MEREU VERDE
Verdeata si liniste in mijlocul orasului australian
MEREU VERDE
Verdeata si liniste in mijlocul orasului australian
Situata aproape de centrul orasului australian Melbourne, Gradina Botanica Regala ocupa aproximativ 35 de hectare pe malul sudic al raului Yarra si este considerata a fi una dintre cele mai reusite gradini din Australia si din lume. La 45 km distanta de oras, in Cranbourne, gradina mai are un departament care se ocupa numai de
plantele native.
PUTINA ISTORIE
Istoria gradinii incepe in 1846, cand Charles La Trobe - primul guvernator al coloniei Victoria - a ales amplasamentul. Zece ani mai tarziu, Ferdinand von Mueller, primul director al gradinii, a infiintat Herbariumul si a adus o parte din plante. In 1873, William Guilfoyle, un alt director al gradinii, a transformat peisajul conform regulilor acelei epoci si a adaugat multe dintre plantele tropicale si de zona temperata. Ca sa revenim la momentul prezent, trebuie sa va spun ca in ultimii trei ani s-a lucrat la ceea ce actuala conducere doreste sa fie o gradina a copiilor: un
teren de 5.000 mp care sa cuprinda puncte de interes pentru copiii de orice varsta.
COLECTIILE DE PLANTE
In departamentul central din Melbourne se regasesc colectiile de trandafiri, camelii, cycade, eucalipti, ferigi arbustive, cactusi si suculente, stejari, borduri perene, padurea tropicala australiana, gradina californiana, plante aduse din Long Island, Noua Caledonie, Noua Zeelanda si din sudul Chinei. Tot aici se afla sera cu plante tropicale, gradina de apa, gradina cu mirodenii si colectia de Viburnum (Calin). Plantele au fost alese dupa criterii de valoare botanica, raritate, diversitate si, desigur, interesul vizitatorilor.
De la inceputurile sale si pana in prezent, Gradina Botanica din Melbourne a fost implicata in proiecte de cercetare si identificare a plantelor, in editarea publicatiei Mulleria, in care se popularizeaza rezultatele cercetarilor. Mai nou, a fost infiintat un Centru de Cercetare si Ecologie Urbana, care isi propune sa studieze plantele care se adapteaza la mediul plin de restrictii din orase.
DEPARTAMENTUL CRANBOURNE
Pe un spatiu de 36 de hectare, departamentul ofera spre vizitare o colectie de plante reunite sub numele de Gradina australiana, Gradina cu nisipuri rosii, Gradinile-expozitii, Gradina arida, Aleea cu eucalipti etc. Gradina australiana, desi deschisa publicului din mai 2006, este inca in lucru si urmeaza sa fie finalizata in trei ani.
Peste 100.000 de plante sunt organizate in 15 zone distincte si ofera posibilitatea vizitatorilor sa vada reprezentarea botanica a intregului continent australian.
Gradina cu nisipuri rosii se vrea similara cu ceea ce am vedea in zona centrala, desertica a continentului in care apare flora salbatica doar in anumite anotimpuri. Sunt cinci gradini-expozitii la Cranbourne: Gradina diversitatii, Gradina viitorului, Gradina de langa
casa, Gradina copiilor si Gradina de apa - fiecare vine sa arate cum pot fi utilizate plantele native pe langa casa. In afara de cele mentionate aici se gasesc pajisti, mlastini si paduri, centre pentru vizitatori si un turn de observatie.
ALEEA CU EUCALIPTI
In Australia, eucaliptul este omniprezent si toata lumea il recunoaste fara dificultati. Sunt aproximativ 700 de specii endemice intalnite indiferent de tipul de habitat, mai putin in padurea tropicala. Eucaliptul face parte din aceeasi familie de plante ca si Mirtul, Callistemonul, Malaleuca si Leptospermum. In acest moment, in Australia exista un conflict de interese intre cei care doresc sa conserve suprafetele populate de eucalipt si cei care doresc sa le exploateze. Fara eucalipti, existenta multor animale ar fi pusa in pericol, nu s-ar mai putea extrage uleiuri volatile de importanta comerciala si nici aranjamentele cu flori uscate n-ar mai fi asa interesante.
GRADINA ARIDA
In Gradina arida si pe cursul de rau secat se demonstreaza importanta apei in Australia. Un teritoriu insemnat al acestei tari este predispus la perioade de uscaciune care alterneaza cu inundatiile. Din acest motiv, multe plante au evoluat in asa fel incat sa faca fata ambelor perioade climaterice. Asa ca, daca detineti in gradina plante cu origine australiana, adaptati-va necesitatilor lor, pentru ca altfel riscati sa le omorati.
|
Australia este renumita prin zidurile naturale din piatra, nisipurile rosiatice si canioanele modelate parca de
fantezia unui artist.
Aceste
elemente au fost aduse si in Gradina Botanica, stiut fiind
faptul ca fara ele, peisajul australian ar fi fost vaduvit de aspectele sale specifice. Exista, de asemenea,
o expozitie
de orhidee endemice gazduita la Centrul pentru vizitatori,
Drumul cu
serpentine, iar in Gradina Copiilor este amenajata o zona in care acestia pot sa descopere diverse lucruri interesante despre desert. Gradina Botanica ofera ghidaj de specialitate, coordoneaza programe educationale si de voluntariat, sfatuieste gradinarii amatori cum sa utilizeze plantele
si dispune
de un magazin cu suveniruri si spatii
comerciale
|
foto:Mihai Constantinescu