x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina, in forma maxima

Gradina, in forma maxima

de Cornelia Constantin    |    04 Ian 2007   •   00:00

MEREU VERDE
Bucurati-va de fiecare etapa de amenajare a gradinii
MEREU VERDE

Bucurati-va de fiecare etapa de amenajare a gradinii

Sunteti pregatiti sa va reluati lucrul la gradina indata ce vremea va permite? Pariez ca da. De fapt, ati inceput din toamna sa pregatiti diverse etape sau zone ale sale.

PREGATITI-VA DE PRIMAVARA

Gradina de primavara este ca o explozie de culoare atat de mult asteptata dupa lunile de iarna. Si chiar daca munca la gradina incepe de toamna, atunci cand se planteaza bulbii, abia la inceputul primaverii puteti sa vedeti primele rezultate. Ghioceii rasar de sub zapada, urmati de zambile parfumate, narcise gratioase, lalele, panselute, primule, anemone, ceapa decorativa, irisi, muscari, lachenalia - o ruda a zambilei, fritilaria etc. Depinde de dumneavoastra ce combinatie alegeti.

Daca este sa aplicati o schema coloristica contrastanta albastru-galben, puteti sa mergeti pe ideea unui strat inaltat partial, pentru o mai buna vizibilitate. Pe portiunea cea mai inalta, de forma rotunda, plantati lalele galbene sau oranj si din loc in loc narcise galbene. De jur imprejur imparititi suprafata in sectoare, pe lungimea dorita. Puteti sa va alegeti orice plante cu flori galbene sau albastre care sa aiba talie similara si aproximativ aceeasi perioada de inflorire. Amenajarea va arata la final ca un soare cu "inima" galben-oranj si raze de un galben intens intercalate cu albastru. Puteti sa bordati sau sa acoperiti spatiile dintre plante cu primule sau panselute.

NU UITATI DE GAZON!

Cei mai multi dintre gradinarii amatori se tem de spatiile libere din grdina. Le percep ca fiind zone neterminate ale gradinii. Trebuie sa stiti insa ca o gradina nu este niciodata finalizata si ca daca o veti umple cu tot felul de elemente doar de teama spatiilor, veti distruge ideea frumoasa de la care ati pornit. Nu va grabiti, incepeti cu inceputul si treceti metodic prin fiecare etapa a gradinii. Bucurati-va de fiecare dintre aceste etape, pentru ca au farmecul lor. Gazonul este, daca vreti, cheia gradinii. El o poate ajuta sa "respire" la propriu si la figurat. Sunt multe feluri de gazon. Gazon pentru umbra sau pentru zone insorite, gazon de seceta, gazon inalt sau "periuta". Cand veti merge prin magazine in cautarea lui, nu va multumiti cu ce gasiti. Cautati pana gasiti ce va trebuie. Altfel riscati ca mult dorita suprafata verde sa fie un esec. Iar o gradina fara gazon isi pierde din farmec.

IESIRE LA APA

Daca o parte din gradina dumneavoastra are iesire la apa, profitati de acest lucru. Plantati pe maluri plante care agreeaza compania apei si care isi arcuiesc elegant crengile pline de flori. Puteti sa va alegeti diverse varietati de Rhododendron, Catalpa, Buddleia (liliac de vara), Corn, Deutzia, Kalmia, Viburnum si Salix. Chiar daca aceste plante au toleranta la sol cu umiditate mare, aveti grija totusi ca apa sa nu balteasca la radacina lor prea multa vreme. O plantare usor inaltata poate rezolva elegant aceasta problema.

LA GRANITA DINTRE ANOTIMPURI

Multe plante de gradina se planteaza numai pentru un sezon. Si se intampla ca, de exemplu, intre primavara si vara gradina sa nu va mai incante cu flori uimitoare. O combinatie interesanta de... vecini de strat este Bujorul si Alliumul (ceapa decorativa). In luna mai ambele plante infloresc atragator, pentru ca mai apoi Alliumul sa paleasca si sa-i lase locul frumosului Bujor. Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este nu numai sezonul de inflorire ci si combinatiile de culori. In cazul de fata rosul, rozul si movul deschis creeaza o senzatie placuta in contrast cu frunzisul de un verde stralucitor. Pentru o sincronizare de efect nu neglijati talia plantelor. Alegeti si plante cu frunzis decorativ, pentru ca veti vedea curand care este utilitatea lor.

CONSTRUCTII NEOBISNUITE

S-a spus adesea ca orasele au devenit adevarate jungle de beton si ca noile cladiri sunt desprinse parca dintr-un peisaj SF. Dar mai sunt si altfel de constructii. Poate ca nu-s de mari dimensiuni, poate ca nu le stie toata lumea, dar cu siguranta ele uimesc. Unele fac trecerea atat de fina intre realizarile mamei naturi si cele ale oamenilor, incat nu ai cum sa nu le remarci. Intr-un parc frantuzesc am descoperit o cladire care, privita de sus, seamana perfect cu o floare, amplasat intr-un interesant joc de apa si gazon de un verde crud. In interior poate fi un spatiu pentru relaxare, o expozitie florala sau orice altceva ar putea avea legatura cu natura in elementul ei. Asa-i ca nu va asteptati la asta? Constructia este mai interesanta decat un zgarie-nori...

Coltisorul dumneavoastra de rai merita toata atentia. Daca si familia va sprijina in realizarea lui, e un lucru foarte important: veti putea merge in paralel cu mai multe treburi. E bine sa ii alocati in timp util un buget suficient cat sa sustina necesitatile imediate ale gradinii Pe langa toate amenajarile pe care le realizati, puteti sa aduceti in gradina dumneavoastra si mici vietati care sunt atrase ca un magnet tocmai de anumite plante. Daca vi se pare interesant, atunci puteti sa amplasati in gradina cateva casute pentru pasari sau vase cu apa

O gradina reusita nu se rezuma doar la plante. Sunt necesare sisteme de irigare si de eliminare a apei suplimentare care se aduna uneori in gradina dupa ploi abundente. Aleile unei gradini pot deveni adevarate opere de arta. Sunt atat de multe modele de dale pentru pavaj incat numai bugetul va poate conditiona. De asemenea, iluminatul gradinii nu trebuie neglijat. Ganditi-va care sunt zonele pe care vreti sa le iluminati atat din punct de vedere decorativ cat si al sigurantei casei dumneavoastra. Mobilierul de gradina trebuie si el ales cu grija. Uneltele necesita intretinere, reparatii, inlocuiri in functie de operatiunile pe care le aveti de executat in gradina

SFAT
Ideile de amenajare ale gradinii vin de obicei atunci cand se face o analiza riguroasa a situatiei existente, atunci cand se consulta un specialist sau un gradinar cu experienta. Dar si dumneavoastra puteti sa aveti experienta. Insa daca nu va notati intr-un soi de jurnal de gradinarit toate lucrurile pe care le-ati descoperit in timp, nu veti reusi sa le puneti cap la cap. Volumul de informatie e mare, iar memoria mai joaca si feste. Notati meticulos tot ceea ce aflati nou de fiecare data

×
Subiecte în articol: grădinii grădina puteţi plante gazon