x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina Palatului Hampton Court

Gradina Palatului Hampton Court

de Cornelia Constantin    |    13 Iul 2006   •   00:00

MEREU VERDE
200 de mii de bulbi, 140 de mii de plante si 8.000 de copaci
MEREU VERDE
200 de mii de bulbi, 140 de mii de plante si 8.000 de copaci

Resedinta a mai multor monarhi britanici de la 1530 incoace, Palatul Hampton Court aflat in apropiere de Londra are o gradina binecunoscuta si de dimensiuni apreciabile. Ingrijita de 38 de specialisti, in gradina se planteaza anual 200 de mii de bulbi, in sere sunt cultivate 140 de mii de plante, iar pe intregul domeniu sunt plantati aproximativ 8.000 de copaci. In spatiul generos oferit de gradina se desfasoara in fiecare an una dintre cele mai mari expozitii florale din lume: Hampton Court Flower Show.

Tehnica marilor gradini publice sau instalate in jurul palatelor princiare devenise Infloritoare si in Romania perioadei interbelice. Din nefericire, ea nu a mai fost dezvoltata si implementata in perioada comunista

GRADINA DE SUD

Zona de sud a domeniului este ocupata de Gradina Privata, Colectia de plante exotice, marea vita-de-vie si de bazin. Gradina privata a trecut de-a lungul secolelor prin multe schimbari dictate de gusturile monarhilor si de ideile inovatoare ale gradinarilor angajati sa se ocupe de amenajari. De la gradina cu statui si simboluri heraldice, alei pentru bowling si galerii de apa din vremea lui Henric al VIII-lea pana la topiary, amenajari baroce, terase, gazon coup... si partere elaborate etc. Schimbari majore au avut loc si in 1995, cand palatul si gradina au fost restaurate dupa modelul de la 1702. Restaurarea a mers pana acolo incat s-au folosit exact aceleasi varietati de plante pentru gradina.

Colectia de plante exotice a fost infiintata de Regina Mary a II-a, care era pasionata de plantele deosebite. Ea a strans in timp peste 2.000 de plante din zona Marii Mediterane, a Insulelor Mauritius, Lumii Noi si a angajat un botanist care sa-i ingrijeasca colectia - cea mai mare la acea vreme in regim privat. In cea mai calda zona a gradinii, regina a cerut amenajarea unor sere pentru plante, un fel de strabunici ale serelor de azi, dar in care plantele s-au dezvoltat foarte bine. Dupa moartea reginei, serele au fost transformate in orangerie si mai apoi in galerie de arta. Dupa primul razboi mondial, ele au fost desfiintate. Conform planului de restaurare din 1995, se incearca acum refacerea colectiei reginei prin schimburi cu sere britanice si europene.

Marea vita-de-vie de la Hampton Court este o adevarata curiozitate. Se crede ca a fost plantata in 1768, are o lungime de 36,5 m si este din soiul Hamburg. Toti strugurii sai, negri si dulci, erau folositi ca struguri de masa. Vita a crescut protejata fiind mereu de o sera, care s-a extins pe masura ce ea crestea. Intr-un an bun, productia vitei ajunge si la 320 kg. Bazinul a fost initial construit ca sa gazduiasca pestii de apa dulce ce urmau sa ajunga in bucataria regelui. Mai tarziu, el a fost amenajat si a devenit spatiu de expunere a unor specii exotice de pesti.

In spatiul generos oferit de gradina se desfasoara in fiecare an una dintre cele mai mari expozitii florale din lume: Hampton Court Flower Show

GRADINA DE NORD

Gradina de Nord cuprinde "Salbaticia" si "Labirintul". Spatiul alocat "Salbaticiei" n-a fost gandit ca o gradina neamenajata, ci mai degraba ca loc de explorare pentru suverani. La momentul infiintarii sale, concura cu "Bosquet" din gradinile Palatului Versailles. Labirintul este faimos - sute de mii de oameni vin anual la Hampton Court pentru a-l vizita. Pentru traversarea lui este nevoie de aproximativ 20 de minute.

GRADINA DE EST

In timpul dinastiei Stuart, parcul lui Henric al VIII-lea a fost transformat in Gradina Marii Fantani. Ea cuprindea 13 fantani incadrate de alei marginite de copaci. La acest moment se pastreaza numai zona centrala a amenajarii, care are ca scop realizarea unui echilibru in raport cu Fantana Jubileului de Aur construita in Home Park.

HOME PARK

Intins pe 750 de acri, parcul a ramas neschimbat de la 1894 cand a fost deschis pentru public. Aici se tin cursuri de golf, se organizeaza expozitia florala de care aminteam mai sus si are, printre altele, rol de rezervatie pentru diverse specii de animale. Se crede ca unul din stejarii aflati aici are aproximativ 1.000 de ani. Long Water Avenue a fost si ea restaurata in 2004 dupa modelul epocii baroce. La finalul aleii se afla Fantana Jubileului - construita in onoarea actualei regine britanice.

×
Subiecte în articol: grădina court plante hampton hampton court