LA BLOC, DAR ALTFEL
In urma cu vreo sase ani, un pasionat al muntilor a avut o idee aparent trasnita: sa-si cumpere o garsoniera intr-un bloc de la Poiana Brasov.
LA BLOC, DAR ALTFEL
In urma cu vreo sase ani, un pasionat al muntilor a avut o idee aparent trasnita: sa-si cumpere o garsoniera intr-un bloc de la Poiana Brasov. Satul de a mai plati camere la hotel, mai ales ca preturile cresteau de la an la an, si dornic de a le face pe plac copiilor, mai ales in vacantele de iarna, bucuresteanul a achizitionat
locuinta imediat ce a avut ocazia. Multi i-au spus ca nu merita sa platesti intretinere si sa mai dai bani si pentru amenajarea unei garsoniere in care petreci cel mult o luna pe an. Dar familistul nostru nu s-a lasat convins. Avand si multi prieteni a fost bucuros sa le poata oferi si acestora un loc propice pentru vacante in garsoniera sa.
INCAPATOARE PENTRU O FAMILIE
Dincolo de ideea investitiei, ne-a surprins modalitatea de aranjare a garsonierei. Pana la urma eram curiosi sa vedem unde se pot caza mai mult de doua persoane intr-o simpla garsoniera. Desi imaginile vin sa sugereze amenajarea, obiectivul camerei foto nu a putut surprinde ingeniozitatea spatiilor folosite la maximum. Este o ambientare functionala si mai putin concentrata pe estetica, dar e clar faptul ca gradul de confort este mult sporit comparativ cu o camera de hotel. De asemenea, modul de aranjare al acestei garsoniere poate veni in sprijinul celor ce cauta sa-si reorganizeze o locuinta similara ca si dimensiuni.
MAI MULT LOC
|
|
Prima modificare a fost extinderea holului, evident, de la intrare, inspre spatiul scarii blocului. Configuratia accesului a permis acest lucru. Dar pentru ca era prea intunecos spatiul, in dreptul usii de la intrare au fost montate caramizi de sticla. S-a castigat astfel un loc binevenit pentru depozitarea echipamentului de iarna, unde a fost realizat un mic raft pentru asezarea ordonata a schiurilor si a claparilor. Fata in fata cu acest loc exista o masa cu trei locuri. Deci, micul hol a capatat o dubla functiune in urma extinderii lui. Din acest hol se ajunge in camera printr-un SAS, unde se afla initial o boxa inzidita gen debara. Spatiul acesteia a fost excelent folosit pentru asezarea aici a doua paturi suprapuse pentru copii. Totul a fost calculat la milimetru, astfel incat sa fie just exploatat. Fata in fata cu "dormitorul" copiilor se afla usa de la baie, iar in dreapta cea de la camera. Camera de baie beneficiaza si de o cada mica special conceputa pentru spatii inguste, cu loc de sezut. Pentru a scapa de aerul ciudat de bloc, proprietarul a hotarat sa lambriseze intreaga incapere, iar pentru a castiga mai mult spatiu a optat pentru obiecte sanitare de dimensiuni mici. Astfel, in ciuda marimii reduse, baia pare incapatoare, luminoasa si calda. Camera este bine organizata. Patul dublu este incadrat de doua piese mari de mobilier, respectiv un dulap de haine cu doua usi si un corp ce inglobeaza mai multe functiuni (chiuveta si loc de depozitare in special pentru vesela). Pentru a nu incarca spatiul destinat camerei, s-a optat pentru mese mici pliabile folosite ocazional si in locul noptierelor. Oricum, mobilierul este astfel pozitionat incat sa nu obtureze fereastra si sa nu incurce tranzitul catre baie si restul locuintei.
MULT LEMN
Finisajele sunt importante pentru atmosfera prietenoasa a garsonierei. Lemnul domina ambianta si a fost folosit peste tot in cele mai neasteptate locuri, cum ar fi baia. S-a mers pe ideea amenajarii intr-un stil care sa reflecte zona, respectiv sa nu intre in contradictie cu frumoasele peisaje de munte. Pentru a nu fi banal aranjamentul de
ansamblu, s-au creat zone de contrast cu lemnul. Holul este elocvent din acest punct de vedere (de la caramizi din sticla la lambriuri din lemn si finisaj cu piatra). Acolo unde exista lemn pe pereti, pardoseala este tratata diferit. Ori s-a montat gresie, ori s-au pus covoare, mocheta, in functie de destinatie. In camera s-au ales si piese de mobilier realizate din PAL melaminat, astfel incat dimensiunile acestora sa fie adaptate spatiului disponibil. Din punct de vedere al mobilarii insa, cel mai reusit pare sa fie locul destinat chicinetei. Aici a fost montata o plita mica drept alternativa la "masivul" aragaz si insotita de o hota pe masura incorporata in mobilier. Totul este dichisit, bine organizat pentru un confort sporit in perioada vacantelor.