferestrelor. Deşi nu s-au făcut experimente în acest sens, este posibil ca tot pe perioade scurte să reziste şi la iluminare artificială. Pentru că florile sale sunt puternic colorate, planta este folosită şi în casă cu acelaşi scop ca şi în grădină: obţinerea de accente. Însă trebuie să aveţi grijă. O culoare intensă a mobilierului nu dă bine în compania acestei plante. Ea înveseleşte şi colorează spaţiile neutre şi sobre. Puteţi s-o plantaţi în ghivece decorative, numai să... nu încurcaţi lucrurile. De obicei, ghivecele decorative sunt doar măşti nu ghivece propriu-zise. Este un aspect pe care insist, pentru că mulţi amatori de plante fac această confuzie.
În cazul în care nu găsiţi această plantă pe piaţa noastră, lucru posibil, merită să ştiţi că gama plantelor suculente este una generoasă şi în mod sigur puteţi găsi ceva cu aspect şi cu pretenţii similare.