x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina la umbra

Gradina la umbra

21 Iul 2005   •   00:00
Gradina la umbra

Atunci cand ne amenajam gradina, toate sfaturile pe care le primim au o legatura stransa cu conditiile naturale ale spatiului verde.
Lumina, solul, curentii de aer sau expunerea la vant sunt numai cativa indici generali ai acestor conditii. Mai complicat de solutionat va vor parea, intr-o prima instanta, problemele care presupun absenta conditiilor ideale de crestere pentru plante. Din fericire, natura a fost intr-atat de generoasa, incat a creat elemente vegetale pentru aproape orice spatiu, indiferent de lipsurile cu care se confrunta. Una dintre aceste posibile probleme este lipsa luminii suficiente.

In functie de pozitionarea geografica a gradinii, raportat la punctele cardinale, lumina solara poate cadea direct sau indirect asupra plantelor. Atunci cand lumina este indirecta, invariabil vor exista zone de umbra permanenta. Daca lumina este directa, va trebui sa apreciati expunerea propriu-zisa a diferitelor zone ale gradinii la razele solare.

Astfel, exceptand umbra permanenta, care, de regula, nu permite cresterea plantelor, veti obtine trei gradatii de umbra partiala sau penumbra. Avem de-a face cu umbra deasa, generata, de cele mai multe ori, de copaci cu coroane foarte mari ca diametru si stufoase; un al doilea grad de umbra partiala este cea filtrata, datorata copacilor cu ramuris destul de rar; umbra temporara, in al treilea rand, este data de trecerea soarelui dintr-o parte in alta a orizontului. Spre deosebire de primele doua categorii, a caror durata e cvasi-permanenta, umbra temporara dureaza numai cateva ore, iar cantitatea de lumina primita efectiv de plante este sensibil mai mare.

Exista o multitudine de plante, din toate categoriile vegetale, care se dezvolta excelent in zonele de umbra partiala. De pilda, Crinul de toamna creste foarte bine la umbra copacilor, avand forma de tufa mica, cu frunze inmanuncheate. Planta infloreste la sfarsitul verii si isi pastreaza florile mai multe sapt- amani, astfel incat puteti incerca sa le achizitionati chiar acum de la serele specializate.

Dar sunt si o multime de tufe iubitoare de umbra. Din categoria celor cu frunze permanente, tuia este un reprezentant de seama. Este un arbust frumos, care, desi creste greu, poate forma un excelent gard viu. Va va fi usor sa ingrijiti tufele de tuia, pentru ca aveti la indemana foarfeca de gradina, special conceputa pentru o tundere comoda si exacta a gardului viu. Atentie la aceasta tufa, pentru ca unele dintre specii sunt otravitoare si pot fi periculoase pentru cei mici, care pot inghiti accidental parti ale plantei.

Kerria, tufa cu frunze cazatoare, va va umple gradina de inflorescente galbene. Dar si azaleele sunt iubitoare de umbra si destul de putin pretentioase. Vinca este o tufa taratoare, care se va adapta si ea foarte bine la umbra. Dar vedeta plantelor care cresc foarte bine departe de razele soarelui este, fara doar si poate, iedera. Planta agatatoare, iedera ofera spectacol dupa spectacol tot timpul sezonului cald. Vara, frunzele sunt de un verde lucios, pentru ca toamna sa capete superbe nuante de purpuriu si rosu, combinate cu vinetiul ciorchinilor de fructe.

Iata cum umbra se poate transforma, dintr-un potential dusman, intr-un foarte bun prieten al gradinilor. Cu siguranta veti gasi, printre plantele din paleta larga a iubitoarelor de umbra, flori si tufe potrivite gustului vostru.

Material realizat in colaborare cu Stihl Romania

×
Subiecte în articol: umbra