x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hai sa urcam la mansarda

Hai sa urcam la mansarda

18 Aug 2005   •   00:00
Hai sa urcam la mansarda

Daca aveti pod la casa, puteti sa-l mansardati

AMENAJARI ORIGINALE
Daca aveti pod la casa, puteti sa-l mansardati

Proprietarii unei case recent construite si-au dat seama ca ar putea folosi spatiul podului pentru a face o garsoniera fiului lor adolescent. S-au interesat de cum ar putea sa-l transforme si au ajuns la arhitectul Costin Nastac. Acesta a avut misiunea de a gasi solutia prin care spatiul sa devina functional, conform dorintelor si solicitarilor beneficiarului. In prima faza, arhitectul a facut calculele necesare si-a ajuns la concluzia ca podul se preta pentru a fi transformat in mansarda.

Conceptul reamenajarii acestui pod a avut la baza destinatia lui, varsta si preocuparile persoanei care urma sa-l locuiasca. Este vorba de adolescentul familiei, caruia parinti, au vrut sa-i faca un loc numai al lui, unde sa-si poata invita prietenii. Astfel, nu intamplator, arhitectul a proiectat scara de acces la mansarda, astfel incat aceasta sa porneasca din dormitorul tanarului. A rezultat in final o extindere a vechiului dormitor cu o "garsoniera" spatioasa perfecta pentru studiu si relaxare. In acest spirit, arhitectul a si impartit in doua zone distincte mansarda: un mic living (canapea, masa si televizor) si camera de studiu si lucru.

SOLUTII INGENIOASE

Un arhitect poate transforma spectaculos un spatiu daca proprietarii ii dau multe detalii cu privire la stilul lor de viata, la ceea ce isi doresc sa aiba in spatiul respectiv si, nu in ultimul rand, de banii pe care sunt dispusi sa-i cheltuiasca. Intotdeauna amenajarile originale reusite rezulta in urma unei astfel de colaborari intre arhitect si proprietari.

Aici fiind vorba de un adolescent, dar de banii parintilor, arhitectul a creat o amenajare dinamica folosindu-se de structura aparenta a acoperisului si jocul scarii interioare. Dar in privinta finisajelor a ales tonuri calde, neutre, ce vor fi mereu actuale.

LUMINA ESTE ESENTIALA
Aceasta mansarda nu ar fost la fel de spectaculoasa, daca lumina naturala si artificiala nu ar fi fost gandita deosebit de proiectant. De regula, aceste rezolvari, cu ferestre in acoperis, par prea costisitoare, dar in final ele isi dezvaluie pe deplin utilitatea si confortul pe care-l ofera.

Scara interioara care face legatura dintre dormitorul adolescentului si garsoniera sa de la mansarda este principalul element original care da dinamica spatiului
Arhitectul a avut in vedere folosirea tuturor spatiilor disponibile. Astfel, in unghiurile dificile a prevazut spatii de depozitare cu usi culisante
De remarcat faptul ca traversele din pardoseala sunt bine integrate in ansamblu (intre living si platforma locului de birou) si au fost folosite pentru separarea ingenioasa a mansardei, mai ales ca nu puteau fi desfiintate. Ele fac parte din structura de rezistenta a casei

×
Subiecte în articol: mansarda