x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădină urbană surprinzătoare

Grădină urbană surprinzătoare

de Cornelia Constantin    |    12 Mar 2009   •   00:00

De câte ori ne-am dorit o vacanţă în locuri exotice? Mai tot timpul. Şi de câte ori am reuşit să pornim în aceste vacanţe? Destul de rar. În loc să mergem noi în locuri exotice, ce-ar fi să aducem locurile exotice în grădina noastră? Nu credeţi, dar e posibil.



Grădina despre care o să vă povestesc de această dată este una suprinzătoare. Primul argument pentru o astfel de catalogare este faptul că, într-o grădină urbană pe spaţiu mic, nu te aştepti să vezi un bazin, un loc de relaxare ca o porţiune de camera cu ieşire în grădină, un bar practic, şi nici să fie populată cu ferigi şi alte plante decorative prin frunziş. E foarte interesant cum peisagistul Kate Gould a reuşit să împartă judicios spaţiul existent aşa încât să fie loc pentru toate acele lucruri pe care în mod curent le găseşti într-o grădină pe spaţiu mediu sau mare.

PETRECEŢI VARA ÎN GRĂDINĂ
Este o grădină de vară, cu spaţiu suficient pentru două persoane şi care a fost concepută pentru a păstra intimitatea prin amplasarea unor panouri în locul unui gard obişnuit. Este o grădină pentru relaxare: apa din bazin susură, foliajul ferigilor crează un mediu exotic iar arţarul japonez este o adevărată pată de culoare.

Panourile filtrează lumina, printr-un efect neobişnuit de cascadă alternat fiind cu unul de perete de catifea. Senzaţia obţinută este aceea de confort şi relaxare în propria grădină echivalentă cu cea pe care o ai când te afli în vacanţă într-un loc exotic. Este o combinaţie interesantă de forme acolo, uşor retro datorită bazinului în L şi aleii de piatră. O fărâmă de junglă realizată cu Dicksonia antarctica, Dryopteris erythrosora, Hosta "Frances Williams", Acanthus mollis şi Acer palmatum. Aceste plante se dezvoltă bine în amplasamente umbroase şi cu minimum de îngrijiri.

Locul de odihnă este şi el surprinzător, pentru că echivalează cu un pat confortabil care poate fi folosit atât ziua cât şi noaptea. Adică, vă puteţi petrece vara sub cerul liber. În preajma bazinului straturile cu flori sunt mărginite de un "perete" scund, care simulează prezenţa unei jardiniere de mari dimensiuni. Kate Gould a câştigat cu această grădină urbană medalia de argint la Chelsea Flower Show din 2005. Nu-i de mirare, nu-i aşa?

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde