x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădină mediteraneană pe spaţiu mic şi în plin soare

Grădină mediteraneană pe spaţiu mic şi în plin soare

de Cornelia Constantin    |    08 Aug 2009   •   00:00
Grădină mediteraneană pe spaţiu mic şi în plin soare
Sursa foto: /RHS

Dacă locuiţi într-o zonă cu teren accidendat şi sol pietros, vă puteţi inspira din acest proiect pentru a vă revigora grădina sau pentru a reface amenajarea de la zero. Colectaţi materialele potrivite şi plantele şi... spor la treabă!



Acei dintre dumneavoastră care obişnuiesc să-şi petreacă vacanţele la Mediterana au văzut probabil adesea grădini ca cele din imaginile alăturate. Ele sunt răspândite din Slovenia şi Croaţia până în Creta şi din Turcia până în Franţa. Este o combinaţie de grădină de piatră şi straturi nepretenţioase, ocazional combinate cu plante aromatice. Este, după cum vedeţi, o grădină expusă din plin la soare, cu sol care are în componenţă nisip şi pietriş şi în care elementul decorativ principal este... piatra, mai puţin plantele.

O GRĂDINĂ MICĂ...
Un designer sloven pe nume Borut Benedejcic a propus acest proiect de grădină în concursul organizat de Hampton Court Flower Show, care tocmai s-a încheiat în Marea Britanie. El a câştigat şi premiul oferit pentru proiecte de grădini mici, pentru felul cum a reuşit să obţină o grădină plăcută care se autosusţine ca şi consum de apă, cu buget mic, bazată pe tradiţiile din ţara sa.

Pe o suprafaţă de numai câţiva metri pătraţi Benedejcic a reuşit să combine o mulţime de elemente, dar să păstreze în acelaşi timp aspectul general simplu.

... DAR PLINĂ DE FARMEC
Intrarea în grădină se face printr-o poartă mare din lemn, cu arcadă, amplasată într-un zid înalt şi compact. Asemănător dacă vreţi cu porţile din zona Sibiului. Localitatea din grădinile căreia s-a inspirat designerul se cheamă Pepa şi este populată de fermieri şi pietrari. Aşa că predomină piatra, atât la pavaj, la zidurile casei, la gardul scund care dă spre grădina de legume.

Fântâna, masa şi banca pentru odihnă sunt făcute şi ele tot din piatră. Pergola este din lemn nefinisat şi doar parţial acoperită de vegetaţie. Aleea este una dreaptă, simetrică şi cu scop utilitar, dar din cauză ca s-a folosit piatra naturală şi i s-a permis vegetaţiei s-o populeze arată foarte bine. Cel mai de efect este gardul scund, construit tot din piatră naturală, deasupra căruia s-au plantat suculente, mari iubitoare de soare şi care consumă cantităţi mici de apă.

Grădina aceasta demonstrează că poate exista un parteneriat stabil între natură şi om, cu atât mai mult cu cât apa este din ce în ce mai apreciată. Încălzirea globală şi secetele prelungite conduc la nevoi suplimentare de udare a plantelor. Grădinile care se autosusţin din acest punct de vedere sunt la mare preţ. Ce înseamnă acest lucru? Să existe o soluţie aşa încât apa de ploaie să nu se piardă, ci să se acumuleze într-un fel de bazin. Din acest bazin ea să poată fi dirijată către zonele din grădină care necesită o cantitate mai mare de apă, în funcţie de culturi şi de perioada din an.

ACCENTE DE CULOARE
Se mai regăsesc în această grădină şi ghivece şi jardiniere populate cu flori multicolore care în sezonul cald formează o adevărată pată de culoare. Plantele suculente sunt foarte potrivite în acest context, mai ales cele care nu dezvoltă rădăcini de adâncime, care rezistă peste iarnă fără protecţie în contextul unei ierni mediteraneene şi care produc şi flori frumos colorate sub soarele arzător de vară. În părţile laterale s-au plantat arbuşti nu prea înalţi, dar care asigură necesarul de culoare verde.

Practic, această grădină este ruptă din peisajul natural al platoului Pepa situat între mare şi munte. Platoul este înconjurat de pajişti unde flora spontană se poate desfăşura nestingherită.

Această grădină îmbină graţios două concepte: păstrarea tradiţiilor din zonele istorice europene şi grădinile autosusţinute - concept modern apărut în contextul încălzirii globale şi al perioadelor prelungite de secetă. Cine a zis că vechiul şi noul nu pot coexista? Iată că o fac şi încă într-o grădină pe spaţiu mic. Evident că în funcţie de preferinţele dumneavoastră puteţi să folosiţi anumite plante, însă nu vă abateţi prea mult de la ideea de grădină de piatră şi de aspect utilitar. Mai mult decât reuşită, grădina poate fi realizată şi cu buget redus, mai ales dacă aveţi în apropiere surse naturale de piatra şi vă pricepeţi la tăierea şi eventual la finisarea ei.

DECOR NEPRETENŢIOS
Draperia plasată în exterior dă grădinii un aspect primitor şi luminos. Cu un pic de efort ne putem imagina cum petrecem o după amiază călduroasă la umbra pergolei, cu picioarele descălţate aşa încât să putem simţi piatra şi vegetaţia, în liniştea tipică acelui loc. Un moment de relaxare pe măsura dorinţei noastre de apropiere de natură.

×
Subiecte în articol: mereu verde