Grădina rustică e plină de culoare, necesită un buget mic şi o fantezie debordantă. Se folosesc materiale naturale, plante bine adaptate aşa încît totul se întreţine uşor.
Grădina rustică e plină de culoare, necesită un buget mic şi o fantezie debordantă. Se folosesc materiale naturale, plante bine adaptate aşa încît totul se întreţine uşor.
Grădina rustică este probabil cea mai uşor de realizat. Înainte de a porni lucrul, cel mai bine este să faceţi o evaluare a respectivului spaţiu. Este posibil ca unii arbuşti să necesite mutare, unele plante să se dezvolte mai bine în alt loc din grădină sau este posibil să vreţi să plantaţi flori noi. Grădina rustică este cea care respiră naturaleţe şi foloseşte ceea ce aveţi dumneavoastră în gospodărie. Mici cheltuieli vor fi, dar nu se vor compara cu cele pentru amenajarea unui alt stil de grădină.
Elementele de structură
Analizaţi ceea ce aveţi acum în grădină. Unul dintre elementele rustice sînt aleile. Dacă aveţi alei pavate va trebui să jonglaţi elegant: fie să le ascundeţi parţial sub vegetaţie, fie să le adaptaţi treptat prin aplicarea unor elemente de decor, fie să le înlocuiţi cu ceva mai potrivit ideii de rustic. Lemnul, nisipul cu granulaţie mare şi piatra se folosesc cu succes. De asemenea, pentru alei se mai poate folosi şi scoarţa de copac – foarte naturală şi atractivă, numai că în timp ea se va tasa. Din punct de vedere al stilului aleilor rustice trebuie să evitaţi liniile drepte.Locul de odihnă se adaptează necesităţilor familiei şi spaţiului disponibil. El se poate rezuma la o bancă, un balansoar sau puteţi să vă construiţi un chioşc. Pentru a păstra stilul folosiţi lemn şi piatră. O pergolă frumos realizată, o masă şi cîteva scaune pot reprezenta pe timp de vară un loc deosebit. Evitaţi chioşcurile tip cort, elementele decorative din metal – ele sînt foarte moderne şi nu se potrivesc deloc cu trăsăturile tradiţionale ale rusticului. Riscaţi să aveţi în grădină un amalgam de obiecte fără nici o legătură simbolică între ele.
Depozitarea uneltelor
Fiecare grădină, fie ea rustică sau nu, trebuie să aibă un spaţiu pentru depozitarea uneltelor. Altfel vom fi tentaţi să le lăsăm acolo unde le-am folosit la lucrul grădinii – expuse la intemperii sau să existe riscul ca membri ai familiei să se accidenteze în ele. Dacă nu aveţi cum să construiţi o magazie specială, încercaţi să încropiţi ceva similar unui dulap cu... acoperiş! Dacă vi se pare ciudată propunerea, veţi vedea că pe măsură ce vă gîndiţi la ea găsiţi şi soluţii practice pentru realizare.Tot în spaţiul pentru unelte puteţi să ţineţi şi jardiniere, ghivece, pachete cu pămînt, substanţe fitosanitare şi alte lucruri utile în grădină. Bine ar fi să puteţi să încuiaţi totul pentru siguranţă (dacă aveţi copii, vor fi desigur curioşi să vadă ce se ascunde în magazie).
Plante rustice
Multe dintre plantele dragi nouă sînt rustice. Adică pot fi lăsate peste iarnă în grădină fără să fie nevoie să le protejăm în vreun fel. Primele sînt bulboasele, pentru că de ele ne bucurăm toată primăvara. Zambile, narcise, lalele, ceapă decorativă şi multe alte frumuseţi pot fi grupate într-un rond special din grădina rustică. Bujori, trandafiri, margarete, aster, lupin, degeţel, hortensia – toate pentru încîntarea dumneavoastră pe timp de vară. Iar toamna puteţi avea grădina plină de crizanteme. Atît de multe forme şi culori încît e păcat să nu se regăsească acolo unde le este locul.Pentru perioada de toamnă-iarnă nu neglijaţi plantele cu fructe decorative şi coniferele. Merită să aveţi grijă cum plantaţi arborii şi arbuştii. Călinul şi liliacul sînt printre cei mai îndrăgiţi.
Lavatera este o plantă nouă pe la noi. Rudă cu bine cunoscuta nalbă, creşte ca o tufă mică, are tulpini graţioase şi flori mari, atractive. Ea poate să facă un duet elegant cu ierburi decorative scunde şi cu simpatica petunie frumos colorată.
SFAT
În zonele montane sau deluroase se întîmplă frecvent ca pîrîiaşe să traverseze grădinile. Nu încercaţi să le schimbaţi cursul, puneţi-le în valoare. Îndepărtaţi buruienile din preajma lor. Întăriţi malurile cu pietriş şi plantaţi flori iubitoare de apă. Dacă lăţimea vadului este mai mare de unu-doi paşi, construiţi un mic pod de lemn. Veţi vedea cît farmec va aduce grădinii dumneavoastră. Irişii vor da culoare primăvara, iar sălciile vă vor umbri vara, cînd este foarte cald.
Ierburile şi plantele decorative prin frunziş pot completa imaginea armonioasă şi plină de culoare a grădinii dumneavoastră. Hosta, care are nenumărate varietăţi cu frunziş deosebit de frumos, vă încîntă vara cu flori albe, roz sau mov.
Citește pe Antena3.ro