x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradini pe acoperis!

Gradini pe acoperis!

de Alexandra Teodor    |    06 Iul 2006   •   00:00
Gradini pe acoperis!
IN AER LIBER
Un domeniu al amenajarilor de spatii verzi absolut inovator si imagini spectaculoase ale unor gradini suspendate realizate in Germania.

Marile aglomeratii urbane devin din ce in ce mai sufocante prin betoanele, asfalturile si tablele care vara incing aerul, iar in restul anului intristeaza privirea. Solutia - spatiile verzi. Ce te faci insa cu preturile de sute (mii) de euro pe metru patrat de teren in oras si cu inghesuiala urbana, in care nu ai loc sa cresti o lalea, daramite sa dezvolti o gradina intreaga?

SOLUTII INOVATOARE

Iata insa ca omul nu si-a pierdut spiritul creativ, si aduce solutii noi: facem gradinile pe acoperisuri! In tarile europene aceasta solutie a fost experimentata cu succes. Pe terasele orizontale, desigur. Acoperisurile in panta, cu parere de rau, nu intra in discutie. Inca.

EXEMPLE CONCRETE

Iata cateva lucrari ale unei companii germane care dezvolta tehnica de varf, si care a experimentat acest domeniu, ZinCo. Se vede sediul unei mari firme producatoare de automobile din Düsseldorf pe al carei acoperis a fost instalat un iaz integrat unei gradini de 400 mp. In Köln, o gradina in stil japonez cu fantana arteziana a fost instalata de asemenea pe o terasa, la etajul patru al unei cladiri apartinand unei companii multinationale. Se pare ca pana acum totul merge struna, nu s-au inregistrat nereguli tehnice sau eventuale neplaceri.

Se pare ca un iaz cu o mica fantana arteziana nu creeaza probleme pe acoperis, iar antenele de care oricum nu se poate scapa, par mai dragute printre tufisuri

AVANTAJE

Specialistii sustin ca un acoperis verde are o serie de avantaje, printre care: aspectul mult mai placut al orasului, imbunatatirea simtitoare a microclimatului, ba chiar protectia partii superioare a cladirii si izolarea fonica. Mai mult, vara fereste etajele superioare de supraincalzire, si iarna protejeaza de temperaturi prea joase. Trebuie sa amintim insa si costurile foarte mari; chiar si pentru tarile avansate economic, o astfel de lucrare fiind extrem de "solicitanta" financiar.

RETINERI FIRESTI

Dezvoltarea unei astfel de tehnologii nu a fost deloc usoara, pentru ca sunt o serie de aspecte care trebuie luate in seama la o lucrare de o asa anvergura: o gradina, mai ales una situata la inaltime, trebuie udata zilnic, altfel vegetatia se usuca rapid. Apa pe cladire?! Doamne fereste sa ajunga sa se infiltreze spre etajele inferioare. Apoi factorul inaltime: exista pericol de cadere de la etajul zece? Dar radacinile arborilor nu ar putea distruge cladirea?

La toate acestea s-au gandit si cei care fac aceste gradini suspendate. Se opereaza izolari foarte bune ale substraturilor, materialul vegetal este tinut strict sub observatie, iar imprejmuirea perimetrala este absolut securizata. Problema mingilor de baschet nu a fost rezolvata inca, pentru un meci pe acoperis e bine sa ai la indemana vreo 3-4 mingi..
×