MEREU VERDE
Ai un coltisor cat de
mic de spatiu ramas
intre
casa pe care ti-ai
construit-o si gard?
Perfect, acolo iti incape
un mic locsor de tihna
Stiu: metrul patrat de pamant are niste preturi exorbitante, si cand ti-ai ridicat casa, nu te-ai putut intinde prea mult cu gradina. Asa este, dar fenomenul se intampla peste tot in lume, asa incat peisagistii si designerii s-au obisnuit sa gandeasca si in miniatura.
CENTRU DE INTERES
"Un spatiu verde ca sa capete contur are nevoie de anumite destinatii", spunea peisagistul Emil Anghel intr-un interviu. Un susur de apa, un umbrar sau o banca indeplinesc foarte bine aceasta functie. Iar daca o filigorie depaseste spatiul de care dispui, o banca in schimb, sigur va incape chiar si pe o fasie de gazon.
DESIGNUL CA O JOACA
|
Un colt foarte intim, in care tonurile deschise de lemn si piatra pun in valoare rosul aprins al artarului japonez |
Vrei o banca in gradina? Foarte bine. Du-te in marile magazine de mobila si la showroom-uri, vezi ce se gaseste. Dar nu te opri aici. Mai gandeste-te si la design, la materialul din care e facuta, si la partea de originalitate. Cauta ceva care sa te incante, care sa fie original, sa te reprezinte. Nu te rezuma la banca binecunoscuta pe care o vezi in toate parcurile, din scanduri si cu picioare laterale negre turnate din fonta. E frumoasa si ea, dar nu e singura varianta. Ce-ai zice de...
UN COLT DE PIATRA
Foarte usor poti folosi niste dale de piatra finisata si cateva bucati de lemn ca sa creezi un colt de odihna multifunctional: banca /suport de plante /bordura. Cere peisagistului care ti-a amenajat spatiul sa iti conceapa un model. Sau de ce nu, daca ai rabdare, schiteaza-ti tu una.
LEMN, DAR ALTFEL
Daca iti place mult lemnul, sa stii ca el poate fi si extrem de modern. Este bine ca el sa fie folosit fara scoarta, pentru ca nu e bine: sub coaja copacului e posibil sa ramana insecte care ulterior ataca lemnul. De asemenea, modelat in volume simple, el poate fi un partener excelent si pentru sticla sau inox.
PLEXIGLAS PRINTRE FLORI
Poate ai livingul si bucataria foarte modern amenajate, cu aluminiu si sticla. Superb. In cazul acesta e chiar pacat sa iti instalezi in jurul casei busteni si jardiniere rustice, numai pentru ca asta e singura varianta pe care o vezi pe piata si la vecini in curte. Ai curajul de a da si gradinii tale aerul high-tech care iti place la interior. Merge perfect cu plantele. La fel si sticla. O placa groasa de sticla, eventual mata, prinsa pe suport metalic sau chiar piatra, iti aminteste ca ai privilegiul de a trai in mileniul trei.
CIMENT DECORATIV
|
O banca de ciment nu iti suna bine, nu-i asa? Te gandesti ca arata sec, mai degraba ca un rest nefolosit de la fundatie, decat o piesa centrala si frumoasa din gradina.
Dar daca acestei banci un sculptor sau un designer ii modeleaza volumele si o "racordeaza" la spatiul in care ea va fi amplasata, parca lucrurile incep sa se schimbe. Mai mult de atat, intregul volum poate fi imbracat in diverse materiale decorative, mai mult sau mai putin colorate: tencuieli de tip mosaic putz pentru simplitate, sau piese de mozaic din sticla ori ceramica, pentru un aer spaniol, mediteranean. Cu siguranta piesa iti va inveseli gradina si pe timpul iernii. Daca inca mai stai pe ganduri de teama ca totusi mozaicul e prea rece ca sa poti sedea pe el, imagineaza-ti niste perne moi si foarte mari, pe care ti le asortezi la culorile bancii.
|