x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gerbera - la ghiveci

Gerbera - la ghiveci

de Cornelia Constantin    |    17 Noi 2005   •   00:00
Gerbera  -  la ghiveci
GRADINA TA, MEREU VERDE
Originara din Africa de Sud, America de Sud si Asia, Gerbera poarta numele unor botanisti germani. Ea a ajuns in Europa la 1900 si s-a impus in sortimentul floricol 60 de ani mai tarziu. Gerbera este o planta tufoasa, cu tulpina rizomatoasa si frunze adanc crestate, iar florile sale pot fi simple, asemanatoare celor de margareta, sau duble. La unele varietati florile pot avea si 20 cm in diametru. Radacinile sunt profunde, asa incat nu este neobisnuit ca ele sa ajunga chiar si la 80 cm adancime. Semintele sunt gazduite intr-o achena1 si au vitalitate slaba. Din acest motiv, indata ce sunt recoltate ele sunt si plantate. Florile pot fi albe, roz, galbene, portocalii, rosii, grena si de obicei au mijlocul mai intens colorat. Cele mai multe flori apar in intervalul aprilie-iunie si in al doilea an de vegetatie.

INGRIJIRE

Lumina este in cazul acestei plante factorul care genereaza inflorirea. Totusi, in zilele insorite de vara planta se umbreste macar partial. Iarna temperatura optima este de 13-15 grade C. In cazul in care temperatura coboara pana la 8 grade este de asteptat ca florile sa fie afectate. Caldura este necesara mai ales la nivelul radacinilor. Vara se recomanda 18-20 grade C, iar spatiile care gazduiesc plantele trebuie sa fie bine aerisite. Solul potrivit pentru Gerbera contine pamant de telina, mranita, turba si nisip. Udarea se face moderat pentru ca planta nu suporta prea multa umezeala in substrat. Valorile umiditatii relative (in aer 75%, in substrat 60%) trebuie supravegheate cu atentie.

Primavara si toamna, cand este perioada de maxima vegetatie, se aplica ingrasaminte de 2-3 ori pe luna. Dar cu grija pentru ca prea mult azot va duce la cresterea frunzelor in detrimentul infloririi si va sensibiliza planta la boli. Excesul de fosfor si calciu produce carenta de fier si cloroza. Insuficienta calciului deformeaza frunzele si florile, iar mugurii mor. Ingrasamintele cu reactie acida sunt cele mai potrivite pentru cultura Gerberei. Dupa parerea specialistilor, cel mai potrivit raport NPK este 2-0.8-1.5, iar pH-ul solului sa fie usor acid (5-6.5).

INMULTIRE

Planta se inmulteste prin seminte, diviziunea tufei si prin butasi. Se mai produc plante si "in vitro". Butasii trebuie sa contina o portiune de rizom si sa fie pudrati cu substante rizogene (ex. Radistim). Ei se inradacineaza intr-un amestec de nisip si turba. Temperatura minima la inradacinare este de 24 grade C si umiditate relativa 90%.

SFAT
Cand plantati Gerbera aveti grija ca solul sa contina pamant de telina, mranita, turba si nisip. Asigurati-i multa lumina, pentru ca aceasta este factorul care genereaza inflorirea. Atentie cand o udati pentru ca planta nu suporta prea multa umezeala in substrat, si planta este expusa din acest motiv unor boli care o pot distruge

ATENTIE LA UDARE
Udarea nepotrivita poate produce boli care distrug planta. Dezechilibrul elementelor din sol produce pierderea frunzelor, deformarea florilor si vestejirea mugurilor. Planta este atacata de paianjenul rosu, tripsi, musculita alba si cea miniera. Aceasta din urma ataca vara cand este foarte cald si poate sa faca ravagii. Afidele apar si ele din cand in cand. Desi sunt multe boli si daunatori in cazul Gerberei, exista substante in comert care sa va ajute sa le combateti cu succes.

PLANTA NOUA IN FLORARII

Scutellaria costaricana se inmulteste usor, prin taierea tulpinei, in perioada mai-iunie. Sadirea ei trebuie facuta in februarie, intr-un sol completat, in prealabil cu ingrasamant
Intr-unul din drumurile mele prin magazinele bucurestene am vazut de curand o planta noua in sortimentul aflat la vanzare: Scutellaria costaricana. Numele ei vine de la latinescul "scutella", care inseamna pavaza sau scut si este un arbust subtropical, original din Costa Rica, care poate ajunge si la 2 m inaltime. Florile sunt foarte interesante, sub forma unui spic alungit, de culoare galben sau rosu-oranj. Ele apar in varful crengilor asa ca pot fi mai multe deschise in acelasi timp. Frunzele sunt eliptice, destul de mari ca dimensiuni, usor paroase. Planta se poate amplasa intr-un loc partial insorit, in interior, in asa fel incat temperatura minima sa nu coboare sub 16 grade Celsius. Solul propice, un amestec de humus cu argila trebuie pastrat reavan, mai ales in perioada de crestere si inflorire.

Intretinerea ei presupune: sa fie stropita cu apa, la temperatura ambientului, fara sa se faca exces, sa-i fie completat solul cu ingrasamant special pentru plantele cu flori la fiecare doua saptamani, pe durata perioadei de crestere, din martie pana in august (primavara si vara). Afidele pot deveni o problema, insa cu insecticidul potrivit situatia se rezolva rapid. (Cornelia Constantin)

NEDUMERIRE SI BUCURIE

Un trandafir a renascut intr-o... vaza!
Atunci cand aveti parte de asa o minune, aveti grija ca radacinile formate sa fie curatate de toate portiunile rupte, iar la plantare se recomanda ca ele sa aiba in jur de 20 cm
In noiembrie 2004, o tanara din Bucuresti a primit in dar un trandafir roz superb. L-a pus intr-o vaza, pe care a amplasat-o in dreptul ferestrei. Dupa ce floarea s-a trecut, tanara a uitat de ea si tulpina trandafirului a stat in continuare in apa. Mare i-a fost uimirea dupa cateva luni cand a descoperit ca, de fapt, aceasta tulpina a prins radacini.

Pentru ca nu stia cum sa procedeze a cerut ajutor pasionatilor de gradinarit de pe forumulul eGradini.ro. Trandafirul a fost mutat intr-o sticla pentru ca avea nevoie sa-si fortifice radacinile inca trei-patru saptamani, dupa care trebuia plantat temporar intr-un ghiveci. In mai 2005 urma sa fie transplantat intr-o gradina insorita.

Insa, pe masura ce radacinile se dezvoltau, in varful tulpinii a aparut un boboc sanatos. El a crescut frumos, tronand la fereastra si in scurt timp a inflorit. Impreuna cu sotul ei, tanara posesoare a neobisnuitului trandafir s-a grabit sa fotografieze intreaga aventura: de la dezvoltarea radacinilor si a bobocului, pana la extraordinara floare din imaginile alaturate. Sute de oameni au fost martorii on-line ai acestei intamplari care a starnit nedumerire, dar care ne-a umplut sufletele de bucurie. (Cornelia Constantin)

CARTE NECESARA PENTRU IUBITORII FLORILOR

As fi vrut sa va fac cunoscute in aceste randuri cateva carti noi si de buna calitate. Din pacate, piata romaneasca de specialitate nu este una bogata. Majoritatea aparitiilor editoriale sunt traduceri si, pentru a impresiona, predomina fotografiile frumos colorate. Informatia esentiala nu exista. Din fericire, exista si carti utile in care informatia bine structurata se afla in echilibru cu imaginile reusite.

"Plante de apartament" a fost si este o carte apreciata in egala masura de amatori si de specialisti. Scrisa de prof. univ. dr. Elena Selaru, ea a aparut la editura Ceres din Bucuresti in anul 2000 si a fost reeditata in 2004. Cartea cuprinde toata gama de informatii utile pentru ingrijirea plantelor de apartament: conditii de mediu, ingrijire (udari, tutorari, transplantari), inmultire, etc.

Cartea mai cuprinde si fise cu date specifice despre o multime de plante foarte iubite. Ele sunt grupate pe categorii: plante decorative prin flori, frunze, fructe, orhidee, bromelii, cactusi si suculente. In editia a II-a a cartii s-a adaugat un capitol intreg despre plantele bulboase atat de dragi noua. Achizitionarea acestei carti va ajuta sa aveti plante sanatoase si incantatoare. N-o pierdeti. (Cornelia Constantin)
×
Subiecte în articol: planta