x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hai să facem treaba singuri...

Hai să facem treaba singuri...

de Ing. Lucian Cristian    |    10 Iul 2008   •   00:00

Vom răspunde astăzi domnului Nea P. din Olteniţa, care ne-a trimis o scrisoare din care publicăm alăturat un scurt fragment.

Vom răspunde astăzi domnului Nea P. din Olteniţa, care ne-a trimis o scrisoare din care publicăm alăturat un scurt fragment. După cum se poate observa, dînsul se confruntă cu probleme legate de instalaţia electrică, deşi aceasta a fost înlocuită în întregime. Sînt cîteva aspecte importante de relevat.


"V-am scris pentru că am o problemă: la trei luni de la terminarea renovării casei bătrîneşti, deşi am schimbat toate circuitele electrice (practic locuinţa are o instalaţie electrică nouă), au început să apară tot felul de chestii. Cînd merge maşina de spălat nu mai pot băga nimic în priză, iar cînd funcţionează mai multe aparate electrice în bucătărie, din doze iese un fir de fum şi un miros urît. Instalaţia am făcut-o eu şi un prieten, sfătuiţi de un unchi al său foarte priceput...

 

Cu cine pornim la drum?

Cititorul nostru ne spune, printre altele, cum şi cu cine a fost concepută şi realizată această instalaţie: "împreună cu un prieten doctor". De altfel, din alte pasaje ale scrisorii rezultă că  autorul ei are studii superioare în domeniul economic. Pe lîngă asta, au mai fost sfătuiţi de un unchi foarte priceput. Nu ne îndoim de soliditatea studiilor nici unuia dintre dînşii, poate că sînt nişte capacităţi la locul lor de muncă, dar mult mai bine ar fi fost dacă ar fi apelat la ajutorul unui simplu electrician atestat de ANRE (Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică). Aşa se întîmplă în special în cazul caselor care se repară, pentru că în cazul locuinţelor noi este obligatoriu un proiect autorizat fără de care nu se permite începerea construcţiei. Acest proiect, deşi este considerat cam inutil şi de multe ori nici nu este cu stricteţe respectat, vă scuteşte de mari neplăceri. Nu încercaţi să eludaţi legea prezentînd altceva în loc sau, şi mai grav, folosind unul copiat după altcineva.

Ţineţi cont că pentru fiecare locuinţă este specifică o anumită echipare electrică, iar fiecare proprietar a gîndit în felul său propriu distribuţia aparatelor şi a luminilor în cadrul gospodăriei. Dacă legea obligă şi, în multe cazuri, chiar reuşeşte să se impună în cazul caselor noi, la reconstrucţii şi îmbunătăţiri, situaţia se schimbă radical. Aici, proprietarul are practic mînă liberă, nimeni în afară de el neştiind ce se înlocuieşte şi ce rămîne de fapt, fiecare face după cum îl taie capul, fie-mi iertată expresia.

Lipsa de bani, calicenia sau supraevaluarea capacităţilor proprii ("ce, nu ştiu şi eu singur să fac?") îşi spun cuvîntul şi, în loc să cheltuim o sumă minoră din capul locului pentru a face de la început o chestie de calitate, vom cheltui mult mai mult după sau putem avea necazuri mai mari.

 

Care sînt explicaţiile?

Stimate domn, după simptomele pe care mi le comunicaţi, se pare că circuitul prizei care alimentează maşina de spălat nu este independent, deci mai alimentează şi alte prize. Bănuiesc că asta s-a întîmplat datorită faptului că aţi urmărit întocmai vechiul circuit al casei, numai că nu aţi ţinut cont că maşina clasică de spălat pe care o foloseau bătrînii nu era automată şi nu avea consumul acesteia noi. E de mirare că nu miroase din doză ca la bucătărie, pentru că mai mult ca sigur nici cablul nu este redimensionat şi ar trebui să se supraîncălzească.

Deci să rezumăm: acest circuit trebuia să fie independent, cu un cablu calculat la puterea consumatorului (puterea noii maşini de spălat) şi o siguranţă (sau întrerupător) calculată, de asemenea, la noua putere. Pentru bucătărie, explicaţia este aproape aceeaşi: adică circuitul este subdimensionat, cabluri mai subţiri, siguranţa este mai mare şi nu se arde. Iar cînd creşte consumul, cablurile se încălzesc şi izolaţia lor este în pragul topirii. În plus, este posibil ca în punctele de legături materialul cu care aţi făcut izolaţia să ardă, de unde fumul. Se poate întîmpla să ardă şi tubul izolant din perete în punctele în care a ars deja izolaţia legăturilor. 

 

Ce-i de făcut?

Treceţi de urgenţă la recalcularea circuitelor şi recalibrarea siguranţelor şi înlocuirea lor rapidă! Credeţi-mă, sînteţi în pericol de incendiu. Dacă aţi folosit tuburi pentru izolarea circuitelor în pereţi, vă va fi mult mai uşor să înlocuiţi cablurile sigur deteriorate cu altele noi. Folosiţi numai materiale de calitate, recomandare valabilă pentru tot, de la cabluri şi terminînd cu izolierbandul.

 

Fără improvizaţii

Orice constructor, dacă este vorba despre instalaţia şi circuitele electrice dintr-o casă, vă va recomanda (dacă nu cumva vă va impune…) să nu apelaţi la nici o formă de improvizaţie. Motivul este simplu: luînd în calcul situaţia cea mai gravă, chiar şi o defecţiune minoră la această instalaţie poate provoca un incendiu cu consecinţe extrem de neplăcute şi pagube inestimabile. Şi pentru că sîntem în plin sezon, încă un sfat de care vă rog să ţineţi seamă: aparatele de aer condiţionat se montează pe circuit independent, de la siguranţă pînă la priză. Cumpăraţi unităţi sigilate şi cereţi garanţii de minimum trei ani pentru bună funcţionare. Ideal este instalarea de firma producătoare sau, obligatoriu, de un meseriaş autorizat în acest tip de aparatură.

 

Sfat

Circuitele electrice dintr-o locuinţă trebuie să respecte cîteva reguli esenţiale. În primul rînd, trebuie alese traseele optime, în vederea economisirii de material şi eliminării efectului electromagnetic. Secundo, alegerea se mai face şi după locurile în care se află  consumatorii ce vor funcţiona pe acelaşi circuit. Trebuie gîndit dinainte de realizarea traseelor la puterea consumatorilor pentru a folosi cablul adecvat şi elementele de protecţie electrică calibrate la valoarea optimă. Se va evita pe cît posibil realizarea traseelor prin pereţi fără tuburi izolante (circuite in teck), iar secţiunea acestor tuburi se va calcula în funcţie de conductorul (sau conductorii) care îl străbat

×
Subiecte în articol: sfatul inginerului