Pentru numărul în continuă creştere de oameni excesiv de ocupaţi avem o propunere de grădină urbană, care nu ridică probleme de întreţinere, dar care este cu adevărat deosebită.
Sunteţi o persoană ocupată? Vă doriţi o grădină, dar nu aveţi timpul necesar să o amenajaţi şi s-o întreţineţi prin activităţi de zi cu zi? Nici spaţiul disponibil nu e chiar generos? După o zi de muncă simţiţi nevoia să petreceţi un timp afară şi să vă relaxaţi? Din aceste motive grădina urbană are anumite caracteristici, dar şi pentru că designerii au dorit să-i dea o uşoară tentă asiatică. Proiectul de grădină din imaginile alăturate a fost propus de echipele de designeri de grădini Bay Area la concursul susţinut în cadrul San Francisco Flower & Gardens Show de anul trecut.
Influenţe asiatice
După cum ştiţi, grădinile asiatice, mai ales cele amenajate în preajma templelor, au câteva caracteristici distinctive. Prima este simplitatea extremă. Ea se obţine prin utilizarea pietrei, vaselor de mari dimensiuni, plantelor decorative prin frunziş, simbolurilor care fac trimitere la meditaţie şi calm. În locul elegantului şi pretenţiosului gazon se foloseşte nisip sau piatră mărunţită, care nu necesită cine ştie ce întreţinere. Lemnul poate fi şi el un element intens folosit – în cazul de faţă el este aşezat într-un vas ca şi cum ar fi pregătit pentru foc. Într-o astfel de grădină îşi găsesc locul şi câţiva copaci de talie mică sau medie aşa încât în timp să nu ajungă să umbrească întregul spaţiu de relaxare.
De asemenea, un şezlong poate fi amplasat în zona de trecere dintre aleea de lângă casă şi această grădină deosebită. Ea poate fi delimitată de spaţiile învecinate de panouri din sticlă mată sau de îngrădituri din lemn compact.
Pentru a păstra aerul surprinzător al grădinii puteţi amplasa lângă aceste panouri şi câteva ghivece mari cu plante rare, precum cele din familia ghimbirului. Atenţie, forma şi dimensiunea ghivecelor sunt aspecte importante pentru ansamblul amenajării.