x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Geomantia chineza

Geomantia chineza

25 Mar 2005   •   00:00

ORIENTALISM
Feng-shui pas cu pas II

Natura, cu formele si fiintele sale, si Omul, cu toate creatiile lui, trebuie sa formeze o Uniune interactiva, bazata pe conditionare si pe libertate transformatoare Vechea disciplina geomantica existenta in diverse perioade istorice la majoritatea popoarelor are o istorie multimilenara. In China, acum peste 4600 de ani, traditia pomeneste de Qin Niao Tse, consilier geomantic al celui considerat parinte al civilizatiei chineze, legendarul Imparat Galben.

Disciplina, denumita in China si Feng-Shui, s-a dezvoltat ca un complex sistem teoretic si practic, avand ca scop realizarea armoniei in cadrul trinitatii universale: Cer-Om-Pamant. Bunul mers al vietii oamenilor (sanatate, prosperitate, destin, urmasi) depindea de modul in care ei mediau aceasta interactiune, atat prin propria lor persoana, cat si prin actiunea creativa (oras, templu, locuinta, gradina, mormant).

Alaturi de celelalte discipline si arte din timpul diferitelor dinastii, Feng-Shui s-a dezvoltat ca un sistem de teorii conceptual simbolice privind structura lumii, sistem coerent, dar care astazi trebuie corect interpretat pentru a nu genera confuzii si greseli in aplicatii.

Modelul cosmologic traditional descrie universul ca o dezvoltare succesiva de niveluri semnificative, realizata printr-un proces de repolarizare multipla yin-yang, fiecare nivel fiind descris printr-o teorie simbolic-conceptuala.

Manifestarea, avandu-si cauza in Tao, isi are originea in starea vida Wu-qi, situatia tuturor potentialitatilor sale, care genereaza starea Tai-qi ca manifestare indiferentiata yin-yang, din care apoi, prin procesul de diferentiere al celor doua principii fundamentale, izvorasc "cele zece mii de lucruri", adica starile:
  • celor 4 imagini, descrise de Teoria yinyang si cea a Celor 5 Elemente;
  • celor 8 Trigrame, descrise ca Teoria Cerului Anterior si a celor 9 Ceruri Posterioare;
  • celor 64 Hexagrame, descrise de Cartea Transformarilor.

    Pe fiecare nivel, modelul genereaza diferite structuri ciclice, alcatuite dintr-un numar finit de elemente (energii), comune Timpului - Spatiului - Fiintei si Obiectului, specifice nivelului considerat.

    De aici rezulta marea valoare aplicativa a modelului, caci toate aspectele Manifestarii, indiferent de complexitatea si numarul lor, isi dezvaluie structura comuna, facand astfel posibila interactiunea lor corelativ-analogica.

    Toate acestea au fost rezultatul diferitelor scoli care, in decursul istoriei, au contribuit la constructia Modelului Cosmologic traditional chinez. In principal, ele au format doua mari grupe:
  • Scoala Formei, care se bazeaza pe dezvoltarea metodelor intuitive prin care se studiau din punct de vedere energetic formele reliefului, cursurilor de apa, vegetatiei, structurii fenomenelor meteorologice etc. Capacitatile necesare practicarii se pot obtine astazi atat prin tehnici interne (concentrare, meditatii si contemplare), cat si externe, dinamice, amandoua specifice disciplinei Qi-Gong (maiestria controlului energiei), practicata cu succes si in tara noastra.
  • Scoala Busolei, bazata pe cunoasterea astrologiei chineze (Cei 4 Stalpi ai Destinului si Cele 9 Stele Zburatoare), pe Tehnica Busolei (Lo Pan), cat si pe Teoria celor 8 Trigrame si a celor 64 Hexagrame.

    Toate acestea definesc structura energetica spatial-temporala a mediului, a Construct iei cat si a nativului utilizator (personalizat).

    In practica Feng-Shui se folosesc metodele ambelor Scoli, prin care se determina si se coreleaza structurile energetice specifice ale:
  • modelelor conceptuale spatial-temporale;
  • mediului ambiental si fenomene naturale;
  • produselor creatiei umane (gradina, constructie, mobilier);
  • utilizatorului personalizat;
  • repertoriului compozitional utilizat in procesul creativ (forme si configuratii, materiale si culori, concepte formale etc.).

    Se obtine astfel o integrare intre functiile tehnologice, economice, utilitare, culturale, specifice unei anumite perioade istorice (moda, stil), si cele arhetipale, spirituale, rezultand in final un Produs-Simbol personalizat, in care efectul imediat, constient produs asupra utilizatorului (confort, prosperitate, sanatate), se impleteste cu cel Suprapersonal (educativ, transformator, spiritual), intr-o uniune deplina interactiva.

    Caile de actiune prin Feng-Shui pentru realizarea Constructiei ca interfata intre Mediul Ambiant si Utilizator, in cazul constructiilor existente, se fac prin interventii mai simple, partiale (reamenjare, redecorare, remobilare) sau mai complexe (restructurare spatialfunct ionala).

    In cadrul constructiilor noi, spatializarea constructiv-functionala si amenajarea spatiului, realizata in armonie cu mediul lor ambiental, se fac intotdeauna raportate la nevoile specifice ale utilizatorilor, conducand la efecte deosebit de benefice atat in ceea ce priveste o locuire foarte confortabila, dar si pana la rezolvarea unor probleme deosebite de sanatate sau de relatii.

    Dan Dumitriu, arhitect,
    Tel.: 021/232.96.94

    CE ESTE GEOMANTIA?
    In viziunea vechilor civilizatii samanice, Natura- mama si elementele sale erau vazute ca organisme vii, animate de constiinte-spirit. Relieful, fenomenele naturale, stelele si planetele, vegetatia si animalele formau o uniune interactiva (in care omul trebuia sa se integreze), bazata pe schimburi materiale si de semnale reciproc semnificative. Intreg Pamantul, un teren, constructiile sau organismele erau privite ca structuri energetice alcatuite din zonificari spatiale, trasee liniare sau curbe si puncte de comunicare-transformare (retele), in care energia, vehiculul spiritului, se odihnea, deplasa si transforma, animand si sustinand in felul acesta orice forma materiala. Geomantia era disciplina cuantificarii simbolice si a masurarii acestor manifestari extrasenzoriale si transpersonale pentru starea de constiinta a omului obisnuit. Existau tehnici speciale de decodificare a semnalelor din acest plan subtil al realitatii, utilizandu-se instrumente interne (viziuni, intuitii) sau materiale (nuielusa din alun). Scopurile erau practic-utilitare (gasirea surselor de apa si a minereurilor subterane, alegerea zonei de locuit etc), dar si spirituale - constructia complexelor megalitice de cult, acolo unde se realiza comunicarea cu Cosmosul interior si exterior.
  • ×