x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina din Cornwall, în lumina reflectoarelor

Grădina din Cornwall, în lumina reflectoarelor

de Cornelia Constantin    |    26 Iun 2008   •   00:00

Mereu în căutare de idei, veţi găsi cu siguranţă şi de această dată ceva care să vă placă în aceste pagini. “Mica junglă” merită să se regăsească şi în curtea dumneavoastră

Mereu în căutare de idei, veţi găsi cu siguranţă şi de această dată ceva care să vă placă în aceste pagini. “Mica junglă” merită să se regăsească şi în curtea dumneavoastră


Aţi observat şi dumneavoastră că este deja o modă ca diverse instituţii media să organizeze concursuri împreună cu publicul pentru amenajarea unor grădini? Ei bine, poate că în România mai e ceva cale de parcurs, dar în Marea Britanie se procedează aşa de ani buni. În 2006, postul BBC Cornwall a apelat la ajutorul publicului şi cu sprijinul Louisei Todd au realizat o grădină specială, tot pe spaţiu mic, aşa cum vă interesează şi pe dumneavoastră. Cu ea au participat la Hampton Court Palace Flower Show – expoziţie florală şi concurs de design de grădini care are deja o frumoasă tradiţie şi despre care am mai vorbit. Jurnalişti, designeri şi iubitori de frumos s-au reunit vara la Hampton Court pentru a concura cu alţi confraţi în materie de grădini, de această dată, nu de presă.

 

Implicare şi dragoste de frumos

Prezentatoarea Gloria Hunniford a fost surprinsă de fotograful Michael Walter în timp ce petrecea cîteva momente de relaxare în grădină, mîndră de realizarea Louisei Todd. Pentru execuţia grădinii s-a apelat la un sponsor – Cornwall Enterprise şi la un contractor – Gardens of Cornwall, la care s-au adăugat fondurile strînse de post pentru această acţiune. Încă o dovadă că implicarea poate începe de oriunde, nu numai de la instituţiile administrative ale statului. Mesajul acestei acţiuni este unul clar: depinde de tine să ai ceea ce-ţi doreşti şi nu pierde vremea cu aşteptări. Dacă pentru noi atît mesajul, cît şi acţiunea în sine reprezintă ceva nou, la britanici este, cum vă povesteam de atîtea ori, o tradiţie. Şi pentru că o să mă certaţi că vă spun iar despre ceea ce fac alţii, trebuie să recunosc – cînd vine vorba de britanici sînt puţine lucruri care să nu se raporteze la tradiţii. Mulţi spun chiar că au căzut în extrema cealaltă.

 

Specificul zonei

Totul a debutat cu ideea unui concurs pentru public care să le permită organizatorilor să selecteze cel mai reuşit plan de grădină. Printre participanţi s-a aflat şi Louise Todd, care a fost aleasă cîştigătoare. Concursul a avut la bază o aniversare locală din Cornwall, care se numeşte All things Cornish. Aşa au reuşit să atingă chiar două scopuri: să revigoreze patriotismul local, să pună accent pe specificul zonei şi să facă un pas în faţă alături de confraţii londonezi, care şi-au avut de-a lungul anilor porţia lor de medalii la concursurile de amenajare de grădini.

 

Diversitate culturală

Zidul de la intrarea în grădină a fost realizat din granit şi piatră de Cornwall şi te face să priveşti în trecut, la modul în care locuitorii zonei îşi construiau grădinile. Stilul “neterminat” te trimite cu gîndul la o ruină invadată de vegetaţie de-a lungul anilor. Este, dacă vreţi, o legătură puternică între peisaj şi istorie. Florile alese într-o gamă foarte neobişnuită vorbesc despre climatul cald al zonei. Grădina este o mică junglă, aşa cum se întîlneşte în multe localităţi din Cornwall. De fapt, ar fi fost şi greu să nu te inspiri din acest lucru de vreme ce multe astfel de grădini sînt deschise publicului. Tradiţia celtică şi elementele moderne din grădină ilustrează diversitatea şi bogăţia culturii contemporane din zonă.

Atît concursul organizat, cît şi planul grădinii şi realizarea ei au fost considerate un mare succes. Dovadă stă marele premiu şi încîntarea participanţilor la expoziţie.

 

Idee

Louise recunoaşte că s-a inspirat din grădina cu sculpturi realizată de Barbara Hepworth din St. Ives. Ea şi-a dorit să realizeze o grădină circulară, pavată cu piatră şi care să nu necesite foarte multă apă pentru întreţinerea plantelor. Şi nu numai că a primit vot pozitiv de la organizatorii concursului, ci şi de la membrii juriului de Hampton. Ea a cîştigat Premiul Silver Flora pentru grădină mică şi a fost mîndră că munca ei a fost vizitată de atît de multe celebrităţi

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde cornwall