x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina ca extensie a arhitecturii casei

Gradina ca extensie a arhitecturii casei

de Adela Parvu    |    27 Apr 2006   •   00:00
Gradina ca extensie a arhitecturii casei
Visul oricarei familii, care reuseste sa-si construiasca propria casa, este ca in sezonul cald sa se poata bucura de curte, de o gradina frumos amenajata. Sa vedem un caz concret

Noi, romanii, suntem cunoscuti pentru modul in care ne place sa ne laudam cu propriile case. Si intr-adevar este o mare realizare sa-ti poti construi locuinta la care ai visat pentru confortul familiei tale. De aceea fiecare incearca sa-si faca mult dorita casa pe pamant cat mai deosebita fata de altii. Arhitectii vin in ziua de azi cu propuneri din ce in ce mai interesante, asa ca oferta arhitecturala este variata, chiar daca de multe ori nu este in acord cu aspectul general al oraselor sau a vreunui cartier.

Dar daca pentru proiectele de case exista oferte, exista specialisti care sa vina cu propuneri, in privinta gradinilor, putinii peisagisti de la noi reusesc sa-si impuna stilul, si atunci gradinile de la noi nu sunt foarte variate ca si stil de ambientare. In plus, proprietarii vor sa aiba "facilitati" specifice caselor si atunci mai toate spatiile verzi din jurul acestora au obligatoriu mult ravnitul gratar, podete din lemn, alei din piatra si vegetatie bogata ce formeaza un veritabil camuflaj fata de vecini. Este un stil de amenajare ce preia elemente din modul de ambientare japoneza. Stancaria, cascadele mici de apa si podetele sunt specifice culturii japoneze, care adaptate la noi s-ar putea de multe ori sa nu se potriveasca cu arhitectura caselor, cu forma si finisajele acestora, dar daca le plac clientilor, peisagistii nu se sfiesc sa le puna in opera.

PIATRA, UN LIANT ESTETIC


Vila de fata, proiectata de arhitectul Teodor Fabian, are o alura foarte moderna. Dar ceea ce a fost proiectat initial nu a fost respectat intru totul. Si asta din cauza costurilor prea mari. Proprietarii au hotarat pe parcursul ridicarii casei sa renunte la materialele foarte costisitoare si sa le inlocuiasca cu altele mai accesibile. In final, se pot observa detaliile care nu au fost respectate, cum ar fi materialele folosite pentru balustradele teraselor, tamplaria ferestrelor sau invelitoarea casei.

De aceea, acum, o fatada a casei este mai comuna, respectiv cea unde se impune privirii acoperisul rosu al mansardei. Comparativ cu fatada principala, cea care se vede dinspre strada, parca nici nu ar fi parte a aceleiasi case. De asemenea, combinatiile stranii de materiale s-au prelungit si in spatiul verde din jurul casei. Si in ciuda tuturor compromisuilor, arhitectul a gasit un element care sa asigure legatura dintre fatadele casei si aspectul gradinii amenajata de peisagistul Victor Omelian. Este vorba de piatra naturala folosita atat pentru placarea zidurilor exterioare ale casei cat si pentru amenajarea gradinii.

VEGETATIE IN FUNCTIE DE FINISAJE


Daca fatada moderna a casei este completata de vegetatie formata din arbusti, copaci si licheni, deci preponderent verde, partea opusa a casei cu acoperis rosu este "asoratata" cu un decor romantic, respectiv flori colorate si parfumate. Astfel peisagistul a reusit sa confere varietate, dar si o alaturare inspirata intre aspectul casei si vegetatie. O cladire moderna nu poate fi asociata cu o gradina de flori, trebuie respectata si pusa in valoare alura minimalista cu o vegetatie potrivita.

TRUCURI


De regula, la noi, arhitectii nu concep proiectele de casa impreuna cu ambientarea gradinii din jurul ei, si asta pentru ca nu colaboreaza cu peisagistii. Asa ca, de obicei o gradina se amenajeaza dupa ridicarea si finisarea casei, cand se elibereaza si curtea de resturile materialelor de constructii. E bine sa tineti cont, daca vreti sa va aranjati gradina, de aleile deja formate in jurul casei, ca zone preferate de trecere. Aici aleile din dale de piatra nu au fost puse intamplator, ca de altfel si micile zone de apa (cascada miniaturala), podetul sau combinatiile de stancarie cu vegetatie. Un specialist va sti intotdeauna ce specii de plante se potrivesc si in functie de punctele cardinale, de adaptarea la clima si necesarul de apa.


Pentru case cu aspect clasic se potrivesc gradinile colorate, romatice, cu flori si pomi fructiferi. Astfel de amenajari sunt preferate in special de catre doamne

Daca pentru zona de gradina s-a mers pe un stil ce preia elemente din stilul japonez, cu lemn, piatra, cascade, zona de gratar a fost amenajata dupa ideile proprietarului. Stancaria este prezenta ca punct de legatura, dar pergola si vitraliile existente aici schimba radical perceptia asupra locului

×
Subiecte în articol: grădina casei