x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădinile şi Palatul Luxembourg

Grădinile şi Palatul Luxembourg

20 Sep 2007   •   00:00

Grădinile Luxembourg sunt o minunată oază verde care se intinde pe o suprafaţă de 25 ha. Presărate cu statui, făntăni, sculpturi şi flori, grădina are foarte multe atracţii pentru copii, dar şi pentru tineri: carusele, ponei, teatru de păpuşi.

Istorie in inima Parisului

Grădinile Luxembourg sunt o minunată oază verde care se intinde pe o suprafaţă de 25 ha. Presărate cu statui, făntăni, sculpturi şi flori, grădina are foarte multe atracţii pentru copii, dar şi pentru tineri: carusele, ponei, teatru de păpuşi. Indrăgostiţii, stundenţii sau cei interesaţi de anumite jocuri, ca tenisul sau şahul, animă grădinile in mod constant.

In partea de sud-est a grădinilor se găseşte o livadă unde căteva sute de meri şi peri infloresc in fiecare primăvară. Aici se pot inchiria bărci pentru o plimbare liniştitoare in bazinul amenajat. Acesta este imprejmuit de o grădină formală, care este mărginită de străzile Guynemer şi Auguste Comte. Amenajarea grădinii evocă mania horticulturală engleză care a invadat Franţa la sfărşitul secolului al XIX-lea.

In zona de vest există o parte deasă in plante, unde din cănd in cănd se străng grupuri de oameni care practică Thai Chi. Copacii şi plantele din această zonă au fost replantaţi după deterioarea lor din anul 1999 de către un uragan puternic. De atunci, locul este plin cu castani tineri, doar din loc in loc regăsindu-se copaci originali.

Lăngă monumentul Delacroix se găseşte orangeria, o elegantă seră care iniţial a fost folosită de către Muzeul Luxembourg ca loc de expoziţie. Din octombrie pănă in mai, serele găzduiesc peste 180 de tipuri de copaci care sunt transplantaţi in grădină primăvara.

Palatul Luxembourg

Localizat in Grădinile Luxembourg, Palatul Luxembourg a fost construit in anul 1615, la cererea reginei Maria de Medicis, după modelul Palatului Pitti din oraşul său natal, Florenţa. Totuşi, arhitectul Solomon de Brosse a urmărit modelul tipic franţuzesc, de curte interioară inconjurată de aripile clădirii, cu o capelă in grădină. Palatul Luxembourg, primul exemplu al arhitecturii clasice franceze din secolul al XVII-lea, reprezintă punctul culminant al lungii tradiţii a castelelor ca şi tip de clădire. Pereţii din partea de est a castelului au fost pictaţi de către Peter Paul Rubens, picturile sale reprezentănd viaţa conducătorului.

De-a lungul secolului al XIX-lea, palatul a fost intens remodelat: faţada grădinii a fost imbunătăţită intre anii 1836-1841 de către Alphonse de Gisors şi o serie de picturi au fost adăugate in librărie. Palatul şi-a schimbat funcţionalitatea de-a lungul timpului, fiind pe rănd inchisoare, pe perioada Revoluţiei Franceze, şi clădire de conferinţe, in anul 1946. Astăzi, acest minunat şi impunător castel găzduieşte Senatul Francez.

Sculpturile şi monumentele grădinii

Peste 200 de statui punctează pajiştile şi terasele Grădinilor Luxembourg. Aici este locul unde se găsesc statui de dimensiuni mici, care exprimă libertatea, impreună cu alte 200 de statui in care se pot distinge simboluri ale istoriei, artei şi literaturii franceze.

Statuia reginei Franţei este susţinută de un piedestal din piatră şi inconjurată de o făntănă care ii poartă numele: Făntăna Maria de Medicis.

In partea de vest, partea sălbatică a grădinilor, se găsesc stupi de albine, carusele, dar şi multe statui şi sculpturi.

Statuia Libertăţii, o replică din bronz la scară mică după original, care a fost făcut cadou de sculptorul Augusto Bartholdi oraşului Paris, se regăseşte tot in partea de vest. Pe lăngă această sculptură, aici sunt imprăştiate printre copaci statui cu animale.

Acest imens parc cu pajişti intinse işi impresionează mereu vizitatorii cu locurile armonioase, frumuseţea şi mireasma florilor şi umbra copacilor.

Celebrele Grădini

Luxembourg reprezintă un ansamblu de grădini din care fac parte, impreună cu alte clădiri-monument, Palatul Luxembourg şi Muzeul Luxembourg. Acestea poartă amprenta trecutului, care este redat prin picturi, sculpturi, statui, dar şi prin arhitectura generală a clădirilor.

Aici puteţi vedea o pictură al lui Henri Matisse denumită Grădinile Luxemburg, care este găzduită in bibliotecă. Pictura a fost furată in timpul unui jaf armat de la Muzeul Chacara do Ceu, unde era găzduită, şi apoi a fost recuperată

×